Primele pe listele Executivului european au fost obiectivele fiscal-bugetare, specialistii institutiei de la Bruxelles notand ca tara noastra a realizat progrese limitate in atingerea sarcinilor care faceau referire la intarirea finantelor publice. Totusi, CE tine sa precizeze ca in cazul unor capitole nu au fost inregistrate niciun fel de progrese. Spre exemplu, Comisia Europeana sustine ca nu a observat niciun fel de progres in ceea ce priveste respectarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, bugetul pentru anul in curs avand la baza o prognoza de deficit de 3.6% din Produsul Intern Brut.
Totodata, exista anumite progrese marginale in legatura cu imbunatatirea conformarii voluntare si in legatura cu colectarea taxelor. Spre exemplu, CE da ca exemplu la acest capitol GAP-ul de TVA, care continua sa fie unul dintre cele mai ridicate din intregul bloc comunitar european. Mai mult decat atat, ANAF nu a reusit sa isi indeplineasca norma de incasari pentru anul 2019, nivelul veniturilor fiind supraevaluat.
Facand referire in primul si primul rand la legea privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit sa intre in vigoare inca din primavara anului trecut, cei de la Comisia Europeana noteaza ca Romania nu a realizat niciun fel de progres. Totodata, specialistii europeni au mai ajuns si la concluzia ca niciun progres nu s-a facut nici in vederea gasirii unei formule optime de calcul a salariului minim pe baza unor criterii obiective. In cele din urma, institutia europeana mai sustine ca nu a observat niciun fel de progres din partea tarii noastre nici atunci cand vine vorba despre imbunatatirea abilitatilor digitale.
In privinta dialogului social, Comisia Europeana este de parere ca tara noastra se poate lauda cu niste progrese moderate, in Parlament aflandu-se deja in dezbatere la ora actuala mai multe initiative in acest sens. De asemenea, CE mai noteaza ca au fost consemnate niste progrese limitate si in ceea ce priveste cresterea gradului de incluziune a copiilor din categoriile defavorizate la educatie.
Predictibilitatea din punct de vedere legislativ a reprezentat mereu un punct sensibil pentru tara noastra, atat oficialii europeni, cat si companiile straine prezente in tara noastra plangandu-se de-a lungul timpului din acest punct de vedere. De asemenea, Comisia Europeana noteaza ca Romania nu a inregistrat niciun fel de progres nici atunci cand vine vorba despre sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii.
Exista insa si anumite vesti cat de cat bune la acest capitol, cei de la Comisia Europeana fiind de parere ca Romania a inregistrat anumite progrese moderate in cazul eficientizarii achizitiilor publice. De asemenea, cei de la Bruxelles mai aduc in discutie anumite progrese si la capitolul dedicat stabilitatii sectorului financiar, acestea fiind inregistrate in special dupa eliminarea taxei pe activele bancare introdusa prin celebera ordonanta 114. In cele din urma, cei de la Comisia Europeana mai noteaza ca Romania a respectat cel putin partial si recomandarea de a orienta politica economica spre investitii in proiecte mari!
Ultimele NOUTATI
Micile afaceri din Romania, lovite din nou! Modificari fiscale in materie de TVA
O firma din Bucuresti, prinsa de ANAF cum nu a platit contributiile la sanatate, pensie si somaj pentru angajati. Inspectorii au calculat un prejudiciu de e 5 milioane lei
Controale inspectorilor de la Antifrauda scot la iveala nereguli la 3 mari giganti de food-delivery din Bucuresti. Prejudiciu de 10,18 milioane de lei!
Seful unuia dintre cei mai puternici jucatori pe piata crypto: Bitcoin poate ajunge la 200.000 de dolari in urmatorii doi ani
Consiliul Concurentei avertizeaza firmele din Romania: majorarile de pret inainte de Paste pot fi ilegale
Romanii au ajuns la fundul sacului, au ajuns sa cumpere doar strictul necesar din magazine. Toate s-au scumpit!
Partenerii nostri
Durata maxima concediu medical COD 13 si reglementari cheie
Eficientizarea activitatilor administrative: aspecte cheie pentru conformitatea in munca
REVISAL a fost inlocuit de REGES online! Ce noutati exista si ce GRESELI puteti comite?
CAEN Rev. 3: Guvernul a stabilit un termen de 18 luni pentru actualizarea codurilor
Controale ANAF: Ce nereguli fiscale au fost descoperite la firme si PFA in luna februarie
Inspectie fiscala: Monografia contabila pentru diminuarea bazei impozabile
Sedinte de judecata prin videoconferinta: Noua lege ii va scuti pe oameni de drumuri si costuri
Te-ar putea interesa si
Controale inspectorilor de la Antifrauda scot la iveala nereguli la 3 mari giganti de food-delivery din Bucuresti. Prejudiciu de 10,18 milioane de lei!
Seful unuia dintre cei mai puternici jucatori pe piata crypto: Bitcoin poate ajunge la 200.000 de dolari in urmatorii doi ani