Cati bani o sa primesti la pensie. Cum calculezi singur acasa cate puncte de pensie obtii, dupa fiecare luna de munca
puncte de pensiepensionarepensionari
Perspectiva pensionarii ii ingrijoreaza pe multi romani, care vad cat de greu o duc azi parintii si bunicii lor. Oamenii isi doresc sa stie din timp ce-i asteapta cand vor iesi din campul muncii, iar orice calcul pe aceasta tema e foarte util.
Tocmai de aceea, in randurile care urmeaza va vom arata cum va puteti calcula acasa punctele pe care le obtineti in munca dupa fiecare luna lucrata.
Cum iti calculezi punctele de pensie
Explicatiile ne sunt oferite chiar de reprezentantii Ministerului Muncii, care ne spun ca acest calcul e foarte simplu de efectuat si fiecare roman il poate face, de acasa de la el.
"Poti sa-ti calculezi singur cate puncte de pensie obtii dupa fiecare luna de munca. Este destul de simplu! In noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. (7)) „Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din anul respectiv. Castigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 6.789 de lei”, a explicat Ministerul Muncii pe Facebook.
Exemplu: Ai un castig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Il imparti la castigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale (6.991 de lei impartit la 6.789 de lei), rezulta 1,02978 puncte pe luna respectiva. Se utilizeaza cinci zecimale.
Ce se intampla cu aceste puncte lunare? Se aduna, se impart la 12 luni si rezulta punctajul anual.
Punctajele anuale acumulate se aduna, iar suma se inmulteste cu Valoarea Punctului de Referinta (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
Exemplu: Ai muncit 35 de ani si ai avut venituri contributive exact cat este castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat? Inseamna ca ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezulta o pensie bruta de 2.835 de lei.
La numarul total de puncte se mai adauga si punctele de #stabilitate pentru ca sunt peste 25 de ani de munca: 0,5 puncte pe an intre 26 si 30 de ani si 0,75 puncte pe an intre 31 si 35 de ani. In exemplul nostru rezulta 6,25 puncte de stabilitate. Adica inca 506,25 lei la pensie. In total, o pensie de 3.342 lei. Dupa impozitare, pensia cuvenita rezultata este de 3.208 lei.
Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, cand intra in vigoare Legea nr. 360/2023.
Foto: freepik.com