Manager de restaurant: Munca de acasa a pus pe butuci industria restaurantelor: Traim doar din poftele clientilor
horecaindustria ospitalitatiiwork from home
Malina Sandoi, managerul unui restaurant din Capitala a declarat pentru Manager.ro ca industria in care lucreaza e ''pe butuci'' si nu crede ca viata in HoReCa va reveni prea curand la normal.
Managerul sustine ca efectele restrictiilor privind inchiderea restaurantelor in spatiile inchise au fost agravare de decizia companiilor de a-si trimite angajatii sa lucreze de acasa.
''Oamenii lucreaza acum de acasa. Cladirile de birouri ai caror angajati veneau si serveau masa de pranz sau micul dejun la noi nu o mai fac. Ei ne tineau business-ul. Efectiv, acum traim din poftele clientilor. Putem livra la domiciliu, insa oamenii stand in permanenta acasa se aprovizioneaza si prefera sa isi gateasca singuri mancarea. Comanda la noi doar cand poftesc la ceva special, ceva ce nu gatesc acasa. In plus, si aceste comenzi s-au diminuat, pentru ca oamenii tind sa economiseasca bani, nu sa ii mai cheltuieasca pe lucruri sau mancaruri care nu sunt necesare'', a spus Sandu, pentru Manager.ro
Citeste si: Pandemic business: Companiile sunt nevoite sa isi reevalueze stimulentele si cultura muncii
''E drept ca masurile luate de stat ne-au ajutat sa nu punem lacatul definitiv afacerii, insa nu putem tine oamenii in somaj o eternitate, pentru ca somajul in HoReCa nu le asigura angajatilor supravietuirea, salariile fiind foarte mici. Noi ''traiam'' din bacsisul clientilor, iar aceasta sursa suplimentara de venit a disparut'', a mai spus acesta.
Intrebat daca vede vreo solutie, antreprenorul a spus ca e dificil sa poata raspunde: ''Cred ca solutiile trebuie sa vina de la specialisti. Ce as putea spune eu, in calitatea pe care o am, cu un business aproape falimentar? Sa se deschida restaurantele? As spune-o, insa nu imi pot asuma eventualele consecinte ale acestui lucru, in situatia in care ne aflam. Si cred ca niciunul dintre colegii mei nu pot face acest lucru. Pretul ar fi, poate, prea scump. Chiar nu stiu concret ce ar trebui facut, insa ceea ce stiu e ca afacerile care au fost puternic afectate de pandemie ar trebui sa primeasca mai mult suport, eventual de organismele internationale, care dispun de fonduri''.
Managerul se teme ca nici dupa ce vor disparea restrictiile situatia nu va reveni la normal, pentru ca oamenii se vor teme sa isi reia obiceiurile de dinainte de pandemie.
''Eu sunt manager de restaurant, am studiat marketing-ul, nu am studii de psihologie sau sociologie, insa cred cu tarie ca viata de dinainte de pandemie nu va fi reluata peste noapte. Oamenii vor ramane cu ''sechele'' emotionale dupa luni de zile in care au trait inconjurati de norme de protectie sanitara si cu teama in suflet ca se pot infecta de la cei din jur, din spatii inchise si asa mai departe''.