
In fata tuturor europarlamentarilor prezenti la prima sa audiere, Christine Lagarde a cerut timp pentru a se pune la punct cu noua functie si pentru a putea remodela politica monetara a institutiei pe care o conduce. Lagarde a fost numita la sefia Bancii Centrale Europene de Consiliul European la jumatatea lunii octombrie, mandatul acesteia fiind de opt ani. Incepand de la 1 noiembrie, Christine Lagarde l-a inlocuit la sefia BCE pe Mario Draghi, aflat la final de mandat. Facand referire la mandatul acestuia, Lagarde a declarat cu ocazia acestei audieri ca masurile luate de predecesorul ei s-au dovedit a fi extrem de utile, acestea sprijinind economia.
Lagarde: Consumul sprijina avansul economiei
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, Christine Lagarde considera ca zona euro se confrunta la aceasta ora cu un ritm slab de crestere economica. Totodata, noua sefa a Bancii Centrale Europene a sustinut cu ocazia primei sale audieri in fata europarlamentarilor ca firmele din industrie au fost cele mai afectate de incertitudinile si incetinirea economiei globale, care au dus la reducerea cererii de bunuri de la firmele din zona euro. In schimb, Christine Lagarde considera ca datorita masurilor de stimulare luate de BCE, consumul sprijina avansul economiei in prezent.
In continuare, Christine Lagarde a declarat ca unul dintre primele obiective pe care le are in mandatul de presedinte al Bancii Centrale Europene se refera la revizuirea tintei de inflatie si a modului in care se realizeaza acest lucru. Totusi, Lagarde stie foarte bine ca lucrurile nu pot fi schimbate peste noapte, drept pentru care le-a cerut europarlamentarilor sa-i acorde timp pentru aceasta revizuire strategica.
Inflatia in zona euro a urcat la 1% in noiembrie
In acelasi timp, Christine Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie de 2% in ciuda cresterii economice slabe inregistrate in zona euro. O estimare preliminara realizata de specialistii din cadrul Eurostat ne arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in luna noiembrie, de la 0.7% in luna octombrie. Analistii aveau o estimare putin diferita in acest sens, asteptandu-se la o crestere a ratei inflatiei in zona euro de pana la 0.9%.
Politica monetara si incalzirea globala
In urma cu doar cateva zile, peste 160 de academicieni si asociatii au trimis o scrisoare deschisa catre noul presedinte al BCE, prin care ii cer Christinei Lagarde sa actioneze in favoarea mediului prin intermediul politicii monetare. Initiatorii acestei scrisori considera ca “cea mai puternica institutie financiara din Europa nu poate ramane pasiva in fata crizei mediului inconjurator”. Totodata, acestia considera ca “riscurile care au legatura cu incalzirea climei ar putea ameninta in timp stabilitatea financiara, economia reala si locurile de munca”.
Desi Christine Lagarde a precizat ca viitoarea revizuire a strategiei Bancii Centrale Europene reprezinta un moment oportun pentru a vedea ce rol poate avea combaterea incalzirii globale in politica monetara, nu toti au fost multumiti de aceasta pozitie. Spre exemplu, Jens Weidmann, presedintele Bancii Centrale a Germaniei, sustine ca o astfel de politica se afla in contradictie cu regulile prevazute in tratatul european. Totodata, acesta considera ca masurile in vederea combaterii schimbarilor climatice sunt in sarcina guvernelor tarilor membre, bancile centrale neavand legitimitatea democratica pentru a urmari obiective de mediu.
Comentarii