Economia Uniunii Europene se confrunta in continuare cu o perioada extrem de delicata, criza provocata de pandemia de coronavirus prelungindu-se pana in prezent. In urma masurilor de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei si in ultima parte a anului trecut, economia UE s-a contractat in ultimul trimestru al lui 2020, previziunile nefiind foarte optimiste nici in ceea ce priveste inceputul acestui an. Luand in calcul faptul ca o buna parte a sectorului serviciilor a ramas inchis, specialistii europeni sustin ca si in primele trei luni ale lui 2021 va fi inregistrat un declin al economiei europene.
In ciuda optimismului cu care a fost primit debutul campaniei de vaccinare de la finalul anului trecut, lucrurile nu stau tocmai bine din punct de vedere economic pentru Uniunea Europeana. Criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus se prelungeste in continuare, noile tulpine ale virusului COVID-19 dand batai de cap tarilor europene si nu numai. Tocmai pentru a nu fi data peste cap campania de vaccinare, autoritatile multor state europene au luat decizia de a impuse noi masuri de restrictie care sa limiteze posibilitatea ca numarul de cazuri noi sa creasca.
Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene, a recunoscut cu ocazia unui interviu acordat recent unei publicatii franceze ca redresarea economica a Europei a fost usor intarziata in ultima perioada. In ciuda incertitudinilor care persista insa, Lagarde isi pastreaza optimismul si sustine ca Banca Centrala Europeana se asteapta ca redresarea economica a UE sa accelereze incepand cu mijlocul acestui an.
In acelasi timp insa, Christine Lagarde trage un semnal de alarma si tine sa mentioneze ca lucrurile nu se vor imbunatati peste noapte din punct de vedere economic pentru continentul european. Astfel, sefa Bancii Centrale Europene sustine ca este mai mult decat clar ca “nu vom vedea o revenire a activitatii economice la nivelul de dinaintea pandemiei inainte de mijlocul anului 2022”.
Tocmai din acest motiv, Christine Lagarde a facut un nou apel la liderii Uniunii Europene sa ratifice in final Fondul de Redresare in valoare de 750 de miliarde de euro. Presedintele Bancii Centrale Europene sustine ca “planul trebuie ratifica la timp in asa fel incat Comisia Europeana sa faca imprumuturile planificate din luna iunie si apoi sa distribuie fondurile”.
Recent, peste o suta de economisti de renume la nivel european au tras un semnal de alarma si au facut un apel catre Banca Centrala Europeana, sustinand ca aceasta trebuie sa stearga o parte semnificativa a datoriei guvernamentale pe care o detine. BCE detine in prezent datorii guvernamentale de peste 2.500 de miliarde de euro. Intr-un comunicat emis recent, economistii sustin ca “BCE le-ar putea oferi statelor europene mijloacele de care au nevoie pentru a vindeca daunele sociale, culturale si economice grave suferite in timpul crizei devastatoare de sanatate de COVID-19”.
Planul european de relansare economica prevede subventii in valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro in trei ani, insa acestea nu acopera decat o mica parte dintre pagubele create de criza provocata de pandemia de coronavirus. Parlamentul European a solicitat in acest sens nu mai putin de 2.000 de miliarde de euro.
Economistii la care faceam referire in randurile anterioare sunt de parere ca Uniunea Europeana traverseaza in aceasta perioada niste vremuri atat de iesite din comun incat aplicarea unor masuri exceptionale ar putea fi justificata. Astfel, acestia propun un pact intre Banca Centrala Europeana si statele Uniunii Europene. Un asemenea pact ar presupune anularea datoriei in schimbul angajamentelor statelor de a utiliza o suma echivalenta pentru investitii menite sa sprijine cresterea bunastarii oamenilor.
Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene, a reactionat insa transant pe acest subiect, declarand ca anularea datoriilor ar fi de neconceput.
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
CONDITII pentru prelungirea unui CIM cu durata determinata - specialistii explica
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect