Administratia Finantelor Publice si-a propus sa suplimenteze volumul de bani recuperati de la datornici, pornind practic un razboi in toata regula cu micii si marii evazionisti ai tarii. Indiferent de mijloacele sau de sumele care fac obiectul evaziunii, ANAF are sarcina de a recupera banii.
Lucian Heius, cel care conduce la aceasta ora ANAF, a vorbit deschis despre aceasta problema a evaziunii cu care se confrunta finantele publice din Romania. Chiar daca evaziunea reprezinta inca o problema serioasa in tara noastra, aceasta se afla pe un trend descendent. “Fenomenul evaziunii este in scadere, acest lucru fiind recunoscut si de Uniunea Europeana”, a tinut sa precizeze Lucian Heius. In plus, Heius a mai adaugat faptul ca “nu Romania este tara cu cea mai mare evaziune fiscala din Europa”.
In opinia sefului ANAF, marea problema a finantelor romanesti porneste de la numerar. Astfel, daca nu ar mai exista monetarul, nu ar mai circula nici bani cash in piata. Intr-un asemenea scenariu, evaziunea ar fi mult mai greu de facut, aproape imposibila chiar. Asadar, in ciuda faptului ca un asemenea scenariu care implica eliminarea numerarului poate fi privit ca fiind complet nerealist pentru realitatea romaneasca, exista o serie de argumente care ar veni in sprijinul unei astfel de masuri.
Explicatia pentru care o astfel de masura ar da rezultate in aceasta problema este foarte simpla. Cele mai mari dificultati apar in cazurile de transfer de numerar si in cazul achizitiilor facute cu bani cash. In cazul in care numerarul ar fi redus la minimum, “totul ar fi la suprafata si ar fi inregistrat”, explica seful ANAF.
In plus, acesta mai adauga ca “evaziunea fiscala si faptele de coruptie se intampla prin circulatia monetarului”. Odata cu cresterea numarului de tranzactii cu cardul, prin transfer bancar, atat evaziunea fiscala, cat si cazurile de coruptie, vor scadea. Practic, intr-un scenariu in care nu ar mai exista deloc bani cash, toate tranzactiile s-ar face la suprafata, ceea ce ar aduce inevitabil in cele din urma si disparitia evaziunii fiscale.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si