Cati bani pui deoparte intr-un an, daca nu mai cumperi cafea din oras, si o bei acasa: suma e peste salariul mediu pe economie
economisirecafea
Daca nu lucrezi de acasa si in drum spre serviciu obisnuiesti sa opresti de fiecare data la o cafenea sau la un tonomat sa-ti cumperi o cafea, afla ca irosesti sume importante de bani anual pe aceasta mica placere.
Cum vremurile pe care le traim sunt dificile din punct de vedere economic si fiecare banut conteaza, ce-ai zice sa faci o analiza a cheltuielilor inutile pe care le ai?
Ai putea incepe cu bautul cafelei in oras, spre exemplu. Nu vorbim despre momentele in care mergi la cafenea, ci la cafeaua pe care "o agati" in drum spre serviciu, dimineata.
Daca bei cafea de la tonomat in fiecare dimineata, anual cheltui in acest fel peste 100 de euro, daca luam in calcul o cafea de doar 2 lei bauta in fiecare zi a unui an, de luni pana vineri. Iata cum am calculat:
Exista aproximativ 22 de zile lucratoare intr-o luna (daca excludem weekendurile).
Deci, vei cheltui 2 lei pe zi x 22 de zile lucratoare = 44 de lei pe luna. Si, pentru intregul an, vom inmulti suma pe luna cu numarul de luni (12): 44 lei pe luna x 12 luni = 528 de lei pe an.
In cazul in care cumperi in fiecare dimineata cafea de la cafenele renumite, unde preturile sunt de zeci de lei pentru un pahar, suma devine mult mai consistenta. Sa spunem ca bei o cafea de 20 de lei in fiecare zi lucratoare dintr-un an. La finalul anului vei cheltui aproximativ 1.000 de euro pe acest moft, mai exact 5280 de lei pe an.
Merita? Desigur ca bautorii inraiti de
cafea vor spune ca da, insa poti sa-ti cumperi propria cafea acasa si sa o iei cu tine intr-un termos. Vei economisi sume importante de bani si fii sigur ca te vei bucura de o cafea de calitate, pe care o cunosti deoarece stii ce materie prima ai achizitionat. Poti invata sa ti-o imbunatatesti dupa bunul plac si sa diversifici reteta de fiecare data cand simti, chiar nu este greu deloc!
Daca te-am convins sa-ti bei cafeaua acasa, iata cateva trucuri ce te vor ajuta sa iti iasa un preparat absolut delicios:
Cafeaua provenita din regiuni cunoscute pentru calitatea boabelor, cum ar fi Columbia, Etiopia, Kenya sau Brazilia, are sanse mai mari sa fie de calitate. Ca al doilea sfat, asigura-te ca furnizorul de cafea ofera informatii despre gradul de prajire si data prajirii. O prajire corecta si proaspata este esentiala pentru a obtine o cafea de calitate. In cele din urma, cauta recomandari si recenzii online sau intreaba specialistii in cafea pentru a afla despre experientele altor consumatori cu cafeaua pe care intentionezi sa o cumperi, dar tine cont in primul rand ca fiecare persoana percepe diferit chiar si cel mai banal gust.
Foto: unsplash.com