Banii viitoarei generatii de pensionari: ce se intampla cu Pilonul 2. Batranetea ar putea fi mai grea decat ne imaginam

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Banii viitoarei generatii de pensionari: ce se intampla cu Pilonul 2. Batranetea ar putea fi mai grea decat ne imaginam
Banii viitoarei generatii de pensionari: ce se intampla cu Pilonul 2, anuntul zilei de la ASF
de Magda Florea la 03 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
pilonul 2pilonul doipensii privatepensionariviitoarea generatie de pensionari

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) tocmai a publicat un nou raport privind ceea ce se intampla cu banii viitoarei generatii de pensionari, respectiv cei aproape opt milioane de romani care cotizeaza la Pilonul 2 de pensii private.
 

 
Conform ASF, cele sapte fonduri de pensii prezente pe piata din Romania au active in crestere fata de anul trecut.
 
Mai exact, la 31 mai 2022, fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de 88,03 miliarde lei. Se consemneaza astfel o crestere cu 7% fata de cifrele inregistrate in perioada similara a lui 2021.
 
Investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat intr-un procent de 88% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat (59,9%) sau actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (24,89%).
 
In total, 7.867.506 milioane de romani participau, in perioada mentionata, la cele sapte fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Scade rentabilitatea. Contribuabilii au mai putini bani in conturi

 
 "Rata de rentabilitate a celor 7 fonduri de pensii cu contributie obligatorie (pilon II) a scazut spre 4,5%, de la peste 6%, cat era la finalul lunii martie a anului trecut (...) Cele 1,5 puncte procentuale inseamna o scadere 25% a rentabilitatii, una dintre cele mai mari din istoria sistemului (...)  Rata de rentabilitate este calculata pe perioada ultimilor cinci ani. De altfel, oricine va solicita administratorului sau de pensie sa ii spuna care este valoare sumei din cont, va constata ca are mai putini bani decat in urma cu un an sau decat la finalul lui 2021", arata o analiza economica.net.
 
Concret, vorbim despre o depreciere a sumelor din conturi cu 6,5%-7% in primele trei luni din acest an.
 
Cum s-a ajuns aici? Din nefericire, se pare ca si din aceasta perspectiva, razboiul din Ucraina ne aduce numai probleme. Pe fondul conflictului militar, ne confruntam cu o depreciere a titlurilor de stat, tranzactionate pe piata secundara si, din pacate, nici actiunile nu evolueaza prea bine. Afla despre: Saptamana rosie pe PIATA DE CAPITAL: BVB a pierdut 4,71 miliarde de lei din capitalizare.

In cei 14 ani de existenta, Pilonul doi a reusit sa acopere inflatia. Acum, situatia s-a complicat

 
Pe 31 mai 2022, Pilonul doi de pensii private obligatorii a ajuns la 14 ani de functionare in Romania. In cifre, acesti 14 ani arata astfel:
 
  • 7,8 milioane romani contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
 
  • Contributii brute virate in sistem = 72,5 miliarde lei
 
  • Plati deja realizate de fonduri = cca. 850 milioane lei
 
  • Active nete administrate in prezent = 88 miliarde lei
 
  • Castig net generat de Pilonul II pentru romani = 16,3 miliarde lei(net de toate comisioanele percepute)
 
  •  … Adica un randament mediu anual de 7,3% timp de 14 ani.
 
"In perioada 2008-2021 performanta Pilonului II a depasit substantial inflatia cumulata din aceasta perioada. In prezent, insa, pietele financiare in special si economiile statelor in general traverseaza un episod negativ, pe de-o parte din cauza razboiului din Ucraina, pe de alta parte din cauza inflatiei record care afecteaza toate statele lumii, criza plecata de la preturile energiei si altor materii prime", transmite Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
Specialistii mai spun ca, inevitabil, aceasta volatilitate se manifesta si pe pietele financiare din Romania, iar Pilonul II de pensii private, ca sistem de economisire si investire, nu poate ramane imun, reflectand fidel evolutiile din economia reala si pietele financiare. Sistemul se confrunta in prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporara a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II.
 
"Aceasta reducere este cauzata in principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, in care fondurile de pensii private isi investesc aproximativ doua treimi din active. In ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de pret al tuturor titlurilor de stat emise de Romania a scazut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. In acelasi timp, Bursa de la Bucuresti, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decat alte piete din Europa si din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, avand o scadere de doar 1% pe primele 5 luni", mai transmite APAPR.

Contribuabilii nu ar trebui sa intre in panica, spune presedintele APAPR

 
"Momentele de volatilitate si scadere sunt firesti si apar periodic pe pietele financiare, insa ele nu sunt motiv de panica. Banii aflati in Pilonul II de pensii sunt administrati prudent si responsabil, conform tuturor reglementarilor in vigoare si celor mai bune principii de investitii si guvernanta", a declarat Radu Craciun, presedintele APAPR.

Ce pot face romanii, ca sa se asigure ca-si minimizeaza pierderile?

 
E esential sa fie ales de pe piata administratorul de fonduri care are randamentele cele mai bune. Cifrele prezentate anterior reliefeaza situatia pietei in general, insa la nivelul fiecaruia dintre cele 7 fonduri de investitii, randamentele pot sa difere. Din acest motiv, directionati-va contributia catre institutia pe care o considerati cea mai avantajoasa.

Conform legii, contributia la Pilonul doi e obligatorie  este obligatorie pentru persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca  si contribuie la sistemul public de pensii. Aceasta devine facultativa pentru salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani!

In baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, „(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
 
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
c) *** Abrogata
d) alte persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.
persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
 
persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala*), in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si, dupa caz, in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.”
 
 
Foto:  manager.ro/pixabay
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x