Niciun loc de munca nu mai este sigur in ziua de astazi, nu putini fiind cei care se tem de pierderea jobului in perioada urmatoare. Intreaga lume se regaseste intr-un context extrem de delicat, tot mai multi specialisti aducand in discutie posibilitatea unei recesiuni economice la nivel global.
Dupa doi ani de pandemie, criza provocata de razboiul inceput de Rusia in Ucraina a aruncat din nou in aer economia mondiala. In Statele Unite, 78% dintre americani sunt ingrijorati de faptul ca isi vor pierde locul de munca in timpul unei potentiale recesiuni viitoare. Lucrurile nu stau mai bine nici pe plan european, bineinteles!
Daca iei in considerare schimbarea locului de munca in perioada urmatoare, nu uita faptul ca niciun job nu este complet rezistent la recesiune. De asemenea, nicio specializare sau facultate nu iti va garanta obtinerea unui loc de munca intr-o perioada de criza economica. In plus, anumite industrii tind sa se descurce ceva mai rau in comparatie cu altele in timpul unei recesiuni economice. Spre exemplu, daca ne uitam la Marea Recesiune din anii 2007 - 2009, vom observa ca sectorul constructiilor si cel al productiei au inregistrat scaderi considerabile in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca.
Explicatia pentru care s-a intamplat asta este destul de simpla, cei mai multi oameni preferand sa isi limiteze cheltuielile si sa amane achizitiile importante pe timpul unei crize. Spre exemplu, oamenii vor evita sa isi cumpere o masina noua sau sa isi construiasca o casa in timpul unei recesiuni. Cel mai probabil, aceste industrii se vor confrunta din nou cu probleme in cazul unei noi recesiuni.
Exista insa si cateva industrii care au dovedit ca pot rezista destul de bine chiar si in conditii de criza, indiferent de motivul care a provocat acea criza. Potrivit specialistilor, in acest vorbim despre patru industrii: guvernamentala, asistenta medicala, calculatoare si tehnologia informatiei, respectiv educatia. Toate aceste domenii sunt mai putin sensibile la modificarile ratelor dobanzilor, iar oamenii depind de aceste servicii indiferent daca economia este in plina expansiune sau in recesiune.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si