Romanii care obisnuiesc sa isi faca cumparaturile online ar putea avea nevoie in viitor de un CNP fiscal, autoritatile propunandu-si ca prin aceasta masura sa combata evaziunea fiscala. Vizate sunt in special acele achizitii extrem de scumpe, ANAF putand face astfel legatura intre veniturile declarate ale unei persoane si cheltuielile pe care le are aceasta pe internet.
In cazul in care o asemenea masura va fi implementata, Ministerul Finantelor va oferi fiecarui roman un cod de identificare fiscala cu care isi va putea face cumparaturile online. In baza acestui cod, ANAF va stii ce cumparaturi face fiecare. In cazul produselor de lux, extrem de scumpe, ANAF va putea verifica persoana care se afla in spatele comenzii.
Sigur, o asemenea procedura ar putea evitata de catre cei care se stiu cu probleme din acest punct de vedere. Spre exemplu, unele persoane ar putea face acele cumparaturi foarte scumpe in baza codului fiscal ce apartine unor prieteni sau rude care isi castiga banii in mod legal. Mai mult decat atat, cei care se stiu cu musca pe caciula ar putea decide sa isi faca cumparaturile pe site-uri din afara tarii, in acest caz nefiind nevoie de codul fiscal mai sus mentionat.
Evaziunea fiscala reprezinta inca o problema cat se poate de serioasa in Romania, autoritatile incercand de ani buni sa ii gaseasca chiar si o rezolvare partiala. La ora actuala exista un impozit de 70% pe veniturile nedeclarate, majorat incepand de la 1 iulie de la 16%. Masura introducerii unui cod fiscal pentru cumparaturile online ar putea ajuta intr-o oarecare masura la combaterea evaziunii fiscale, insa cel mai probabil nu va reusi sa faca o diferenta majora fata de ceea ce se intampla in momentul de fata.
Potrivit unei analize Hotnews, specialistii sustin ca este greu de crezut ca ceea ce incearca Ministerul Finantelor sa implementeze va ramana in aceasta forma pe care am pe care am prezentat-o in randurile anterioare. Cel mai probabil, acest CNP fiscal va deveni optional, urmand sa fie folosit de romani pentru a obtine un credit fiscal. Ramane insa de vazut cum vor evolua lucrurile in viitorul apropiat!
Citeste si: Antifrauda de la ANAF ia cu asalt firmele unde se fac inspectii ITP: "am descoperit neconcordante"
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Insolventa nu e o sentinta. Cum sa iti redresezi afacerea cand esti pe marginea prapastiei
Care e diferenta dintre panourile electrice si panourile fotovoltaice? Care te ajuta sa platesti mai putini bani la facturi?
Rectificarea bugetara ii da cu virgula Guvernului. Dintr-un foc au crescut cheltuielile cu 60 de miliarde de lei, deficitul urca la 6,94% din PIB
Primele semne de criza economica in Romania vin chiar de la o institutie a statului
16 metode nestiute de a economisi bani pe care angajatii le ignora
Partenerii nostri
Concediu medical sau doar adeverinta medicala pentru justificarea absentelor?
Modificarea modalitatii de organizare a activitatii SSM. Este necesar un instructaj suplimentar?
Te-ar putea interesa si
Care e diferenta dintre panourile electrice si panourile fotovoltaice? Care te ajuta sa platesti mai putini bani la facturi?
Rectificarea bugetara ii da cu virgula Guvernului. Dintr-un foc au crescut cheltuielile cu 60 de miliarde de lei, deficitul urca la 6,94% din PIB