Comisia Europeana a anuntat in cursul zilei de astazi ca se asteapta ca Romania sa inregistreze un deficit bugetar de 10.3% din Produsul Intern Brut la sfarsitul acestui an. De asemenea, specialistii de la Bruxelles se asteapta la o scadere economica mai mare a tarii noastre in acest an si, totodata, la o revenire ceva mai lenta a situatiei economice in 2021. Estimarile Comisiei Europene se dovedesc a fi mult mai pesimiste decat cele exprimate de Palatul Victoria, ministrul Florin Citu sustinand tot astazi ca deficitul bugetar pe care il va inregistra Romania la sfarsitul anului se va ridica la numai 9.1% din PIB.
Potrivit estimarilor publicate in cadrul prognozei de toamna a Comisie Europene, tara noastra va raporta la finalul acestui an un deficit bugetar de 10.3% din PIB, diferenta in raport cu asteptarile Ministerului Finantelor Publice fiind de 1.2%. In termeni concreti, aceasta diferenta se traduce intr-o suma ceva mai mare de 2 miliarde de euro. In acelasi timp, Comisia Europeana se asteapta ca economica romaneasca sa scada in acest an cu 5.2%, in timp ce anul viitor ar urma sa creasca cu 3.3%. Asadar, vorbim despre o revenire mai lenta din punct de vedere economic a Romaniei in 2021.
In raportul Comisiei Europene se mai arata ca tara noastra face obiectul procedurii de deficit excesiv incepand din luna aprilie a acestui an, ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat. Avand in vedere ca la ora actuala la Bruxelles este luata in discutie suspendarea regulilor privind limita de deficit, Comisia considera ca la acest moment nu sunt necesare masuri suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv a tarii noastre. Totusi, situatia va fi reexaminata in primavara anului viitor. In aceste conditii, Comisia recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate prin care sa se identifice si sa se evalueze gravitatea eventualelor dezechilibre macroeconomice.
Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a sustinut in cursul zilei de astazi ca deficitul bugetar estimat pentru finalul acestui an a crescut la 9.1% din PIB. Aceasta noua estimare a fost facuta in contextul in care decizia de esalonare a datoriilor acumulate in perioada de la inceputul starii de urgenta din primavara pana pe 25 octombrie ale companiilor a provocat o reducere a veniturilor in raport cu estimarile initiale. Chiar si asa insa, ministrul liberal sustine ca veniturile bugetare inregistrate la finalul acestui an vor fi mai mari in raport cu cele de la finalul anului 2019.
De asemenea, Florin Citu a mai anuntat ca economia romaneasca se va contracta cu 4.2% in acest an. Din nou, asteptarile Palatului Victoria sunt ceva mai optimiste in raport cu cele ale Comisiei Europene. Estimarile privind evolutia economica sunt insa greu de facut in aceasta perioada, mai ales in conditiile in care criza sanitara prin care trece atat tara noastra, cat si restul continentului european, se accentueaza de la o zi la alta. In cazul unor masuri restrictive impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, revenirea economica din 2021 va fi pusa in pericol, aceasta urmand sa fie mult mai lenta.
Nu in ultimul rand, ministrul Florin Citu nu a uitat sa aduca in discutie si nivelul investitiilor din acest an, unul dintre obiectivele principale pe care si le-a asumat fiind acela de a continua investitiile. Astfel, pana la aceasta ora, nivelul investitiilor a ajuns la aproximativ 55 de miliarde de lei, in crestere in raport cu bugetul initial cu 4.5 miliarde de lei.
Ultimele NOUTATI
Piata cripto atinge un nou record mondial - capitalizare istorica de 4 trilioane de dolari, Bitcoin are sanse sa ajunga la 200.000 de dolari
Romania continua sa se imprumute de ordinul miliardelor de euro de pe pietele externe. Dobanzile raman sus, banii sunt scumpi pentru noi
Guvernul Bolojan va folosi drone pentru a scana din aer proprietatile romanilor care nu isi platesc taxele
Partenerii nostri
Masurile aduse de noile prevederi GDPR in cadrul departamentului de salarizare
Nulitatea unei clauze din contractul colectiv - prevederi legale si renegocierea CCM
Patronatul Antreprenorilor Contabili din Romania: 'ANAF cere informatii fara temei legal!'
Diferente e-TVA si solutii la notificarile ANAF: Cum eviti amenzile de pana la 10.000 lei
Cursuri online achizitionate de la furnizori internationali: Care este tratamentul fiscal?
Te-ar putea interesa si
Piata cripto atinge un nou record mondial - capitalizare istorica de 4 trilioane de dolari, Bitcoin are sanse sa ajunga la 200.000 de dolari