Cresterea economica a Romaniei a generat profituri mai mari pentru companiile de la bursa
crestere economicacompanii bursacompanii betemitenti betcapitularizare bursiera
Ca urmare a faptului ca Romania a inregistrat o crestere economica record in 2017, cu 7% mai mult fata de 2016, fiind cea mai substantiala crestere din 2008, situatia financiara a companiilor ce formeaza indicele BET, referinta bursei bucurestene, a inregistrat profituri mult mai insemnate.
Afacerile companiilor listate la bursa au atins, dupa cresterea economica, valaorea de 42 miliarde lei, in crestere cu 17% fata de anul anterior. De asemenea, profitul cumulat al acestora este de aproximativ 9.8 miliarde de lei echivalentul unui avans de 67% fata de 2016 si o marja neta medie de 23%.
Este important de precizat faptul ca toate cele 13 companii din BET au inregistrat profituri in 2017, 10 dintre acestea reusind chiar sa-si majoreze cifrele fata de anul 2016. Cei trei emitenti care, desi au inregistrat profit in 2017, acesta a fost mai redus decat cel din 2016, sunt: B
anca Transilvania (-3%), Transelectrica (-90%) si Electrica (-3%).
Citeste si: Ce cred analistii despre cresterea economica: Nu trebuie sa deschidem sampania
Cele 13 companii au o valoare de piata de aproximativ 17 milioane de euro. Din acest fapt reiese ca valoarea coeficientului de capitularizare bursiera este de 7.97, in timp ce tarile din Europei de Vest inregistreaza o valoare de 21.1.
Coeficientul de capitularizare bursiera sau P/E-ul
Coeficientul de capitalizare bursiera se calculeaza ca fiind raportul dintre pretul unei actiuni si castigul net pe actiune (EPS).
Rezultatul acestui raport se interpreteaza ca fiind perioada de timp (in ani) in care un investitor isi recupereaza investitia facuta din dividendele viitoare, daca societatea ar distribui tot profitul net pe dividende.
Cu cat valoarea indicatorului P/E este mai mica, durata de recuperare a investitiei este mai redusa, cu atat actiunea este considerata mai atractiva.