Despre salarii si pensii (ne)speciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre salarii si pensii (ne)speciale
Despre salarii si pensii (ne)speciale
de Vlad Strunescu la 02 Feb. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
eliminare pensii specialenivel pensii specialepensii magistratipensii procuroripensii militaripensii politisti

Dupa lupte grele intre ei si cu ei insisi, deputatii au adoptat cu 247 voturi pentru, niciun vot contra si 21 de abtineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale (de serviciu), cu exceptia celor platite militarilor si politistilor. Ar urma sa fie eliminate pensiile speciale ale judecatorilor, procurorilor, personalului auxiliar si grefierilor; cele ale parlamentarilor si functionarilor parlamentari, cele ale Corpului diplomatic, ale angajatilor Curtii de Conturi si ale personalului aeronautic.

Inainte de votul din Camera Deputatilor, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a scris, pe pagina sa de Facebook, ca este "pentru corectitudine si principii, inainte de orice". 

Citeste si: Orban: Guvernul nu vine cu bani de acasa. Nu putem avea o natiune puternica cu cetateni asistati
 
"Ponderea in bani nu este, intr-adevar, atat de mare pe cat se crede. In pensiile speciale, un sfert se acopera din bugetul CASS (pe baza de contributivitate) si restul se suplimenteaza din Bugetul de Stat, din contributiile tuturor. Despre acest principiu vorbesc", a scris Alexandru.
 
Potrivit ministrului, beneficiarii de pensii speciale "au stiut cu cine sa vorbeasca, cum sa vorbeasca, ce trebuie sa fie pus la punct ca sa intre in calculul pensiei, ce sa exploateze, etc. Banalii cetateni, doctori, maistrii - sudori, brancardieri, chimistii, invatatorii, desi au muncit cat s-au priceput ei, neavand toate cele de mai sus, nu au reusit sa gaseasca disponibilitate pentru a-si sustine cauza. Au plecat de la premisa ca sistemul e corect, cu toata lumea. Asa ar trebui sa fie.
 
Toate acestea pe fondul deciziei fostei guvernari de a trece contributiile la angajat, ceea ce a facut ca salariile brute ale magistratilor, de exemplu, sa creasca semnificativ, iesind la pensie cu 80% din salariul brut. Dintr-o data, pensii mai mari cu 2,3,4 sau chiar 5.000 de RON! Pe fondul unor politici diferite de valorificare a bonusurilor/primelor/sporurilor in calcul pensiilor. De aceea, spun ca este usor de dat legi fara sa cantaresti implicatiile. Sa ne intoarcem la principiile corecte in stabilirea pensiilor. Fara pensionari speciali. Fiecare om e special! Totul pe contributivitate!" - a scris ministrul Muncii.
 
Ulterior, insusi prim-ministrul Ludovic Orban le-a cerut ministrilor o solutie pentru recalcularea a ceea ce a numit pensiile nesimtite ale sefimii din Aparare si Interne, care au ajuns la niveluri mari prin umflarea, pe ultima suta de metri, a veniturilor celor ce urma sa se pensioneze.
 
"Ar trebui, doamna ministru al Muncii, domnule ministru de Interne, domnule ministru al Apararii, sa ne uitam un pic si la varsta de pensionare si sa vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimtite, cele care au fost facute prin umflarea pe ultima suta de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decat e plafonul acum, si anume salariul brut
 
Trebuie sa corectam aceste nedreptati, pentru ca provoaca o nemultumire profunda, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru ca sefimea si-a tras pensii nesimtite profitand de portitele lasate in actul normativ si asa ne-am trezit cu pensii de 15.000-20.000 de lei, care sunt chiar o sfidare la adresa unui om care a muncit o viata si care, la finalul unei cariere de 35-40 de ani, are o pensie cat de cat rezonabila.
 
Aceste solutii trebuie cantarite foarte bine, analizate, studiata foarte bine baza legala si constitutionala si nu uitati de analiza comparativa a sistemelor publice de pensii din tarile europene pe care le-am convenit", a declarat Ludovic Orban in cea mai recenta sedinta de guvern.

Aproape 10.000 de persoane se bucura de pensii speciale

Datele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) arata ca, in decembrie 2019, de pensiile de serviciu beneficiau 9.359 de persoane, cu 1,9% mai multe, in comparatie cu decembrie 2018. Din total, 3.878 erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in cazul acestora, pensia medie fiind de 18.716 de lei, din care 17.409 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
 
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 840 de persoane, cu o pensie medie de 5.538 lei, din care 3.076 lei  de la bugetul de stat.
 
In ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 792, cu pensie medie de 4.547 de lei, din care 2.595 lei de la bugetul de stat.

Citeste si: Cine nu va mai beneficia de pensii speciale
 
De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila beneficiau 1.440 de pensionari, cu o pensie medie de 10.891 de lei, din care 7.359 de lei de bugetul de stat.
 
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 609 persoane, cu o pensie medie de 7.800 de lei, din care 3.844 de lei de la bugetul de stat.
 
De Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor beneficiau 1.800 de pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei de la bugetul de stat.
 

Cateva solutii pentru a compensa eliminarea pensiilor speciale

Inca inainte de votarea eliminarii pensiilor speciale, de la grefieri pana la judecatori, categoriile care ar urma sa fie private de drepturile speciale au fost indignate.

Pe buna dreptate, fiecare categorie isi apara meseria si munca, explicand cat de importante sunt ele, cat consum de energie, cate privatiuni de tot felul si boli profesionale incumba. 
 
Judecatorilor si procurorilor le este interzis sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse; sa desfasoare activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura; sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome; sa aiba calitatea de membru al unui grup de interes economic.
 
Prin derogare de la prevederile celui de-al treilea punct de mai sus, judecatorii si procurorii pot fi actionari sau asociati, ca urmare a legii privind privatizarea in masa. 
 
Dar nu si din cauza acestor restrictii, cei de mai sus se bucura de salarii bune, mari (de multe ori peste cel al presedintelui Romaniei; potrivit celei mai recente declaratii de avere a presedintelui Iohannis, salariul anual incasat in 2019 a fost de 165.100 de lei) pentru o tara cum este Romania?
 
Daca ai salariu de 20.000-30.000-40.000 de lei pe luna, de ce nu aloci, din proprie initiativa, un procent important unei pensii private facultative, la Pilonul 3? Asta se poate? Se pot detine depozite bancare in moneda nationala sau straina? 
 
Pe urma, asa cum este legal ca seful statului sa obtina venituri din chirii, nu este legal ca si beneficiarii de salarii mari din justitie si diplomatie (precum si cei carora nu li se vor lua pensiile speciale, adica militarii si politistii) sa poata cumpara proprietati si sa cedeze dreptul de folosinta al acestora? Daca nu, atunci, poate ar trebui sa fie modificata legea si sa li se permita acest lucru. 
 

Pasiune sau bani?

V-ati intrebat vreodata ce presupune meseria de ziarist, de jurnalist? Este ea importanta? Se ridica la altitudinile celor de mai sus? Asa cum ii spune numele, presupune sa afli ceva si sa relatezi, sa informezi, in fiecare zi, cititorii (pe pagina tiparita sau pe pagine "incarcata" pe ecranul de computer sau de telefon), telespectatorii, (radio)ascultatorii, sa-i... hranesti, zilnic, cu stiri, informatie din orice domeniu de interes, ferindu-i de fake news-uri, de la gaina care naste pui vii, la cutremure de 10 grade pe scara Richter.

Toate acestea, in regim concurential, de societatea comerciala de pe piata, fara subventii, fara sustinere, fara ajutor de (la) stat. 
 
Credeti ca ziaristii au multe zile libere? Cand cititi sau va uitati la televizor, de sarbatorile religioase sau laice, cine relateaza despre evenimentele organizate de 1 Decembrie, 24 Ianuarie, Craciun sau Paste?
 
V-ati intrebat de ce redactorii, reporterii si chiar si prezentatorii de stiri sunt tineri inspre foarte? Pentru ca nu prea apuca sa imbatraneasca practicand o meserie care iti ia cam totul, adica timp si viata personala, exact ca in cazul celor care se plang de acelasi lucru, dar primesc de la stat un salariu cel putin rezonabil si pensii pe masura...
 
Spre deosebire de acestia, in media, in presa, dupa ce ca nu prea ai timp liber, meseria asta nu-ti aduce cine stie ce nici din punct de vedere material. De aceea, in cele mai bune cazuri, multi ziaristi devin purtatori de cuvant sau lucreaza in PR, la birourile de presa ale institutiilor la care au fost acreditati sau chiar intra in politica. 
 
Magistratii sunt impiedicati de lege sa desfasoare activitati lucrative? Poate si jurnalistii ar vrea sa mai faca o traducere, sa dea mediatii, dar sunt impiedicati de aceeasi lipsa de timp. 
 
Caci, in media, in presa, evenimentele, actualitatea vin peste tine de-a valma. Nu tin cont ca-i aniversarea sotiei sau a casatoriei, ca are copilu' febra sau prima serbare, ca se-nsoara frati-tu sau isi serbeaza cel mai bun prieten onomastica si, mai rau, ca tu insuti ai probele de sanatate si nici parintii nu se simt prea bine...
 
Mort-copt, tu esti la sediul Guvernului sau te tii dupa presedinte sau dupa sefii ministerului/ministerelor la care esti acreditat. Mort-copt, canicula sau viscol, tre' sa intri in direct. Te inunzi o data cu oamenii, arzi in acelasi timp cu ei, te doare accidentul cu victime, te marcheaza de la fata locului tragedia Colectiv. 
 
Ba esti tu insuti tinta de terorist, daca esti pe teren in zone fierbinti, sau, daca nu, la tine in tara, se mai intampla sa te atace vreo ruda a unui presupus criminal, tremuri pentru viata ta si pentru cea a cameramanului, asa cum tremura acesta din urma pentru echipamentul de mii de euro fara de care nu l-am vedea nici pe unul ca Dinca, nu am vedea si auzi porcaielile din Parlamentul Romaniei, nici balbele politicienilor, nici pafarismul multora, nici priceperea unora de se numara pe degete. 
 
E putin lucru? Din pacate, piata muncii, cea in functie de care cica este platit cineva, inclusiv la pensie, spune ca este... 
 
Cat se poate de corect, ca in cazul oricarei ocupatii, ca in cazul oricarei meserii, nu te obliga absolut nimeni sa o practici. Faci lucrurile astea pentru ca-ti place sa te afli in epicentrul unui eveniment si sa le spui si altora despre putinele bucurii si despre tot mai multele nenorociri.

 
In schimb, nu este cel putin trist ca foarte multi dintre cei atat de revoltati ca ar putea ramane fara pensii speciale si-au ales meseriile aproape exclusiv din interese materiale, nu pentru ca ar avea chemare, aplecare, pasiune, talent?
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x