Dupa decizia soc de majorare a dobanzilor, BNR vine cu explicatii: s-au produs schimbari importante in planul de inflatie
dobanda cheiedobanziinflatiebnr
Dupa cum stim deja, pe 10 ianuarie, BNR a decis sa intervina si mai dur in piata dobanzilor si sa inaspreasca conditiile de politica monetara. La scurt timp, institutia, prin vocea unui inalt reprezentant, isi explica miscarea.
Dupa cum stim deja, pe 10 ianuarie, BNR a decis sa intervina si mai dur in piata dobanzilor si sa inaspreasca conditiile de
politica monetara. La scurt timp, institutia, prin vocea unui inalt reprezentant, isi explica miscarea.
Decizia de luni a venit ca un soc pentru romanii care au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila, dar si pentru cei ce doresc sa obtina o finantare de acum incolo. Creditele se scumpesc si devin mai inaccesibile, fiindca bancile comerciale preiau din impulsul dat de BNR pe piata dobanzilor si cresc la randul lor dobanzile practicate in raport cu clientii.
De ce a ajuns BNR sa urce dobanda cheie pana la 7%? Ne explica Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu.
"BNR niciodata in timpul acestui ciclu inflationist nu aluat masuri cu anticipatii, nu si-a anticipat masurile, a urmat pas cu pas evenimentele, le-a analizat si in functie de aceasta analiza a luat o masura sau alta. Daca ieri a decis sa urce dobanda cu 0,25% asta inseamna ca evenimentele in curgere arata ca s-au produs schimbari importante in planul de inflatie.
Pentru anul trecut am avut opt miscari de dobanda. Trebuie sa combinam aceasta masura cu ce spune BNR in comunicat, sunt doar niste cifre preliminare si anume ca in T1 a acestui an vom vedea o incetinire a cresterii inflatiei iar in T3 vom vedea o scadere a inflatiei cu pana la o cifra. Astea sunt preliminare. In februarie, BNR va avea o noua sedinta de politica monetara si va analiza raportul asupra inflatiei", a explicat oficialul, pentru
B1tv.
Amintim ca tot pe 10 ianuarie s-a decis si majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an, de la 7,75 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta, de la 5,75 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2023, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Foto: freepik.com