Concedierile din sectorul tehnologiei continua, numeroase nume mari din industrie anuntandu-si salariatii sa se pregateasca de disponibilizari. Numeroasele crize din ultimii ani, incepand de la pandemia de coronavirus si pana la razboiul din Ucraina, au dus la o situatie mai mult decat incerta din punct de vedere economic la nivel global, nefiind deloc putini specialistii care au adus in discutie riscul unei noi crize economice globale.
Desi nimeni nu se astepta la asta, cel mai mare soc a venit chiar dinspre sectorul tehnologic, cel considerat a fi cel mai sigur si cel mai prosper. Marile companii din industrie au anuntat rand pe rand concedieri masive, peste 250.000 de oameni pierzandu-si locul de munca in ultimul an, potrivit datelor Panorama.ro.
Ultima companie importanta din acest domeniu care a anuntat ca este nevoita sa recurga la aceasta solutie este Alibaba, care recent a inceput sa isi informeze personalul cu privire la disponibilizari. Mai mult, cei de la Alibaba isi propun o reorganizare completa, in luna martie anuntand un plan de impartire a companiei in sase unitati diferite de afaceri, fiecare cu propria conducere. In urma cu o saptamana, Alibaba anunta chiar o separare completa a unitatii sale de cloud computing, divizia urmand sa se transforme intr-o noua companie independenta ce va fi listata la bursa.
Anul trecut, Amazon anunta ca va renunta la aproximativ 20.000 dintre angajatii sai, in timp ce Google transmitea ca 12.000 de salariati vor fi pusi pe liber. Nici la Meta sau Microsoft nu a fost liniste, ambele companii anuntandu-si aproximativ 11.000 de angajati fiecare ca vor fi disponibilizati.
In aceste conditii, nu este de mirare ca toata lumea se intreaba ce se intampla, de fapt, in sectorul tehnologic. Explicatia este una complexa, insa multe dintre disponibilizarile de acum sunt puse pe seama valului masiv de angajari facute de aceste companii in timpul pandemiei de coronavirus. In acele momente, intreaga economie si-a pus bazele in aceasta industrie. Spre exemplu, in timpul pandemiei, Microsoft a angajat peste 50.000 de oameni.
Ultimele NOUTATI
Relatia cu banii: rescrie propria poveste, dincolo de traumele financiare
Descopera capsulele de cafea premiate cu titlul Votat Produsul Anului 2023
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Scutirea de impozit pe venit pentru programatori. Analiza zilei cu Ionut Jinga
Regimul fiscal privind impozitul pe dividendele distribuite in 2023
Te-ar putea interesa si
Cat de grava e criza preturilor in tarile bogate si prospere ale Europei: ce se intampla la nemti, francezi sau italieni
Tinerii din Romania nu mai gandesc ca bunicii lor. Nu mai fac un scop in viata din a-si cumpara o casa