Criptomonedele se bucura de o popularitate din ce in mai mare in ultimii ani, Bitcoin-ul devenind incepand de la mijlocul acestei saptamani moneda oficiala intr-un stat din America Centrala. El Salvador a aprobat o propunere legislativa prin care Bitcoin a deveni moneda oficiala a statului, alaturi de dolarul american. In aceste conditii, El Salvador devine prima tara din lume care adopta o criptomoneda drept mijloc legal de plata. Odata cu adoptarea acestei legi, criptomoneda va fi scutita de impozitul pe castiguri in El Salvador. Decizia din El Salvador a influentat si cursul Bitcoin-ului, pretul criptomonedei crescand cu 5%.
El Salvador este una dintre cele mai sarace tari din intregul continent american, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai nesigure tari din intreaga lume. Potrivit estimarilor oficiale, aproximativ 70% din cetatenii din El Salvador nu au acces nici macar la servicii financiare clasice, precum contul bancar. Asta nu i-a oprit insa pe oficialii statului sa ia aceasta decizie, legea bucurandu-se de un suport incredit in Congres. Mai exact, propunerea ca Bitcoin sa devina moneda oficiala alaturi de dolarul american a fost adoptata cu 62 de voturi “pentru” dintr-un total de 84.
Clasificarea criptomonedei drept moneda oficiala s-a bucurat de suport chiar si din partea presedintelui Nayib Bukele, acesta declarandu-si increderea ca sustinatorii Bitcoin-ului vor fi atrasi catre El Salvador odata cu luarea acestei decizii. De asemenea, Bukele sustine ca prin aceasta decizie va facilita transferul de fonduri din strainatate, de la cetatenii tarii care lucreaza in afara granitelor tarii. Astfel, Bukele declara cu aceasta ocazie ca adoptarea Bitcoin drept moneda oficiala in El Salvador va genera locuri noi de munca si va ajuta la incluziunea financiara a miilor de locuri de munca din afara economiei formale.
El Salvador are peste doua milioane de cetateni plecati in cautarea unei vieti mai bune peste granite, in tarile mai dezvoltate ale continentului american. Acestia pastreaza insa o legatura stransa cu familiile lasate in urma in El Salvador, economia tarii devenind in timp dependenta de remitentele din strainatate.
Insula Bequia, a doua cea mai mare insula din Grenadine, a anuntat in aceasta primavara, de asemenea, ca va adopta Bitcoin ca moneda locala. Criptomoneda poate fi folosita pentru platile de zi cu zi de la supermarket, restaurant sau alte magazine.
Masura a venit ca urmare a problemelor logistice cu care se confrunta aceasta insula cu o suprafata de numai 18 kilometri patrati, Bequia fiind izolata de bancile internationale.
Citeste si: Miliardarul care a pus bazele celui mai mare fond de hedging din lume: Cel mai mare risc al Bitcoin e propriul sau succes
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si