Cate gaze are Romania in depozite, pentru aceasta iarna: suntem pregatiti de tot ce ar putea urma?
depozite gazgaze naturale romaniaiarna 2022
Nu putini sunt analistii si liderii europeni ce privesc cu ingrijorare venirea sezonului rece. Odata ce temperaturile vor incepe sa scada si, implicit, consumul energetic sa creasca, scenariul in care rusii ar opri complet livrarile energetice catre Occident ar reprezenta o problema majora pentru multe tari, chiar puternice, cum ar Germania.
Doar ca, din acest punct de vedere, Romania nu prea are motive de ingrijorare. Avem depozitele de gaz pline in proportie de aproape 70%, ne spune chiar azi premierul Nicolae Ciuca. Mai mult, continuam sa inmagazinam si suntem ajutati de faptul ca noi suntem si o tara producatoare, foarte putin dependenta in consumul energetic de Rusia.
Conform calculelor de la Palatul Victoria, am urma sa intram in toamna cu depozitele pline pana la 80%.
"In momentul de fata, continuam sa inmagazinam gaze in depozitele proprii si am reusit sa atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte incurajator pentru realizarea obiectivului, astfel incat sa ne asiguram ca avem cantitatile de gaz pentru iarna 2022-2023.
Sunt convins ca, asa cum ne-am asumat, prin demersurile pe care Ministerul Energiei continua sa le faca, vom avea garantia unei aprovizionari continue in perioada urmatoare si putem sa transmitem un mesaj cat se pote de clar ca, pentru cetateni si pentru economie, avem cantitatile necesare de gaz incat sa putem trece iarna 2022-2023", a declarat prim-ministrul Nicolae Ciuca, miercuri.
In mod normal, dupa cum ne-a explicat anterior ministrul Energiei, Virgil Popescu, la 1 septembrie trebuia sa avem 57% din capacitatea de depozitare, ceea ce inseamna ca Romania a fost mai mult decat "eficienta" in acest proces de a se pune la adapost si de a-si asigura resursele energetiec pentru sezonul rece.
Chiar daca autoritatile noastre ne linistesc, apele pe continent sunt tulburi
Un avertisment dur vine chiar din partea Asociatiei Energia Inteligenta. Specialistii sustin ca ne vom confrunta cu
situatii dificile la iarna si ca, desi acest moment era previzibil, nu s-au luat pana acum masurile necesare. In sezonul rece care urmeaza, pretul gazelor si electricitatii va atinge valori nemaiintalnite, spune Asociatia.
Potrivit specialistilor din cadrul Asociatiei, “problema cea mai importanta a iernii viitoare este existenta efectiva a gazelor, si astfel vom asista la situatii in care unii consumatori/tari, vor fi determinati sa ofere ”oricat” pe gaze, doar pentru a le avea.”
"Anul trecut cresterea pretului gazelor naturale a inceput in luna iulie, urmare a reducerii livrarii de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligatiilor contractuale pe termen lung si a unor probleme tehnice. Aceasta situatie a determinat o crestere a pretului gazelor cu 463% fata de pretul maxim inregistrat inaintea inceperii conflictului din Ucraina. Istoria se repeta anul acesta. Reducerea livrarilor de gaze spre tari din Europa, v-a aduce preturi la gaze in iarna, care nu au mai existat vreodata pentru acest produs", au mai notat acestia.
"Exista doua prognoze in spatiul public, care arata ca este posibil ca pretul gazelor tranzactionate pe bursa sa creasca cu 44% – 60% in iarna 2022-2023. Desi aceste valori sunt ametitoare, nu reprezinta scenariul cel mai pesimist posbil al cresterii pretului la gaze in aceasta iarna", mai avertizeaza sursa citata.
NOU. Un investitor legendar ne avertizeaza: sunteti mintiti de banci
Foto: freepik