Cati dolari falsi circula in lume?
Guvernul SUA estimeaza ca 1 din 10.000 de bancnote americane aflate in circulatie este falsa (ceea ce inseamna cam 85 de milioane de dolari falsi). Un lucru oarecum paradoxal daca ne gandim la multitudinea de elemente de siguranta sofisticate, aproape imposibil de reprodus de falsificatori. Dar tocmai aceasta multitudine s-ar putea sa fie de vina: oamenii sunt derutati si nu mai stiu dupa ce sa se uite.
Principalul mijloc de a detecta un fals ramane pana la urma pipaitul. Si asta deoarece hartia folosita la imprimarea dolarilor (ca si la euro, de altfel) nu este obtinuta din celuloza de lemn, ci din bumbac.
Este o hartie din bumbac pur, care prezinta marele avantaj ca nu se dezintegreaza daca este spalata accidental. In plus, ea este mai grea si totodata mai subtire decat hartia obisnuita, deoarece in timpul procesului de imprimare este supusa unei presiuni imense, care ii da si consistenta specifica.
Si chiar daca falsificatorii reusesc cumva sa obtina hartie din bumbac, ei se lovesc apoi de problema cernelei: este o cerneala speciala care isi schimba culoarea in functie de felul cum cade lumina, care nu este complet absorbita de hartie in timpul imprimarii si care, pe deasupra, prezinta si proprietati magnetice. Astfel, orice aparat de vanzari stradale care functioneaza cu bancnote (si care are un senzor special) va recunoaste imediat exemplarele contrafacute.
O bancnota celebra: superdolarul
In urma cu 18 ani, autoritatile americane au observat aparitia in circulatie a unor bancnote false care se distingeau printr-o caracteristica bizara: erau mai bune decat bancnotele originale! Asadar bani falsi, dar mai bine realizati decat banii veritabili!
Guvernul SUA a acuzat imediat Coreea de Nord ca produce si distribuie asemenea "superdolari" cu scopul de a destabiliza economia americana (tactica nu e noua, a fost folosita si de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, "victima" fiind lira englezeasca. Lirele produse atunci erau practic imposibil de distins de cele veritabile. Operatiunea Bernhard, cum a ramas cunoscuta actiunea, a stat la baza a numeroase carti, a unui serial BBC si a unui film castigator al premiului Oscar in 2007 - "The Counterfeiters".)
Diplomati nord-coreeni, mafioti rusi si extremisti din Irlanda de Nord au fost suspectati de implicarea in distributia superdolarilor, dar Coreea de Nord a intors acuzatia si spus ca superdolarii sunt de fapt opera CIA. Si, intrucat tehnologia necesara realizarii lor este in mod clar superioara celei originale, ipoteza implicarii CIA a devenit destul de credibila.
Sa spunem in final cateva cuvinte si despre euro
Dintre cele 13 miliarde de bancnote euro aflate in circulatie, cca 860.000 sunt false, ceea ce insemna cam 1 din 15.000. Cea mai falsificata este bancnota de 50 de euro (43,5% din total), urmata de cea de 20 de euro (38%) si de cea de 100 de euro (13,5%). Pentru identificarea falsurilor, autoritatile recomanda testul Atinge-Priveste-Inclina prezentat pe site-ul Bancii Centrale Europene si care permite recunoasterea rapida a elementelor de siguranta.
In prezent, euro este moneda unica a 345 de milioane de europeni din cele 19 tari care constituie zona euro (Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania si Finlanda).
Sursa foto: www.pexels.com