In primul rand, oficialul european atrage atentia asupra majorarilor salariale efectuate de autoritati in sectorul bugetar in ultima perioada de timp. Mai exact, Isabel Grilo sustine ca salariile din sectorul public au crescut mult prea repede in ultima perioada, producand neregularitati pe piata. Oficialul european mentioneaza totusi ca nu faptul ca au crescut salariile reprezinta o problema la acest moment, problema fiind reprezentata de modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu aceste salarii crescute. In aceste conditii, chiar daca productivitatea tarii noastre nu a stagnat, evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta.
Reprezentantul Comisiei Europene isi mai exprima ingrijorarea cu aceasta ocazie si cu privire la cresterea deficitului de cont curent. Totodata, Isabel Grilo nu uita nici sa mentioneze faptul ca modificarile aduse de catre Romania Codului Fiscal afecteaza mediul comercial in mod negativ, investitorii urmand sa ajunga in pozitia in care nu vor mai dori sa investeasca in tara noastra. Oficialul european sustine ca modificarile facute nu au facut obiectul unei evaluari de impact, ducand in cele din urma la niste efecte nedorite. In acelasi timp, Isabel Grilo sustine ca modificarile facute de guvernanti maresc riscurile percepute de investitori, afectand in cele din urma atat investitiile, cat si productia.
Daniel Valcu, reprezentantul Ministerului de Finante, a facut primele declaratii oficiale pe aceasta tema, dand vina in mod surprinzator pe majorarea alocatiilor pentru copii. Valcu precizeaza in primul si primul rand ca “in 2018 si 2019, deficitul structural s-a mentinut la sub 3% din PIB”. Apoi, Valcu mentioneaza ca “Guvernul a trimis in acest an un proiect de buget cu 2.55% deficit”. In continuare, Daniel Valcu spune ca “Parlamentul a marit alocatiile pentru copii, ceea ce a dus in cele din urma la marirea deficitului la 2.76%”.
Chiar si in aceste conditii, Daniel Valcu transmite ca Guvernul estimeaza un deficit bugetar de 2.4% in anul 2022. Astfel, Valcu sustine ca “Guvernul este ferm hotarat sa mentina deficitul sub 3%”. In aceste conditii, “deficitul structural va fi ajustat de la 3% in 2020 la 2.4% in 2022”. Tot in acest context, Valcu a mai tinut sa precizeze si faptul ca “datoria publica este in limitele de 60% din PIB”. De asemenea, reprezentantul Ministerului de Finante a transmis ca “acum avem 55%, estimarile nedepasind in cele din urma 58%”.
In cele din urma, Daniel Valcu a oferit cateva precizari ale Ministerului de Finante si asupra subiectului legat de inflatie. Astfel, Valcu transmite ca “inflatia a crescut din cauza preturilor volatile, in special in zona legumelor”. Insa, Valcu sustine ca inflatia va scadea pana la finalul acestui an, facand apel si la o predictie a celor de la Banca Nationala in acest sens!
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si