Saptamana rosie pe PIATA DE CAPITAL: BVB a pierdut 4,71 miliarde de lei din capitalizare
bursa de valori bucurestibvb
Saptamana aceasta a adus o pierdere de 4,714 miliarde de lei din capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In procente, aceasta suma inseamna 2,38%. Indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti - BET - a inchis saptamana la 12.375,32 de puncte.
In urma cu o saptamana, BVB avea o capitalizare evaluata la 197,827 miliarde de lei. In perioada 27 iunie - 1 iulie 2022, s-a ajuns la 193,112 miliarde de lei.
Surprinzatoare sunt aceste cifre, daca tinem cont de faptul ca saptamana incepuse "in forta" pentru BVB. Luni, care a fost si cea mai buna zi de tranzactionare, s-a inregistrat un rulaj de 620,490 milioane de lei, iar cea mai slaba zi, miercuri, 29 iunie, cu o valoare a tranzactiilor de 21,964 milioane de lei.
Conform datelor publicate de BVB si analizate de
Agerpres, totusi avem o evolutie pozitiva a tranzactiilor cu actiuni, respectiv o crestere cu 273,13%, in comparatie cu saptamana trecuta. Mai exact, tranzactiile cu actiuni au generat un rulaj de 760,551 milioane de lei in aceasta saptamana, in crestere de la 203,825 milioane de lei, in saptamana anterioara.
"Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la Bucuresti, generand tranzactii de 632,345 milioane de lei si o stagnare a pretului", noteaza sursa citata.
De asemenea, titlurile Bancii Transilvania se mentin in top, la fel ca si cele ale OMV Petrom. In aceste cazuri avem schimburi de 34,755 milioane lei (-3,20%), respectiv de 24,021 milioane de lei (2,08%).
Daca analizam cele mai puternice cresteri de cotatii, se remarca Socep (+27,14%), Condmag (+25%) si Prebet (+17,31%).
Avem si un clasament al marilor pierzatori ai acestei saptamani. Cel mai puternic s-au depreciat cotatiile Companiei Energopetrol. Actiunile au scazut cu 14,86%.
Te-ar putea interesa si: 4 pasi de facut, inainte de o INVESTITIE MAJORA
Provocarile sunt mari pentru piata de capital, insa rezultatele pana acum arata bine, iar Finantele promit sa sprijine acest domeniu
La inceputul lunii trecute, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, lauda evolutia pietei romanesti de capital, in pofida presiunilor care apasa pe pietele financiare, date fiind tensiunile geopolitice, criza inflationista si cea energetica.
"Piata de capital s-a dezvoltat incet-incet si a avut rezultate foarte bune. Are o serie de ancore foarte puternice. Evident, acum este supusa unor provocari majore avand in vedere incertitudinile de pe pietele globle. Dar, ceea ce vad in zona de capitalizare a Bursei nu poate decat sa ne incurajeze. Pasii facuti pana acum au fot destul de lenti. E o provocare sa facem pasii mai rapizi; sunt anumite elemente pe care le putem accelera", a tinut sa precizeze ministrul.
In continuare, oficialul a vorbit despre intentia Guvernului de a diversifica instrumentele puse la dispozitie investitorilor: "Vrem sa diversificam instrumentele pe care piata de capital le pune la dispozitie. Cred ca trebuie mai mult curaj, iar noi am facut cativa pasi. Aceasta lege privind stimularea fiscala a celor care investesc pe piata de capital... Trebuie sa vedem efectele de runda a doua si cele de multiplicare".
Din ce in ce mai multi romani miros oportunitatea de a intra pe piata de capital si de a investi la bursa. Randamentele bune si riscurile mici cresc constant numarul conationalilor nostri care incep sa isi puna banii sa munceasca pentru ei.
Mai exact, peste 80.000 de romani tranzactioneaza la bursa romaneasca, potrivit datelor FCI de la finalul anului trecut.
"In cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinta clara in ceea ce priveste preferinta financiara a populatiei care a ales sa se orienteze tot mai mult catre bursa pentru a putea lua parte la povestile de succes ale companiilor romanesti, dar si pentru a limita erodarea puterii de cumparare cauzata de o rata a ridicata inflatiei.
Romania se pozitioneaza ca un pol de stabilitate in regiune intr-un context dominat de instabilitatea regionala ridicata generata de conflictul armat din Ucraina.
Traversam momente de ingrijorare atat in plan uman, cat si in plan economic. Pentru investitori, bursa locala a oferit in doi ani cresteri de 55% chiar si in conditii de volatilitate accentuata si a demonstrat ca poate fi un pilon esential pentru economiile romanilor", transmite Radu Hanga, Presedinte BVB.
Te-ar putea interesa si: Cati bani trebuie sa economisesti, IN FUNCTIE DE VARSTA: vei fi surprins ce suma e pentru 30 de ani
A avea un cont de investitii, in ziua de azi, tine de siguranta financiara. E o chestiune esentiala