Administratia Finantelor Publice si-a propus sa suplimenteze volumul de bani recuperati de la datornici, pornind practic un razboi in toata regula cu micii si marii evazionisti ai tarii. Indiferent de mijloacele sau de sumele care fac obiectul evaziunii, ANAF are sarcina de a recupera banii.
Lucian Heius, cel care conduce la aceasta ora ANAF, a vorbit deschis despre aceasta problema a evaziunii cu care se confrunta finantele publice din Romania. Chiar daca evaziunea reprezinta inca o problema serioasa in tara noastra, aceasta se afla pe un trend descendent. “Fenomenul evaziunii este in scadere, acest lucru fiind recunoscut si de Uniunea Europeana”, a tinut sa precizeze Lucian Heius. In plus, Heius a mai adaugat faptul ca “nu Romania este tara cu cea mai mare evaziune fiscala din Europa”.
In opinia sefului ANAF, marea problema a finantelor romanesti porneste de la numerar. Astfel, daca nu ar mai exista monetarul, nu ar mai circula nici bani cash in piata. Intr-un asemenea scenariu, evaziunea ar fi mult mai greu de facut, aproape imposibila chiar. Asadar, in ciuda faptului ca un asemenea scenariu care implica eliminarea numerarului poate fi privit ca fiind complet nerealist pentru realitatea romaneasca, exista o serie de argumente care ar veni in sprijinul unei astfel de masuri.
Explicatia pentru care o astfel de masura ar da rezultate in aceasta problema este foarte simpla. Cele mai mari dificultati apar in cazurile de transfer de numerar si in cazul achizitiilor facute cu bani cash. In cazul in care numerarul ar fi redus la minimum, “totul ar fi la suprafata si ar fi inregistrat”, explica seful ANAF.
In plus, acesta mai adauga ca “evaziunea fiscala si faptele de coruptie se intampla prin circulatia monetarului”. Odata cu cresterea numarului de tranzactii cu cardul, prin transfer bancar, atat evaziunea fiscala, cat si cazurile de coruptie, vor scadea. Practic, intr-un scenariu in care nu ar mai exista deloc bani cash, toate tranzactiile s-ar face la suprafata, ceea ce ar aduce inevitabil in cele din urma si disparitia evaziunii fiscale.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Falsul in declaratii: Ce spune legea si cum te poate afecta
Ghidul alegatorului din strainatate pentru Alegerile Prezidentiale 2025
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Te-ar putea interesa si