Comisia Europeana a anuntat in cursul zilei de astazi ca se asteapta ca Romania sa inregistreze un deficit bugetar de 10.3% din Produsul Intern Brut la sfarsitul acestui an. De asemenea, specialistii de la Bruxelles se asteapta la o scadere economica mai mare a tarii noastre in acest an si, totodata, la o revenire ceva mai lenta a situatiei economice in 2021. Estimarile Comisiei Europene se dovedesc a fi mult mai pesimiste decat cele exprimate de Palatul Victoria, ministrul Florin Citu sustinand tot astazi ca deficitul bugetar pe care il va inregistra Romania la sfarsitul anului se va ridica la numai 9.1% din PIB.
Potrivit estimarilor publicate in cadrul prognozei de toamna a Comisie Europene, tara noastra va raporta la finalul acestui an un deficit bugetar de 10.3% din PIB, diferenta in raport cu asteptarile Ministerului Finantelor Publice fiind de 1.2%. In termeni concreti, aceasta diferenta se traduce intr-o suma ceva mai mare de 2 miliarde de euro. In acelasi timp, Comisia Europeana se asteapta ca economica romaneasca sa scada in acest an cu 5.2%, in timp ce anul viitor ar urma sa creasca cu 3.3%. Asadar, vorbim despre o revenire mai lenta din punct de vedere economic a Romaniei in 2021.
In raportul Comisiei Europene se mai arata ca tara noastra face obiectul procedurii de deficit excesiv incepand din luna aprilie a acestui an, ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat. Avand in vedere ca la ora actuala la Bruxelles este luata in discutie suspendarea regulilor privind limita de deficit, Comisia considera ca la acest moment nu sunt necesare masuri suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv a tarii noastre. Totusi, situatia va fi reexaminata in primavara anului viitor. In aceste conditii, Comisia recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate prin care sa se identifice si sa se evalueze gravitatea eventualelor dezechilibre macroeconomice.
Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a sustinut in cursul zilei de astazi ca deficitul bugetar estimat pentru finalul acestui an a crescut la 9.1% din PIB. Aceasta noua estimare a fost facuta in contextul in care decizia de esalonare a datoriilor acumulate in perioada de la inceputul starii de urgenta din primavara pana pe 25 octombrie ale companiilor a provocat o reducere a veniturilor in raport cu estimarile initiale. Chiar si asa insa, ministrul liberal sustine ca veniturile bugetare inregistrate la finalul acestui an vor fi mai mari in raport cu cele de la finalul anului 2019.
De asemenea, Florin Citu a mai anuntat ca economia romaneasca se va contracta cu 4.2% in acest an. Din nou, asteptarile Palatului Victoria sunt ceva mai optimiste in raport cu cele ale Comisiei Europene. Estimarile privind evolutia economica sunt insa greu de facut in aceasta perioada, mai ales in conditiile in care criza sanitara prin care trece atat tara noastra, cat si restul continentului european, se accentueaza de la o zi la alta. In cazul unor masuri restrictive impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, revenirea economica din 2021 va fi pusa in pericol, aceasta urmand sa fie mult mai lenta.
Nu in ultimul rand, ministrul Florin Citu nu a uitat sa aduca in discutie si nivelul investitiilor din acest an, unul dintre obiectivele principale pe care si le-a asumat fiind acela de a continua investitiile. Astfel, pana la aceasta ora, nivelul investitiilor a ajuns la aproximativ 55 de miliarde de lei, in crestere in raport cu bugetul initial cu 4.5 miliarde de lei.
Ultimele NOUTATI
Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?
Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial
Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Partenerii nostri
SURPRIZA de proportii in legislatia muncii, chiar inainte de sarbatori! Ce se petrece?
Fisa postului pentru kinetoterapeut
Efectuarea concediului de odihna restant - cum se va planifica?
Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatia
Obtineti venituri din chirii? Iata ce obligatie aveti de la 1 ianuarie 2025!
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala