Cum sa-i arati sefului ca meriti un salariu mai mare, fara sa ceri: trucuri de la expertii in HR cu 15 ani de experienta
marire de salariumajorare salarialasalariu mai mare
Am consultat mai multi specialisti in resurse umane si le-am cerut sfatul cu privire la modalitatea ideala prin care un angajat poate sa ii atraga atentia sefului si sa-i sugereze acestuia ca merita un salariu mai mare, fara sa ceara acest lucru propriu-zis.
Arata-i ca meriti o marire de salariu
Iata ce recomandari am primit:
Varianta ideala este ca superiorul tau sa creada ca a ajuns singur la concluzia ca meriti un salariu mai generos. In unele situatii se poate solicita o majorare chiar de catre angajat, insa e de dorit ca seful sa creada ca ideea si initiativa in acest sens ii apartin si poti realiza acest lucru evidentiind urmatoarele:
-
Arata ca ai avut un impact pozitiv asupra afacerii si ca ai depasit asteptarile in privinta sarcinilor tale. Foloseste exemple specifice pentru a ilustra cum contribui la atingerea obiectivelor echipei sau departamentului. Poti sa profiti de fiecare ocazie in care stai de vorba pentru a-i aminti sau a-i aduce la cunostinta ce ai mai reusit sa faci in companie, ce beneficii noi ai adus firmei, ce clienti noi au intrat pe usa datorita tie. Documenteaza realizarile tale si cum acestea au contribuit la succesul organizatiei. Fii pregatit sa oferi date si cifre concrete care sa sustina contributia ta.
-
Dovedeste ca ai dezvoltat si dobandit abilitati noi care sunt valoroase pentru echipa si pentru companie. Poate ai participat la cursuri de formare sau ai obtinut certificari relevante pentru domeniul tau de activitate. Daca nu ai astfel de activitati in portofoliu, fa-ti un obiectiv din a fi mai activ pe aceasta zona si ai grija ca sefului tau sa-i ajunga la urechi faptul ca nu ratezi nicio ocazie de a mai invata ceva nou.
-
Arata-i sefului tau ca ti-ai asumat responsabilitati suplimentare care depasesc cadrul atributiilor tale initiale. Daca ai preluat sarcini noi sau ai fost implicat in proiecte strategice, acest lucru poate sustine cererea ta pentru o majorare salariala.
-
Arata ca esti dispus sa te adaptezi la schimbari si sa-ti asumi responsabilitati noi in functie de necesitatile pe care organizatia le va avea in timp. Arata ca esti dispus sa inveti in permanenta, sa te dezvolti si odata cu a ta crestere, sa-i ajuti si pe altii, de pe pozitii mai inferioare, sa se ridice la un nivel mai inalt. Arata ca ai potential de lider!
-
Ai grija ca imaginea ta personala sa fie impecabila. Desigur ca viata ta personala iti apartine, dar daca tinzi catre o promovare, poate chiar sa ajungi imaginea companiei prin ocuparea unei functii importante, trebuie sa fii constient de faptul ca un scandal in viata personala va afecta sub o forma sau alta si activitatea companiei. Ai grija sa fii o persoana responsabila, echilibrata si corecta atat in viata personala, cat si pe plan profesional, pentru ca lucrurile sa se impleteasca firesc si armonios, spre binele si prosperitatea tuturor.
Foto: freepik.com