Deficitul bugetar a scazut fata de 2020, dar a crescut in raport cu primele sapte luni din 2021, la aproape 40 de miliarde de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deficitul bugetar a scazut fata de 2020, dar a crescut in raport cu primele sapte luni din 2021, la aproape 40 de miliarde de lei
Deficitul bugetar a scazut fata de 2020, dar a crescut in raport cu primele sapte luni din 2021, la aproape 40 de miliarde de lei
de Vlad Strunescu la 28 Sep. 2021
crestere deficit bugetarcrestere incasari tvacrestere venituri stat

Daca efectul de baza ajuta statistica privind deficitul bugetar pe primele opt luni din 2021, in comparatie cu lunile ianuarie-august 2020, nu acelasi lucru se aplica atunci cand vine vorba despre perioade mai recente. Astfel, fata de intervalul ianuarie-iulie, cresterea deficitului a fost de 0,46%, in primele opt luni, de la 2,89%, la 3,35%.


Potrivit Ministerului Finantelor, executia bugetului general consolidat in primele opt luni din 2021 s-a incheiat cu un deficit de 39,36 miliarde de lei (3,35% din PIB) in scadere, fata de 54,77 miliarde de lei (5,19% din PIB), in aceeasi perioada din 2020. 

Citeste si: Restante tot mai greu de platit de catre romani: plus 1,23% la creditele in lei

 
Evolutia a fost determinata de cresterea veniturilor bugetare cu 1,42% din PIB (an/an), influentata de avansul incasarilor din TVA si fonduri europene si de reducerea cheltuielilor bugetare cu 0,42% din PIB (an/an), ca urmare a diminuarii ponderii cheltuielilor cu salariile in PIB.
 
Totodata, in perioada ianuarie-august 2021 cheltuielile de investitii au fost cu 6,08 miliarde de lei mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,77 miliarde de lei.
 

Plus 19,6% la venituri

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 240,81 miliarde de lei, in primele opt luni ale anului 2021, cu 19,6% peste nivelul incasat in aceeasi perioada a anului trecut. 
 
Acest avans a fost influentat atat de incasarile reduse din perioada comparabila a anului trecut - ca efect al unor masuri de sprijinire a contribuabililor (amanarea termenelor de plata, bonificatii si scutiri), cat si de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea partiala a unor categorii de venituri (TVA, contributii de asigurari, impozit pe venit si profit). Totodata, cele mai insemnate cresteri nominale se remarca in cazul TVA, contributii de asigurari si fonduri europene.
 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 18,78 miliarde de lei, intre lunile ianuarie-august 2021, consemnand o crestere de 15,7% (an/an), sustinuta de sporul incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+46,7%), impozitul pe dividende (+31,4%), respectiv Declaratia unica (+20,8%).
 
Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au sporit cu 11,1%, inregistrand o dinamica superioara celei inregistrate de fondul de salarii din economie de 7,8%.
 
Contributiile de asigurari au inregistrat 83,78 miliarde de lei, in primele opt luni ale anului 2021, in crestere cu 13,7% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe venit, evolutia este superioara dinamicii fondului de salarii si a fost influentata atat de incasarile reduse din perioada comparabila a anului 2020, cat si de recuperarea partiala a contributiilor amanate la plata in anul anterior.
 
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 13,32 miliarde de lei, in crestere cu 26,6% (an/an). Avansul a fost determinat de principala componenta, anume incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici, cu o dinamica pozitiva de 29,9% (an/an).
 
Incasarile nete din TVA au inregistrat 49,60 miliarde de lei, in primele opt luni ale anului curent, in crestere cu 41,2% (an/an). 

Citeste si: Noi solutii digitale pentru IMM-urile romanesti: antreprenorii au sansa de a-si simplifica munca
 
In acelasi timp, restituirile de TVA au insumat 16,54 miliarde de lei, cu 7,4% peste nivelul din primele opt luni ale anului trecut. Evolutia incasarilor din TVA a fost influentata de baza redusa aferenta anului trecut, cand au fost implementate masurile de amanare a termenului de plata a TVA, recuperarea partiala a TVA amanat la plata in 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante.
 
Veniturile din accize au insumat 22,50 miliarde de lei, in crestere cu 16,6% (an/an). In structura, se remarca o dinamica de 19,6% in cazul incasarilor din accizele pentru produsele energetice, determinata in principal de normalizarea consumului de carburanti fata de perioada de referinta, respectiv un avans de 11,3% al incasarilor din accizele pentru produse din tutun, sustinut si de majorarea accizei la tigarete4.
 
Veniturile nefiscale au insumat 18,55 miliarde de lei, in crestere cu 1,5% (an/an), sustinuta si de dinamica veniturilor din dividende (+5,4% an/an).
 
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 17,41 miliarde de lei, in primele opt luni ale anului 2021, in crestere cu 30,8% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
 

Pe ce a cheltuit statul 280 de miliarde de lei

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 280,16 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 9,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
Pe primele opt luni din 2021, cheltuielile de investitii au fost cu 6,08 miliarde de lei mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 9,77 miliarde de lei.
 
Cheltuielile de personal au insumat 73,95 miliarde de lei, in crestere cu 2,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. 
 
Cheltuielile de personal reprezinta 6,3% din PIB, cu 0,5% mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 71,73 milioane de lei, precum si alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical si auxiliar implicati in activitatile cu pacientii diagnosticati cu COVID-19 de aproximativ 1,763 miliarde de lei.
 
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 37,38 miliarde de lei, in crestere cu 8,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. 
 
O crestere se reflecta la bugetul de stat, respectiv 27,3%, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 8,9%, in principal, 4,84 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid -19.
 

Aproape 100 de miliarde de lei asistenta sociala

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 99,5 miliarde de lei in crestere cu 9,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. 
 
De asemenea, se reflecta si majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata de la 704 lei, la 800 lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii, incepand cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproximativ 20% mai mare decat cea platita in iulie 2020, precum si cu 1 ianuarie 2021 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproximativ 16% mai mare decat cea platita in decembrie 2020.
 
Totodata, se continua platile pe masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19. 
 
Pana la 31 august, s-au platit pe masuri active 1,580 miliarde de lei, respectiv 606,8 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului; 190,71 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2; 353,38 milioane de lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca, 54,51 milioane sume acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a unor categorii de persoane, precum si 374,95 milioane indemnizatii acordate pe perioada reducerii temporare a activitatii pentru profesionisti precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr.1/2005.
 
Se continua si decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca la sfarsitul lunii august platile au fost de 2,761 miliarde de lei.
 

Subventii de 4,25 miliarde 

Cheltuielile cu subventiile au fost de 4,25 miliarde de lei, o mare parte dintre acestea fiind alocate catre transporturi, respectiv subventii pentru transportul calatorilor, precum si pentru sprijinirea producatorilor agricoli.
 
Alte cheltuieli au fost de 4,85 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.
 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 19,16 miliarde de lei, cu 38,1% mai mari comparativ cu anul precedent.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au insumat 30,19 miliarde de lei, in crestere cu 25,2%, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
 
Se observa o crestere mai accentuata a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 54,27% din totalul cheltuielilor pentru investitii pe primele opt luni ale anului 2021.

Citeste si: Bitcoin, amenintat: ce e Solana, criptomoneda care vine tare din spate
 
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 187,12 milioane de lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2.
Jurnalist Manager.ro
Urmareste-ne pe Google News

Ultimele NOUTATI

Speranta de viata creste continuu. Dar este acesta un lucru bun?
Analize

Speranta de viata creste continuu. Dar este acesta un lucru bun?

In urma cu 250 de ani, pe la 1770, speranta de viata la nivel mondial era de doar 29 de ani. Astazi ea a ajuns la 73 de ani, gratie imbunatatirii considerabile a conditiilor de trai (igiena mai buna,...
today23 Mai. 2022
Pandemia creeaza un nou miliardar la fiecare 30 de ore. Averile superbogatilor au crescut in 2 ani de Covid cat in 23 de ani la un loc
Companii

Pandemia creeaza un nou miliardar la fiecare 30 de ore. Averile superbogatilor au crescut in 2 ani de Covid cat in 23 de ani la un loc

Se stie foarte bine faptul ca orice criza naste oportunitate, iar pandemia nu a facut exceptie de la aceasta lege nescrisa a lumii antreprenoriale. Au existat domenii de afaceri care au inregistrat...
today23 Mai. 2022
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum a reusit Romania sa nu se atinga de niciun ban primit prin PNRR. Ministru: Cu toata sinceritatea, alte tari s-au organziat mai bine
Ultimele stiri economice

Cum a reusit Romania sa nu se atinga de niciun ban primit prin PNRR. Ministru: Cu toata sinceritatea, alte tari s-au organziat mai bine

today23 Mai. 2022
Razboiul din Ucraina: cat de scumpa va fi nota de plata pentru Romania. Suntem in prima linie a crizei umanitare si geopolitice
Ultimele stiri economice

Razboiul din Ucraina: cat de scumpa va fi nota de plata pentru Romania. Suntem in prima linie a crizei umanitare si geopolitice

today23 Mai. 2022
Cine va mai plati pensii si salarii, in viitor? Forta de munca din Romania, din ce in ce mai putina. Scadere masiva pana in 2030
Ultimele stiri economice

Cine va mai plati pensii si salarii, in viitor? Forta de munca din Romania, din ce in ce mai putina. Scadere masiva pana in 2030

today23 Mai. 2022
Amenda care a crescut de 12 ori: ce nu mai au voie sa faca romanii pe strada, legea a trecut de Senat
Ultimele stiri economice

Amenda care a crescut de 12 ori: ce nu mai au voie sa faca romanii pe strada, legea a trecut de Senat

today23 Mai. 2022

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x