Pensionarii din Romania o duc din ce in ce mai greu, scumpirile din ultimul an facandu-i sa traiasca practic de la o luna la alta. Noua lege a pensiilor ar trebui sa le aduca mai multi bani incepand din acest an, guvernantii promitand eliminarea inechitatilor odata cu adoptarea ei. Sunt insa si specialisti care sustin ca noua lege a pensiilor nu va rezolva nimic, ba chiar din contra.
Invitat in emisiunea “Politica Zilei” de la B1 TV, profesorul de economie Mircea Cosea a spus ca noua lege a pensiilor are dificultati de fond. „Urmaresc cu foarte mare atentie toate comunicatele care apar, mai ales aparitiile in presa si la televizor ale domnului presedinte al Casei de Pensii. De ce le urmaresc? Pentru ca parerea pe care am avut-o vreau sa o confirm si acum chiar am confirmarea. Este o tehnica foarte elaborata de tergiversare a acestui proces”, a transmis el.
„Se gasesc de fiecare data niste elemente in plus pentru a arata ca ei continua, «continuam», «lucram», «avem un soft», ca «facem fel de fel de lucruri», pentru ca concluzia finala inca nu este luata, si anume ce inseamna de fapt cresterea pensiilor in Romania. Exista o presiune foarte mare din exterior de care probabil viitorul guvern va beneficia, se va apara sub aceasta presiune, ca pensiile sa nu creasca pentru ca deficitul nu mai poate fi controlat”, a mai adaugat Mircea Cosea.
In aceste conditii, profesorul Mircea Cosea este de parere ca nu se poate vorbi despre o crestere reala a pensiilor dupa ce noua lege va fi implementata. „Problema asta eu o ridic inca o data cu toata seriozitatea. Deocamdata nu cred ca va exista o crestere reala a pensiilor, ci niste schimbari de la o categorie la alta. Se vor crea alte diferente, alte diferente si mai mari, pentru ca aceasta inghetare a pensiilor care nu vor fi modificate un numar de luni, poate chiar 2 sau 3 ani, inseamna de fapt o scadere a puterii de cumparare, inseamna o scadere a nivelului de trai al oamenilor care «raman» cu pensiile marite la nivelul la care au ajuns in plata”, a sustinut profesorul.
Mai mult decat atat, specialistul sustine ca noua lege a pensiilor va aduce un decalaj si mai mare intre pensiile mici si cele mari. „De fapt, ei vor scadea pensiile, pentru ca, chiar daca va exista o scadere a inflatiei, ea nu va fi, un an, un an si jumatate, mai mica decat cu 1-2 procente, deci ea va ramane oricum mare si va ramane peste nivelul mediu european, deci va exista inca un decalaj, iar acest decalaj se va manifesta si in decalajul puterii de cumparare la nivel european. Deci aceasta lege are dificultati de fond, nu e gandita ca lumea”, sustine Mircea Cosea.
Citeste si: Ciolacu da vina pe mostenirea grea de la Citu cand e intrebat cum a ajuns Romania la o datorie publica de peste 52% din PIB
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Idei de afaceri la tara. Cum sa iti transformi casa de la tara intr-o pensiune de succes
Analist financiar, sfaturi pentru romanii care vor sa ia credite de la banci in 2025: Urmeaza un an complicat, nu va mai cheltuiti banii pe telefoane de ultima generatie
Cum sa discuti despre salariu atunci cand primesti o oferta de munca noua
Ghidul soferului. Martorii de bord pentru sistemul de franare: ce trebuie sa faci daca se aprind
Cum sa economisesti inteligent in 2025: sfaturi pentru o viata financiara echilibrata
Ce sa faci cu banii tai in 2025? Expertii financiari trag semnalul de alarma, nu mai traiti peste posibilitatile voastre reale!
Partenerii nostri
Concediul de ingrijitor suspenda contractul de munca? Specialistii explica
Ministrul Muncii: ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM
Indemnizatie LUNARA de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav si handicap accentuat
Noi clarificari privind normele de aplicare ale Codului fiscal
Noutati privind Declaratia unica precompletata: masuri aprobate de Guvern
RO e-Transport: Sanctiuni suspendate pana in martie 2025 si schimbari la confiscarea bunurilor
Te-ar putea interesa si
Cum sa discuti despre salariu atunci cand primesti o oferta de munca noua
Ghidul soferului. Martorii de bord pentru sistemul de franare: ce trebuie sa faci daca se aprind