Datoria publica nationala a depasit pentru a doua luna consecutiva pragul de 50% din Produsul Intern Brut, ajungand acum chiar la putin peste 52%. Pragul de 50% a mai fost depasit si anul trecut, intr-adevar, insa doar pentru perioada scurte de timp. Acum, aflandu-ne intr-un an electoral cu nu mai putin de patru randuri de alegeri programate, estimarile privind evolutia datoriei publice nu sunt deloc printre cele mai optimiste.
Premierul Marcel Ciolacu a fost chestionat la mijlocul acestei saptamani de jurnalisti cu privire la cresterea datoriei publice, iar seful social-democrat a sustinut ca vina nu este a actualei guvernari. Mai exact, Marcel Ciolacu a pasat imediat responsabilitatea la vechea guvernare, declarand ca liberalul Florin Citu este cel care a dus datoria publica a Romaniei la peste 52% din PIB atunci cand ocupa fotoliul de prim-ministru.
„Pai va spun eu – de la guvernarea domnului Citu, fiindca, cand a guvernat PSD, acea ciuma rosie, a lasat datoria publica la 36%. A venit domnul Citu, care a dus datoria publica, a facut imprumuturi de 200 de miliarde de lei, repet, 200 de miliarde de lei”, a declarat premierul social-democrat atunci cand a fost intrebat despre datoria publica pe care o are Romania in momentul de fata.
„Normal, si eu am credit la banca, si dumneavoastra, primele rate ti le pui mici, cand trebuie sa dai banii, corect? Pentru ca daca iti cumperi o locuinta te gandesti ca nu iti e suficienta locuinta pe care o cumperi, trebuie sa o si mobilezi, trebuie sa ii pui si yala, si atunci iti pui ratele mai mari dupa 3-4 ani. Asa a facut si domnul Citu”, a adaugat Marcel Ciolacu.
Seful PSD, actual prim-ministru, a continuat in aceeasi maniera: „A facut 200 de miliarde datorii, a venit domnul Orban, pe urma a venit, cu toate ca n-au castigat alegerile si niciunde in lume nu se intampla ca partidul care a castigat alegerile sa nu fie desemnat sa aiba propunerea de prim-ministru, s-a facut o coalitie de dreapta, care a functionat cred ca vreo opt luni de zile, nu? Pana cand… Cunoastem toti situatia la care s-a ajuns. In decursul acestui an (…), datoria publica va ajunge la 48% – 49%. A fost un varf de plati si este normal”.
Fostul premier liberal a reactionat rapid la aceste acuzatii, spunand despre Marcel Ciolacu ca este doar “un mitoman frustrat”. „Ciolacu, ramai un MITOMAN frustrat!Ai curaj sa dezbatem public despre situatia economica in guvernarea liberala vs. guvernarea socialista? Nu ai. Daca nu te tine sefu’ de mana, esti praf”, a scris Citu pe o retea de socializare.
“Tovarase Ciolacu, guvernul pe care, dintr-o eroare istorica, il conduci, spune ca guvernarea socialista a imprumutat cei mai multi bani DIN ISTORIA ROMANIEI. Toate institutiile statului spun ca ai crescut inflatia sa ascunzi cresterea istorica a datoriei publice. Degeaba. In guvernarea socialista Romania este singura tara unde datoria publica creste. Desi ai crescut preturile ca sa ai cea mai mare inflatie din UE si cele mai mari dobanzi”, a continuat fostul premier.
Citeste si: Mediul de afaceri, dezamagit de modul in care face Guvernul economii: vedem doar taxe in plus, nu si taieri de cheltuieli
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si