Anul 2021 debuteaza cu provocari la nivel global mai mari decat niciodata, intreaga planeta fiind afectata serios la acest moment de criza provocata de pandemia de coronavirus. Lasand la o parte campania de vaccinare in masa a populatiei inceputa deja in multe colturi ale lumii la finele anului trecut si incercarea de a evita un al treilea val al pandemiei, toate statele lumii au in fata o provocare si mai mare. Si anume revenirea din punct de vedere economic si, in acelasi timp, evitarea unei crize economice considerabile care ar putea face ravagii in multe colturi ale planetei.
Incertitudinile sunt destul de mari la aceasta ora, specialistii ezitand sa ofere previziuni din punct de vedere economic cu privire la ceea ce ar urma sa se intample in noul an. Totusi, debutul campaniei de vaccinare aduce un plus de optimism pentru intreaga planeta, la aceasta ora putandu-se vorbi, chiar daca destul de timid pentru moment, de sfarsitul pandemiei. Insa, nu trebuie sa neglijam pericolul in care ne aflam, o accentuare a crizei sanitare actuale putand da peste cap toate planurile.
In ciuda optimismul despre care vorbeam in randurile anterioare, Banca Mondiala incepe noul an revizuindu-si in jos estimarile privind cresterea economica globala din 2021. Daca la finalul anului trecut se vorbea despre o crestere economica globala de 4.2% in 2021, Banca Mondiala transmite acum ca se asteapta la o crestere economica ceva mai moderata, de doar 4%. In anul 2020 a fost raportata o scadere economica la nivel mondial de 4.3%, generata pe fondul pandemiei de coronavirus care a lovit in toate colturile lumii.
Banca Mondiala trage insa si un semnal de alarma extrem de puternic la inceputul acestui an, avertizand ca planurile actuale pot fi date peste cap extrem de usor. Mai exact, Banca Mondiala avertizeaza ca o crestere a numarului de cazuri de infectare cu noul coronavirus sau intarzierile in distribuirea vaccinurilor ar putea limita revenirea economica din 2021 pana la un nivel de numai 1.6%.
Totodata, presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, transmite ca “este nevoie de eforturi pentru a imbunatati mediul de afaceri, pentru a crestere flexibilitatea pe piata muncii si pentru a consolida transparenta si guvernanta”, numai asa putandu-se depasi impactul pandemiei.
Potrivit Bancii Mondiale, economia romaneasca ar urma sa inregistreze in anul 2021 un avans de 3.5%, dupa o contractie de 5% raportata in anul ce tocmai s-a incheiat. Apoi, in anul 2022, cresterea economica a tarii noastre ar urma sa ajunga la un nivel de pana la 4.1%. Noile previziuni ale Bancii Mondiale, publicate la mijlocul acestei saptamani, se dovedesc astfel a fi ceva mai pesimiste si in ceea ce priveste revenirea economiei romanesti in 2021. Recentele estimari aratau o crestere economica de 4.9% pentru Romania in 2021, asteptarile scazand acum pana la un nivel de 3.5%.
Daca vrem sa vorbim insa despre regiunea Europa si Asia Centrala, regiune in care este inclusa si tara noastra, specialistii Bancii Mondiale se asteapta la un avans al economiei de 3.3% in anul 2021. Insa, Banca Mondiala lanseaza si un avertisment pentru aceasta regiune, spunand ca acest scenariu destul de optimist este conditionat de distributia unui vaccin eficient la inceputul acestui an in economiile avansate, pe marile piete emergente si in economiile in curs de dezvoltare, in aceasta categorie fiind inclusa si Rusia. Totodata, este nevoie ca vaccinul sa ajunga sa fie disponibil si in celelalte tari mai putin dezvoltate ale regiunii in a doua parte a anului.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii