In ciuda crizei globale provocate de pandemia de coronavirus in ultimii doi ani, consumul si comertul international raporteaza cresteri record. Primul an al pandemiei s-a incheiat cu o scadere a Produsului Intern Brut mondial cu 3.4%, ceea ce se traducea prin cea mai mare contractie din ultimele sase decenii. Daca judecam insa din punct de vedere al consumului si al comertului international, criza nici macar nu exista. Specialistii aduc insa in discutie o anomalie economica, in spatele careia se ascund cateva explicatii.
In primul si primul rand, pandemia a adus cu sine cresterea semnificativa a nivelului economisirii, lucru ce a dat peste cap tiparelele celorlalte crize economice prin care am mai trecut. Tinand cont de restrictiile impuse de autoritati in aceasta perioada, oamenii nu au mai avut pe ce sa isi cheltuiasca banii. Obiceiurile de consum s-au schimbat la randul lor, oamenii indreptandu-si atentia in cele din urma spre investitiile mai serioase.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si management McKinsey, nivelul economiilor facute de gospodariile americane in primavara anului 2021 era de 2.3 ori mai mare in comparatie cu cel raportat la sfarsitul anului 2019. Practic, se putea spune ca americanii aveau in 2021 cel putin de doua ori mai multi bani la dispozitie pentru consumul de produse si servicii. Asa cum spuneam insa si mai devreme, oamenii au preferat sa faca achizitii durabile in defavoarea cheltuielilor marunte.
Tendinta de economisire a fost similara si in Romania, un sondaj realizat de IRES aratand faptul ca aproximativ 40% dintre romani au reusit sa faca economii pe timpul pandemiei de coronavirus. In plus, a fost remarcata o accelerare a vitezei de crestere a depozitelor clientilor pana la 15% in ritm anual, adica cu 3 sau chiar 4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie.
Tinand cont de restrictiile din acesti doi ani, cheltuielile asociate cu petrecerea timpului liber s-au prabusit in aceasta perioada. Oamenii nu au mai putut iesi atat de des in baruri sau in restaurante, nu au mai putut merge la cinematograf, nu au mai putut pleca intr-o vacanta si asa mai departe. In schimb, contrar a ceea ce s-a intamplat in celelalte crize pe care le-am mai trait, achizitiile mari nu au inregistrat acelasi declin.
Potrivit specialistilor din cadrul BNP Paribas, la nivel global a fost remarcata o crestere importanta a achizitiilor de resedinte secundare, in aceasta categorie fiind incluse casele mai mari sau proprietatile amplasate in zone rurale. De asemenea, s-au cheltuit sume importante pentru renovari, oamenii preferand sa investeasca pentru a se putea bucura de un confort cat mai ridicat in propriile locuinte in care au ajuns sa isi petreaca din ce in ce mai mult timp.
Cresterea consumului si al gradului de economisire vin la pachet si cu cateva dezavantaje importante la nivel global. In primul rand, ne putem indrepta atentia catre inflatie, care a crescut la randul ei la niveluri record in multe zone ale planetei. In tara noastra, inflatia a crescut in luna decembrie a anului trecut pana la 8.19%, un nivel record pentru ultimii ani. Apoi, nu putem sa trecem cu vederea peste criza fara precedent din lanturile de aprovizionare.
Citeste si: Cum incepi o afacere mica, dar de succes: top 14 pasi
Ultimele NOUTATI
Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?
Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial
Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Partenerii nostri
SURPRIZA de proportii in legislatia muncii, chiar inainte de sarbatori! Ce se petrece?
Fisa postului pentru kinetoterapeut
Efectuarea concediului de odihna restant - cum se va planifica?
Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatia
Obtineti venituri din chirii? Iata ce obligatie aveti de la 1 ianuarie 2025!
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala