Una dintre primele masuri recomandate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei face referire la plata TVA la incasare, respectiv plata la zi a sumelor TVA de recuperat de la stat, masura care s-ar putea dovedi extrem de bine venita pentru operatorii economici cu activitate de export. Ramanand la acelasi capitol, CCIR propune scutirea firmelor de la plata impozitului pe profit aferent anilor 2019 si 2020, in cazul in care aceste sume ar urma sa fie reinvestite. Totodata, CCIR si-a indreptat atentia si catre unitatile din sectorul HORECA, recomandand scutirea de impozitul pe claduri si terenuri pentru aceste afaceri pe perioada existentei starii de urgenta.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei mai propune cu aceasta ocazie acordarea unor subventii destinate investitiilor pentru firmele care sunt dispuse sa isi creasca numarul angajatilor cu 10% in raport cu anul precedent. Reprezentantii CCIR recomanda totodata aplicarea unei masuri care sa prevada subventionarea partiala sau totala a unor cursuri de initiere si perfectionare a personalului pentru dobandirea cunostintelor si abilitatilor acestora in domeniul digitalizarii. Totodata, la acest capitol ar mai intra si anumite cursuri de reconversie profesionala sau de calificare/recalificare, in conditiile in care anumite activitati nu se vor mai putea desfasura in perioada urmatoare.
Specialistii din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei vorbesc in acest plan si despre infiintarea unor fonduri de investitii de mai multe tipuri: seed-capital - din fonduri europene - pentru sustinerea start-up-urilor si spin-off-urilor din domeniul medical, IT sau servicii suport pentru digitalizarea componentelor societatii; equity - pentru participarea directa a statului in firme afectate de criza provocata de pandemia de coronavirus; respectiv de capital de risc - pentru start-up-uri si companii emergente cu potential de crestere ridicat. De asemenea, mai sunt prevazute si niste micro-granturi sau micro-credite pentru dezvoltarea mestesugurilor sau serviciilor in mediul rural.
Mergem mai departe si vorbim despre o alta masura importanta propusa de cei de la CCIR, care face referire la anularea taxelor pe cifra de afaceri impuse furnizorilor de catre marii retaileri. De asemenea, se mai vorbeste si despre adoptarea Codului de bune practici, care functioneaza deja la nivelul blocului comunitar european de mai bine de zece ani. Camera de Comert mai aduce in discutie si initierea unui Program strategic de sustinere a Centrelor de Depozitare, Colectare si Distributie a produselor agro-alimentare romanesti, care sa prevada obligativitatea marilor retaileri ca procentul de produse fabricate pe plan local vandut prin retelele acestora sa fie de cel putin 30%.
O alta recomandare importanta a celor din Camera de Comert si Industrie a Romaniei face referire la suportarea de la bugetul de stat a impozitelor si a contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si a platii contributiei asiguratorii pentru munca.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si