Anuntul momentului de la Guvern. Salariul minim pe economie - 3.000 de lei
salariu minimsalariul minim pe economie
In acest moment, salariul minim brut pe economie este 2.300 de lei. Acest lucru inseamna ca angajatii incadrati cu venitul minim primesc un salariu net de 1.386 de lei pe luna. Situatia, insa, se va schimba in urmatorii ani, anunta un oficial din Guvern. Salariul minim pe economie va ajunge la 3.000 de lei.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.000 de lei, in urmatorii cinci ani.
Oficialul sustine ca aceasta crestere va fi efectuata in baza evolutiilor economice, nu se va aplica o majorare "ad-hoc", ceea ce inseamna ca angajatorii nu vor resimti masura ca pe o povara.
"Asta e prezumtia de la care plecam, ca va ajunge acolo, sa nu mai avem discrepanta intre (n.r. - salariile din) constructii si restul lumii. Acesta e scenariul dupa care lucram. Nu uitati ca avem cea mai mare crestere din UE si pe scenariile FMI, si ale Comisiei Europene.
Vom continua sa o avem, discutam de 2026. Salariul minim nu va mai fi crescut ad-hoc, ci pe baza de crestere economica, va fi o formula fixa", a declarat Cristian Ghinea.
Daca se va ajunge la un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajatii romani vor primi net 1.774 de lei, in cazul in care contributiile raman la nivelul din prezent.
Pentru a plati un salariu net de 1774 lei, angajatorul cheltuie 3068 lei. In prezent, pentru a plati un salariu net de 1386 lei, angajatorul cheltuie 2352 lei.
Dintre cele 21 de state membre UE care au salariu minim, doar cetatenii din Bulgaria si Ungaria sunt remunerati cu salarii minime mai mici decat romanii.
Citeste si: Generatiile tinere se vor confrunta cu riscuri financiare din ce in ce mai mari
Modificarea salariului minim in Romania e prevazuta si in Planul National de Relansare si Rezilienta (PNRR)
”O noua formula de calcul a salariului minim. In cadrul componentei 14, ca raspuns la recomandarea 3 din 2019 este prevazuta o initiativa de reforma a modului de stabilire a salariului minim in plata la nivelul economiei, incepand cu anul 2023.
Aceasta se va concretiza printr-o formula de stabilire obiectiva a nivelului salariului minim in linie cu viitoarea Directiva/Regulament/Recomandare comunitara pentru stabilirea salariului minim la nivelul Statelor Membre. Partenerii sociali vor avea un rol pregnant, in procesul tripartit de consultare pentru actualizarea periodica a salariului minim.
Aceasta formula de calcul va fi bazata pe bunele practici de la nivel european, raportandu-se la indicatori precum salariul mediu si median din economie si rata inflatiei", se arata in PNRR.
De curand, si ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre nivelul salarial si de pensii din Romania, spunand ca veniturile sunt foarte mici.
"In Romania pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic si, in general, nivelul saraciei este unul ingrijorator", a spus Turcan.
Potrivit ministrului, peste peste 900.000 de pensionari beneficiaza de pensie sociala, iar alte cinci milioane de pensionari ai Romaniei au o pensie medie de 1.500 de lei. De asemenea, 2,7 milioane de pensionari au o pensie mai mica decat nivelul mediu.
Turcan a abordat si problema persoanelor care au nevoie de asistenta sociala, Romania avand 413.000 de beneficiari de ajutor social.
Citeste si: Cum poti castiga 20.000 de euro cu ideea ta de afaceri
Foto: freepik