Prima runda de alegeri a anului a trecut, insa toamna ne va aduce doua confruntari electorale deosebit de importante pentru Romania, si anume alegerile parlamentare si cele prezidentiale. Lasand insa la o parte politicul, nu putem sa nu ne intrebam ce se va intampla oare incepand de anul viitor din punct de vedere economic cu tara noastra. Mai ales ca nu sunt deloc putine vocile care sustin ca 2025 va fi un an al cresterilor de taxe si impozite.
Specialistii sustin ca guvernantii s-au dovedit extrem de darnici in ultimul an, oferind o serie intreaga de “pomeni electorale”. Evident, mai devreme sau mai tarziu va veni vremea si pentru nota de plata aferenta acestor daruri. Astfel, exista multe voci care sustin ca PSD si PNL pregatesc deja mai multe masuri de cresteri ale taxelor si impozitelor incepand din anul 2025. Spre exemplu, se vorbeste despre cresterea TVA incepand de anul viitor si de cresterea impozitului pe venit la 16%.
Marcel Bolos, ministrul Finantelor, spune insa ca nu a asistat niciodata la asemenea discutii pana acum. „La Ministerul Finantelor nu s-au purtat niciun fel de discutii pentru ca impozitul pe venit sa creasca la 16%, nici pentru cresterea TVA din 2025. Comisia Europeana nu a dat un verdict pe planul de ajustare a deficitului, pentru ca noi nu am prezentat inca un astfel de plan. Asa cum am mai subliniat, abia dupa ce va fi agreat in coalitie, vom merge sa il prezentam la Bruxelles”, a scris ministrul recent pe paginile sale de pe retelele de socializare.
Cu aceasta ocazie, Marcel Bolos a mai anuntat ca autoritatile romane vor prezenta Comisiei Europene o analiza complexa privind sistemul de cheltuieli publice la nivelul institutiilor si companiilor cu capital de stat, posibilitatea imbunatatirii gradului de colectare a veniturilor incasate la buget, reducerea gap-ului de TVA si continuarea implementarii masurilor de digitalizare si de combatere a evaziunii fiscale pe perioada ajustarii deficitului bugetar.
„Ne-am asumat ca va fi modificata legea privind combaterea evaziunii fiscale, astfel incat erorile umane sa nu intre sub incidenta faptelor de evaziune fiscala. In ceea ce priveste reducerea gap-ului de TVA, nu vom mai folosi algoritmii care au fost utilizati de-a lungul timpului, care de fiecare data au fixat obiective, dar nu au fost implementati practic. Strategia actuala se bazeaza pe datele obtinute din modulele antifrauda. Astfel, toate activitatile noastre de inspectie fiscala si antifrauda vor fi desfasurate digital, nu fizic. Asteptam, la inceputul lunii viitoare, primele rezultate ale modulului antifrauda, care ne permit sa avem o imagine globala asupra situatiei fiscale a fiecarei companii”, mai sustine ministrul Marcel Bolos.
Citeste si: Se prabusesc dobanzile la IFN-uri. Imprumuturile vor fi mult mai ieftine
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si