Euro sparge pragul psihologic de 5 lei: in scurt timp, te va ustura buzunarul la casele de schimb
previziuni economicecfa romaniacurs valutarpreturi imobiliare
Noi previziuni economice dure se intrezaresc la orizontul economiei romanesti. Specialistii nu vad cu ochi buni ceea ce se va intampla in perioada urmatoare la noi in tara, si nici nu ar trebui sa ne mire acest aspect, dat fiind faptul ca vorbim despre un context economic global foarte incert si dificil, marcat de multiple crize, de lipsa de predictibilitate si, mai nou, de cutremurul bancar de peste ocean.
La noi in tara, este anticipata deprecierea monedei nationale in fata celei unice europene. Euro va castiga teren, aspect ce ne va aduce noi probleme legate de scumpiri la raft, dar si provocari suplimentare pentru romanii care sunt platiti in lei, dar au de rambursat credite in euro, ori platesc chirii si facturi raportate la euro.
Potrivit previziunilor analistilor CFA Romania, in privinta cursului de schimb euro/leu, 81% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni a ramas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.
Totusi, e imbucurator faptul ca Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a ajuns in luna februarie la valoarea de 53,2 puncte.
"Pe fondul stirilor pozitive de reducere a preturilor diverselor tipuri de energie, si revizuirea in sens crescator a proiectiilor de crestere economica atat in economiile dezvoltate cat si in tarile emergente, Indicatorul de Incredere al CFA Romania si-a continut cresterea. In luna februarie, Indicatorul a marcat o crestere semnificativa a ambelor sale componente. Un alt impact al scaderii preturilor energiei este reducerea anticipatiilor inflationiste la minimul ultimelor 10 luni", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al CFA Romania.
Ce se intampla cu preturile pe piata imobiliara
O alta zona interesanta analizata de CFA Romania este reprezentata de real estate. Multi romani inca spera ca anul acesta sau anul viitor sa-si cumpere propria locuinta, iar previziunile conturate de analisti ii pot ajuta sa isi faca o idee despre preturile pe care le vor avea de suportat in viitorul apropiat si vor sti daca merita sau nu sa mai astepte momentul achizitiei.
Astfel, 52% dintre participanti anticipeaza o stabilitate a acestora in timp ce 43% dintre participati anticipeaza o scadere in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 62% considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 33% ca sunt corect evaluate. Valoarea medie a anticipatiilor pentru deficitul bugetului de stat din acest an a urcat la 5,1%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a crescut fata de exercitiul anterior la 2,4%. Datoria publica in PIB este anticipata sa se majoreze la 57% in urmatoarele 12 luni.
Foto: pixabay.com