Ministerul Finantelor a publicat la mijlocul acestei saptamani proiectul de lege privind noile masuri fiscale pentru care Executivul ar urma sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului. Pachetul legislativ include printre altele majorarea accizelor la alcool si tutun, cresterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru panourile voltaice, cresterea TVA-ului de la 9% la 19% pentru produsele cu un continut ridicat de zahar.
Executivul si-a indreptat atentia de aceasta data si catre romanii care o duc bine din punct de vedere financiar, unele masuri fiindu-le destinate in mod direct lor. Spre exemplu, coalitia de guvernare a decis sa introduca o taxa in valoare de 0.3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro si pentru masinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru acea suma care reprezinta diferenta dintre plafon si valoarea imobilului sau a masinii.
Guvernantii vor sa combata si evaziunea fiscala, drept pentru care si-au indreptat atentia de aceasta data si catre acei romani care au averi pe care nu le pot justifica in niciun fel. Astfel, veniturile a caror sursa nu poate fi identificata vor fi impozitate cu nu mai putin de 70%. Mai exact, orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin acea decizie de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.
Lasand la o parte aceste masuri care sunt indreptate in special catre acei romani care o duc foarte bine din punct de vedere financiar, noile masuri fiscale propuse de actuala coalitie de guvernare ar putea duce la un val de scumpiri fara precedent. Economistii se uita cu ingrijorare la situatia actuala, mai ales in contextul in care Executivul pare decis sa isi asume raspunderea pe acest pachet legislativ in fata Parlamentului. Asta inseamna ca toate prevederile prezentate in aceste zile vor fi adoptate in aceasta forma, fara niciun fel de modificare.
Mai mult decat atat, nici oamenii de afaceri nu se uita cu prea mult entuziasm inspre Executiv in aceste zile. Potrivit celor mai multi dintre ei, noile masuri fiscale vor inrautati situatia pentru cele mai multe dintre firmele mici din tara. Astfel, mediul de afaceri avertizeaza cu privire la un posibil val de falimente si insolvente pe parcursul anului viitor.
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si