Cele mai mari castiguri salariale nominale nete au fost inregistrate in luna octombrie in domeniul informatic, incepand de la servicii in tehnologia informatiei si pana la activitatile de servicii IT. In aceasta categorie, salariile nominale nete au ajuns pana la un nivel mediu de 6.380 de lei, cu mult peste media inregistrata in alte domenii.
La polul opus, cele mai mici castiguri nominale nete au fost raportate in hoteluri si resturante. Cei care lucreaza in acest domeniu au avut un salariu mediu net de doar 1.580 de lei.
Cresterile cele mai importante le regasim atunci cand facem o comparatie intre cifrele inregistrate acum si cele din urma cu un an. Spre exemplu, salariul mediu net a crescut in luna octombrie 2018 fata de luna octombrie 2017 cu nu mai putin de 13.7 procente, ceea ce nu este deloc putin.
Salariatii din domeniul “Depozitare si activitati auxiliare” s-au putut bucura in luna octombrie de o crestere a salariilor nete cu 9.2 procente, in comparatie cu luna precedenta. De asemenea, si cei care lucreaza in industria metalurgica se pot lauda cu aproape acelasi lucru, salariile din acest domeniu crescand cu 9.1%. Angajatii care lucreaza in industriile dezvoltarii mijloacelor de transport, fabricarii calculatoarelor si a produselor electronice, fabricarii produselor din tutun, constructiilor metalice sau a articolelor vestimentare au beneficiat, de asemenea, de o crestere a salariilor nete cuprinsa intre 3 si 5.5 procente.
In sectorul bugetar, cea mai mare crestere a salariilor nominale nete a fost inregistrata in domeniul invatamantului, acolo unde a fost raportata o crestere de 4.2 procente. Cresterea salariilor nete a celor din administratia publica a fost mult mai mica, de doar 0.4 procente.
Trebuie sa remarcam si faptul ca salariile celor care lucreaza in industria extractiei petrolului brut si a gazelor naturale au scazut in luna octombrie fata de luna precedenta cu nu mai putin de 17.2 procente. De asemenea, salariile din industria prelucrarii titeiului au scazut cu 16.2%.
Chiar daca vorbim despre cresteri ale salariilor, important este si care este raportul acestora cu preturile de consum. Datele Institutului National de Statistica ne arata ca indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de 109.1%. De asemenea, in luna octombrie 2018, indicele castigului salarial real a fost de 100.7% in comparatie cu luna precedenta.
Daca facem o comparatie cu luna octombrie 1990, vom observa un indice al castigului salarial real de 193.4%, cu 1.3 puncte procentuale mai mare in comparatie cu cel inregistrat in urma cu o luna.
Citeste si: Interviu Cristina Ulesan, Chief People Officer Sphera Franchise Group
Ultimele NOUTATI
Abonamentul Enayati Medical City nu te lasa singur nici in vacanta. Acces rapid la medici si ghidare in sistemul medical, oriunde te-ai afla
V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri
Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de 2 trilioane de euro
Controale, litigii si blocaje contractuale: riscurile juridice reale pentru companii in contextul noilor masuri fiscale. Recomandarile avocatilor pentru companiile romanesti
Partenerii nostri
Nulitatea unei clauze din contractul colectiv - prevederi legale si renegocierea CCM
Instructiuni proprii SSM pentru lucrul in echipa - [MODEL] si prevederi legale
Declaratia 394: Termenul de depunere in iulie si studiu de caz pentru completare fara erori
Recipisa: Ce este, la ce foloseste si exemplu practic pentru contabili
Te-ar putea interesa si
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri