Criza economica nu mai are rabdare: avertismentul Fondului Monetar International ia prin surprindere si analistii
criza economicapreviziuni economicefmi
Se pare ca ne vom confrunta cu o acutizare a problemelor economice mult mai repede decat estimau initial analistii. Fondul Monetar International lanseaza un avertisment cu privire la viitorul sau raport economic: vor fi corectate "semnificativ" asteptarile privind cresterea economica globala, spune FMI.
Practic, economia lumii se deterioreaza mai repede decat au anticipat specialistii.
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca va revizui "semnificativ" prognozele privind cresterea economiei mondiale, in cadrul viitorului sau raport pe aceasta tema, care ar urma sa apara luna aceasta.
Provocarile s-au multiplicat si sunt din ce in ce mai dificil de gestionat pentru factorii de decizie, avertizeaza specialistii!
”Cresterea preturilor la alimente si energie, incetinirea fluxurilor de capital catre pietele emergente, continuarea pandemiei si incetinirea economiei chineze creeaza 'mult mai multe provocari' pentru factorii de decizie", a declarat duminica directorul de strategie de la FMI, Ceyla Pazarbasioglu, citata de Bloomberg.
"Ne vom inrautati in mod semnificativ prognozele", a tinut sa sublinieze oficialul.
Se pare ca economia mondiala merge din rau in mai rau
Va fi al doilea raport consecutiv in care FMI isi corecteaza in sens negativ prognozele privind evolutia economiei la nivel planetar. In raportul din aprilie, analistii din cadrul institutiei au revizuit in jos estimarile privind evolutia economiei mondiale in acest an, pana la 3,6%. Anterior, cifrele mai optimiste indicau un avans de 4,4%. Dar izbucnirea razboiului din tara vecina a venit ca un soc pentru economia mondiala, aceasta fiind prima cauza a cresterii persimismului in randul analistilor. De acolo, au derivat o serie de factori care inca persista si au potentialul de a se agrava, pe masura ce conflictul se anunta a fi unul de durata, la fel si inflatia la nivel mondial!
FMI nu e singurul care vine cu avertismente dure in aceasta perioada. ONU anunta ca foametea la nivel global se va acutiza in urmatorii doi ani
Din cauza multiplelor crize din prezent, alimentele s-au scumpit si in unele regiuni ale lumii chiar exista riscul unei penurii alimentare, generate de blocajele de exporturi de cereale din Ucraina.
In aceste conditii, nivelul foametei la nivel mondial ar urma sa atinga cote si mai mari, in urmatorii doi ani, sustine ONU. Cel mai mare pericol ar plana asupra anumitor regiuni precum Etiopia, Somalia si Sudanul de Sud.
FMI, analiza blanda in privinta Romaniei, cel putin pana acum
Luna trecuta, FMI a incheiat o analiza privind economia Romaniei, care arata destul de bine, dat fiind contextul international:
Razboiul in desfasurare de la granita Romaniei reprezinta cel mai mare factor de risc la adresa economiei noastre nationale. Deja, pe fondul conflictului, inflatia a fost impinsa de la spate in Romania, afirma in iunie seful misiunii FMI pentru Romania, Jan Kees Martijin, care puncta cu precadere cresterile de pret ale materiilor prime.
"Cu toate acestea, razboiul din Ucraina genereaza noi presiuni si riscuri care se vad deja in cresteri ale preturilor la materiile prime care alimenteaza inflatia ridicata, deficitul de materii primii si in scaderea cererii interne si externe, precum si in cresterea primelor de risc suverane", a spus acesta.
In situatia nedorita in care conflictul militar ar escalada, Romania ar fi afectata, din punct de vedere economic, dar chiar si asa, ne vom descurca destul de bine si sunt asteptate cresteri economice peste previziunile anterioare ale FMI.
"In ipoteza in care nu va exista o escaladare a razboiului, noi proiectam o crestere economica moderata de aproximativ 3,5 - 4,5% in 2022 si 2023, ceea ce reprezinta de fapt o crestere fata de proiectiile anterioare", a mai precizat Jan Kees Martijn.
Foto: pixabay