Anii ’70 au venit la pachet pentru intreaga lume cu o criza energetica de proportii. Conducerea Romaniei de la acea vreme a luat decizia de a isi asigura independenta in domeniul energiei electrice. In anii urmatori s-au vazut deja primele rezultate importante, o serie intreaga de hidrocentrale aparand pana in ’80 pe Olt, Lotru si Bistrita. Tot in acele vremuri au aparut si amenajarile hidrotehnice de la Bicaz, Portile de Fier si Vidraru.
Criza energetica la nivel european si nu numai a revenit in prim plan in zilele noastre, jurnalistii americani de la New York Times aducandu-si aminte de eforturile pe care le-a facut Nicolae Ceausescu incercand sa izoleze Romania de influenta Uniunii Sovietice. Intr-o analiza publicata recent, publicatia de peste Ocean noteaza ca “un sir de cupole uriase de beton se profileaza de-a lungul Canalului Dunare-Marea Neagra din Cernavoda, doua dintre structuri gazduind reactoare nucleare care alimenteaza reteaua electrica a Romaniei”.
Indiferent de cat de mult ne dorim sa nu mai vorbim despre succesele dictatorului Nicolae Ceausescu, in aceasta privinta nu putem sa nu ii recunoastem meritele si eforturile pe care le-a facut in acele vremuri. Ne regasim la momentul actual intr-o perioada in care mare parte din Europa incearca din rasputeri sa taie legaturile cu energia Rusiei. In tot acest timp, jurnalistii americani noteaza ca Romania are marele avantaj de a beneficia de gandirea lui Nicolae Ceausescu.
New York Times relateaza ca invazia Ucrainei de catre Rusia a convins autoritatile de la Bucuresti sa investeasca in finalizarea a doua dintre centralele ramase neterminate de la Cernavoda si sa deschida drumul catre un nou tip de tehnologie nucleara. Totodata, NYT mai scrie ca Romania incearca acum mai mult ca niciodata sa profite din plin de zacamintele substantiale de gaze offshore din adancurile Marii Negre.
Nuclearelectrica, compania controlata de stat care este proprietara complexului nuclear de la Cernavoda, planuieste sa investeasca pana la 9 miliarde de euro in directia initiativelor nucleare despre care am pomenit in randurile anterioare. In aceste conditii, New York Times noteaza faptul ca unii specialisti sustin ca Romania are potentialul de a deveni o putere regionala energetica care ar putea ajuta vecinii din estul si sudul continentului european sa rupa legaturile cu Moscova. Totodata, energia nucleara ar putea ajuta Romania sa atinga mai multe obiective in chestiuni energetice, incepand “de la reducerea emisiilor de carbon si pana la combaterea agresiunii ruse in regiune”.
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
CONDITII pentru prelungirea unui CIM cu durata determinata - specialistii explica
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect