CE si FMI: Romanii vor trai mai rau in 2020. Masurile fiscale vor genera saracie si exod

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CE si FMI: Romanii vor trai mai rau in 2020. Masurile fiscale vor genera saracie si exod
CE si FMI: Romanii vor trai mai rau in 2020. Masurile fiscale vor genera saracie si exod
de Magda Florea la 12 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
previziuni economicedezechilibre macroeconomicefmicomisia europeanaeconomiepensiisalariicheltuieli bugetare

Comisia Europeana si Fondul Monetar International lanseaza un nou avertisment la adresa Guvernului Romaniei, ale carui masuri fiscale vor degrada si mai mult nivelul de trai anul viitor, spun expertii europeni.

Oficialii europeni spun ca Executivul de la Bucuresti trebuie sa actioneze de urgenta, pentru a reduce dezechilibrele macroeconomice, schimband politicile fiscale si reparand ceea ce mai poate fi reparat la masuri precum Ordonanta 114 si legea pensiilor.
 
Comisia Europeana semnaleaza faptul ca Romania  se confrunta cu grave dezechilibre macroeconomice, dar si cu mari problemele privind educatia, sanatatea, infrastructura, piata muncii.
 
CE vorbeste si despre bugetul Romaniei pe 2019, care ar fi unul construit fara sa se tina cont de mai multe reguli fiscal-bugetare, inclusiv de regula privind deficitul structural. De asemenea, tot ca in anii anteriori, autoritatile nu si-au respectat obligatia de a semna o declaratie in care sa se angajeze ca bugetul pentru 2019 si strategia fiscal-bugetara respecta regulile fiscal-bugetare si principiile responsabilitatii fiscal-bugetare.
 
CE atrage atentia si asupra programului privind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic, conectate la sistemul informatic al administratiei fiscale, care avanseaza mult prea incet, iar evaziunea fiscala este in floare.
 
Si OUG 114 prin care statul suprataxeaza companiile din telecom, energie, dar si bancile prezente pe piata autohtona, este privita cu ingrijorare de CE. Oficialii europeni spun ca OUG 114 are impact negativ in economie si ar trebui rectificata sau chiar abrogata. De asemenea, o alta masura criticata de europeni este legea pensiilor. 
 
Europenii spun ca actuala forma a legii pensiilor va impovara generatiile viitoare si va accentua dezechilibrele macroeconomice. Punctul de pensie, adica principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor, urmeaza sa fie majorat cu 15% in septembrie 2019 si cu 40% in septembrie 2020.
 
Varsta medie efectiva de pensionare este apropiata de media UE, dar nu este aceeasi pentru femei si barbati. Acest lucru, cuplat cu o perioada de contributie mai scurta in cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil intre barbati si femei.
 
CE vorbeste si despre calitatea indoielnica a infrastructurii in sectorul transporturilor, al energiei, al deseurilor si al apelor reziduale. Reteaua rutiera este una dintre cele mai putin dezvoltate din UE, iar reforma sectorului feroviar sta mult mai rau de atat.
 
Nici cresterea fortata a salariului minim brut pe tara, de la 1 ianuarie 2019, nu trece netaxata de Comisia Europeana. Oficialii considera ca adoptarea acestei masuri a creat haos in mediul privat, punand multe firme in incapacitate de plata.
 
Nici planul social nu a fost trecut cu vederea de CE, care considera ca saracia si excluziunea sociala reprezinta riscuri cu rate mult prea mari pentru o tara europeana. CE vorbeste despre faptul ca un roman din trei continua sa fie expus riscului de saracie si excluziune sociala, cele mai afectate grupuri fiind copiii, rromii, persoanele cu handicap si persoanele in varsta.
 
De asemenea, rata privarii de locuinta este cea mai ridicata din UE.
 
In cele din urma, CE semnaleaza si criza fortei de munca din Romania. Companiile nu mai gasesc angajati specializati pe care sa ii incadreze in munca pe posturile pe care le au disponibile. Politicile active in domeniul pietei fortei de munca nu sunt adecvate nevoilor romanilor, fiind axate in principal pe oferirea de stimulente financiare, mai degraba decat pe abordari personalizate, globale. 
 

FMI dupa vizita in Romania: Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii

 
 Fondul Monetar International a facut o vizita in Romania, saptamana trecuta. Concluziile acestei vizite sunt similare cu semnalele de alarma trase de Comisia Europeana. 
 
"Cresterea condusa de consum a ramas solida, majorand veniturile populatiei spre cele din Europa Occidentala.
 
Totusi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal si cel de cont curent s-au adancit, iar presiunile inflationiste sunt din nou in crestere.
 
Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii.
 
Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evolutii: in primul rand si cel mai important, consolidarea fiscala insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar.
 
In plus, politicile trebuie sa devina mai predictibile si guvernanta trebuie sa se imbunatateasca, pentru a creste perspectivele pe termen mediu privind convergenta veniturilor", se arata in declaratia echipei in Romania.
 
Deficitul de cont curent ar putea depasi 5% din PIB in acest an, in contextul unei cresteri economice de circa 4%, se arata in raportul delegatiei FMI, publicat ca o concluzie dupa vizita unei delegatii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee.
 

Politicienii romani contrazic analiza FMI:

 

Eugen Teodorovici: Romania trebuie sa reduca masiv cheltuielile, iar sistemul bugetar are nevoie de o restructurare

Primul care a raspuns analizei dure a FMI a fost Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice. Teodorovici a spus ca Romania trebuie sa reduca masiv cheltuielile, iar sistemul bugetar are nevoie de o restructurare. De asemenea, ministrul de Finante a spus ca e nevoie ca investitiile din sectorul public sa creasca.

"Este nevoie de accelerarea investitiilor, mai ales in zona publica, in transporturi sau in sanatate, pentru a face cresterea economica sustenabila. Inca mai sunt de facut eforturi, in noul context politic lucrurile se aseaza, oamenii se apuca de treaba, incep sa isi reia increderea in economia din Romania. Un euro in proiecte de infrastructura aduce doi euro in economie, a spus ministrul”, a completat Teodorovici.
 
Oficialul de la Finante spune ca Romania poate in doi ani de zile sa elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, daca vor fi restructurate zonele in care banul public este cheltuit intr-un mod nejustificat.
 
"Le spunem si celor de la Fondul Monetar International ca Romania poate cam in doi ani de zile sa isi stinga deficitul de 28 de miliarde de lei. Suma nu este mare, daca stam cu totii sa vedem acele zone in care banul public se cheltuie intr-un mod nejustificat” a spus ministrul.

De altfel, Teodorovici este singura autoritate din Guvern care pare a da curs analizei FMI si nu o contrazice vehement, asa cum fac Lia Olguta Vasilescu si Marius Budai, dupa cum urmeaza sa vedem.
 
Citeste aici continuarea declaratiilor luiTeodorovici privind analiza FMI despre economia Romaniei.
 

Lia Olguta Vasilescu: Nici de data aceasta, oficialii FMI nu par prea informati


Dupa replica data de Teodorovici celor de la FMI, care pare sa sustina analiza critica facuta de europeni economiei noastre interne, a venit si randul Liei Olguta Vasilescu sa vorbeasca despre aceasta.
 
Fost ministru al Muncii, a criticat FMI pentru ca a indemnat la moderatie fiscala si inasprirea politicilor monetare.
 
"FMI vine cu noi propuneri de austeritate pentru romani, dar PSD nu poate merge pe abordarea strict contabiliceasca a functionarilor internationali. Desi in ultimii doi ani PSD a realizat cele mai mari cresteri de pensii si salarii, in continuare sunt romani care traiesc in saracie, fiind necesara continuarea cresterii veniturilor. Economia este dinamica si dezvoltarea aduce mai multe venituri. Si nu e pentru prima oara cand estimarile FMI se dovedesc eronate”, a scris Olguta Vasilescu pe Facebook.
 
Lia Olguta Vasilescu a contrazis si afirmatia FMI, conform careia daca Romania va aplica legea pensiilor, deficitele se vor accentua, iar generatiile viitoare vor fi si mai impovarate fiscal:
 
"In fapt, cresterea punctului de pensie la 1.265 de lei din septembrie 2019 nu are legatura cu aplicarea legii pensiilor. Noua lege a pensiilor este prevazuta sa intre in vigoare si sa se aplice efectiv din 2022, acum vorbind doar de cresterea punctului de pensie conform programului de guvernare aprobat de parlament. Deficitul bugetar va fi si anul acesta sub 3% asa cum s-a stabilit in legea bugetului. FMI s-a inselat in nenumarate randuri in aceasta privinta, in anii precedenti. De exemplu, FMI estima un potential de crestere de 2% pentru economia Romaniei in perioada 2013-2017. Realitatea a aratat ca Romania a avut cresteri economice mult mai consistente; 3,5% in 2013, 2,9% in 2014, 3,7% in 2015, 4,8 in 2016% si 6,9% in 2017”, a completat fosta sefa de la Ministerul Muncii.
 
Olguta Vasilescu a contrazis FMI si in ceea ce priveste programul Prima Casa. Va amintim ca FMI a solicitat incetarea acestuia. Vasilescu a spus ca oficialii FMI nu par prea documentati.
 
"Acesta are impact bugetar zero! Nu angajeaza nicio resursa de la buget, prin urmare nu are cum sa reprezinte un factor de dezechilibru. Subventionarea dobanzilor din acest program este acoperita din incasarile suplimentare provenite de la sistemul bancar. Taxele asupra veniturilor bancilor sunt folosite pentru ca romanii sa poata obtine credite avantajoase. Mai mult, acest program reprezinta o parghie importanta a dezvoltarii si implicit a cresterii veniturilor, sustine/incurajeaza investitiile, dezvolta puternic industria constructiilor dar si a domeniilor adiacente – mobila, electrocasnice etc, determina aparitia de noi locuri de munca.
 
Evaluarea FMI este nesustinuta de realitate si in aceasta privinta! Ca mai totdeauna! Sa nu uitam ca dupa ce au fost propuse guvernarii PNL, in 2010, masurile de austeritate, iar economia a luat-o la vale, specialistii FMI au recunoscut ca s-au inselat. Pe nervii si banii romanilor! Nici de data asta nu par prea documentati!”, a scris Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii, despre analiza FMI privind Romania: A facut estimari gresite in privinta Romaniei

 
Pe langa Eugen Teodorovici si Lia Olguta Vasilescu, o alta voce din Guvern care vorbeste despre analiza FMI este ministrul Muncii, Marius Budai.

Acesta nu este de acord cu concluziile trase de oficialii europeni, spunand ca s-au facut estimari gresite in privinta tarii noastre. 
 
"Ultima imagine pe care le-am pus-o domnilor de la FMI in prezentare a fost cu estimarile lor de crestere economica pe ultimii ani si realitatea economica din Romania, ceea ce s-a intamplat. Nu prea au avut raspuns domnii. S-a dovedit ca ei au estimat gresit si estimarile noastre si in 2017 au fost mai pesimiste decat ce s-a intamplat”, a spus Budai.
 
Intrebat daca guvernul a renuntat la orice crestere salariala, ministrul a raspuns: ”Sub nicio forma. Romanii ne-au dat o lectie la aceste alegeri, dar noi nu ne razbunam pe romani. Noi am promis, avem un program de guvernare. (...) Atat timp cat ne-am asumat anumite chestiuni nu avem de ce sa ne oprim.”
 
 

Ne asteapta vremuri si mai grele


Analistii economici preconizeaza ca deficitele macroeconomice ale Romaniei se vor accentua in 2020, iar Guvernul va continua imprumuturile haotice din exterior, pentru a reusi sa sutina cheltuielile bugetare, care au ajuns la un nivel extrem de mare pentru capacitatea economica a Romaniei.

Cheltuielile statului, explica analistul economic Valentin Ionescu, se concentreaza in mare parte pe obiective sociale sau de salarizare, fiind neglijate alte aspecte. Iar marea problema este ca veniturile fiscale nu se realizeaza pe masura cheltuielilor.
 
"Ele se concentreaza pe niste obiective politice, cu precadere pe obiective sociale sau de salarizare, si sunt neglijate alte aspecte. Numai ca avem si crestere de cheltuieli la bunuri si servicii. Exista in momentul de fata o crestere substantiala de cheltuieli publice pe fundamentul unei politici prociclice, iar veniturile fiscale nu se realizeaza pe masura cheltuielilor.
 
Obiectivele politice nu au la baza o fundamentare economica si atunci ele nu fac altceva decat sa amplifice niste dezechilibre care au aparut in anii anteriori", a afirmat analistul economic pentru Ziare.com
 
"In 2020, o sa fie mult mai rau decat in 2019 in privinta aceasta. Pentru ca se preconizeaza iar o majorare a cheltuielilor cu pensiile. Si cu salariile, dar intr-o mai mica masura.
 
In momentul de fata aceste cheltuieli au ponderea cea mai mare in structura bugetului general consolidat. Iar veniturile nu au cum sa creasca pe masura", a subliniat Valentin Ionescu.

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x