Criptomonedele, luate pe sus de tornada economica globala. Prabusirea pietei pare iminenta
criptomonede
Criptomonedele dau din nou dovada de volatilitate. Saptamana se incheie cu pierderi semnificative pe piata, iar unii analisti se asteapta la pierderi in lant sau chiar la prabusire generala.
Saptamana s-a incheiat cu pierderi semnificative pentru
criptomonedele lumii. Valoarea Bitcoin, cel mai popular activ digital, se situeaza la aproximativ 30.000 de dolari, insa intreaga piata se afla sub soc, dupa prabusirea TerraUSD, o asa-numita moneda stabila.
Regina criptomonedelor, asa cum mai este cunoscuta, a reusit sa revina in sesiunea din Asia si s-a tranzactionat la 30.300 USD la 0623 GMT, in crestere cu 5%. A inregistrat o redresare de la minimul ultimelor 16 luni, de aproximativ 25.400 de dolari, pe care l-a atins joi.
Insa aceasta nu este singura cauza care intretine cutremurul criptografic. Se pare ca monedele digitale sunt vazute de investitori, in aceasta perioada delicata, ca fiind active deosebit de volatile si riscante. Acum, investitorii cauta active de refugiu cat mai sigure, care si-au demonstrat stabilitatea in timp si vand masiv capitalurile volatile. Acest curent afecteaza piata, care sufera pierderi insemnate.
Specialistii estimeaza ca de-abia de acum incolo va veni furtuna pe pietele cripto
"Nu cred ca ce e mai rau s-a terminat. Cred ca exista mai multe dezavantaje in zilele urmatoare. Cred ca ceea ce trebuie sa vedem este ca interesul deschis se prabuseste mult mai mult, asa ca speculatorii sunt cu adevarat in afara schemelor si atunci cred ca piata se va stabiliza", a spus Scottie Siu, director de investitii la Axion Global Asset Management, o firma cu sediul in Hong Kong care gestioneaza un fond de cripto-index.
Analist eToro: "In prezent, preocuparea investitorilor este sa vada cand se va incheia acest trend descendent"
"Piata criptoactivelor este influentata si ea de conditiile de pe pietele de investitii in general, piete care incearca sa decida unde se afla nivelurile confortabile in urma cresterilor ratelor dobanzilor menite sa inabuse inflatia in crestere in intreaga lume occidentala.
Piata se misca acum in acelasi ritm cu alte active de risc majore, cum ar fi actiunile de tehnologie, etc.
Acest lucru indica o schimbare majora in ceea ce priveste prezenta institutiilor pe piata criptoactivelor, care reprezinta acum un procent mult mai mare si tind sa isi grupeze deciziile privind cripto cu alte active majore.
Desi poate ca nu reprezinta un ajutor pentru investitorii in criptoactive care se confrunta cu pierderi semnificative, exista un aspect mai important aici, si anume ca investitorii individuali nu se mai confrunta singuri cu piata, insasi prezenta institutiilor in calitate de detinatori de cripto fiind un aspect pozitiv pentru valoarea si potentialul pe termen lung.
Volatilitatea si subperformanta pietei tind sa se corecteze in timp. Ceea ce este esential in acest moment este ca investitorii sa fie multumiti de investitiile lor si sa se asigure ca pregatiti sa pastreze cursul in conditiile de crestere a volatilitatii in viitor", explica Simon Peters, analistul platformei de investitii eToro pentru piata criptoactivelor.
Te-ar putea interesa si: Gigantii de pe pietele de energie sufera si ei de pe urma scumpirilor: profiturile se prabusesc. Transelectrica sterge cu buretele 90% din castiguri