Din punct de vedere economic, marele castigator al actualei crize generate de pandemia COVID-19 va fi China
Cum se stie, China este tara de bastina a actualei pandemii COVID-19 si din aceasta pricina si-a atras o multime de critici din partea comunitatii internationale. Cel mai vocal dintre critici a fost si este presedintele american Donald Trump care, oricum, pornise un razboi comercial cu China inainte de episodul Wuhan, orasul de unde s-a raspandit, in intreaga lume, noul coronavirus.
Statele Unite au decis, inca din iulie 2018 sa aplice sanctiuni comerciale Chinei, apoi, la sfarsitul anului urmator, au aparut primele cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus, iar in martie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca avem de-a face cu o pandemie.
Autoritatile din majoritatea tarilor afectate au luat masuri restrictive, masuri care au avut ca efect contractarea economiilor acestora, lucru care a condus la contractarea economiei globale.
La data declansarii pandemiei, economia Chinei se afla in plin avant: in intervalul 2003-2019, Produsul Intern Brut al celei mai populate tari din lume a evoluat de la 1.800 de miliarde de dolari la aproape 14.000 mld. USD, adica de la 4% la 16% din PIB-ul global.
Acum suntem in al treilea trimestru in care economia globala este afectata de pandemie. Mai putin, insa, economia Chinei.
Conform unui studiu realizat de grupul independent de servicii financiare franco-german ODDO BHF, economia Chinei va incheia acest an in crestere fata de anul anterior, in conditiile in care Produsul Intern Brut global va cunoaste o scadere de 4,5%.
Conform studiului citat, PIB-ul Chinei va fi, in 2020, cu 1,8% mai mare decat cel de anul trecut, iar pentru anul viitor se estimeaza o crestere cu 8% a aceluiasi indicator.
Dupa reculul inregistrat in acest an, si economia Statelor Unite va inregistra o crestere in 2021, insa aceasta va fi de doar 4%.
Exista, desigur, mai multe explicatii pentru aceasta situatie: economia Chinei este un hibrid intre una centralizata si controlata politic si una libera, apoi China isi poate reorienta rapid economia catre cererea generata de imensa piata interna si, nu in ultimul rand, chiar in recesiune, asa cum se gasesc a fi ele acum, majoritatea economiilor occidentale sunt dependente de economia Chinei, deci sunt nevoite sa importe in continuare din aceasta tara sau sa-si fabrice podusele acolo.
Conform Bancii Mondiale, cresterea estimata a economiei Chinei va fi, in acest an, cea mai mica inregistrata din 1976 incoace, insa este evident ca orice crestere, cat de mica, este preferabila unui recul.
Una peste alta, din punct de vedere economic, marele castigator al actualei crize generate de pandemia COVID-19 va fi China.
Sursa foto: maxpixel.net