Desi nici estimarile lui nu mai sunt chiar atat de optimiste, Florin Citu precizeaza inca de la bun inceput ca nu crede in scenariile pesimiste care circula in aceasta perioada in spatiul public. Totusi, chiar si asa, ministrul liberal recunoaste ca “economia s-ar putea sa fie pe negativ anul acesta”. De asemenea, Florin Citu mai mentioneaza ca daca tara noastra isi va pastra capacitatea actuala de productie si in perioada urmatoare va reusi sa isi revina foarte rapid. Nu in ultimul rand, Citu evidentiaza faptul ca este placut surprins de ceea ce se intampla in sectorul privat, acolo unde o buna parte dintre antreprenori au dat deja dovada ca se pot reorienta rapid.
Indreptandu-si atentia catre deficit, Florin Citu precizeaza inca din startul discutiei ca trebuie sa intelegem ca acum vorbim despre doua tipuri de deficit, cel structural, respectiv cel aferent costurilor alocate stoparii crizei. Desi nu poate oferi estimari clare in acest sens, ministrul liberal spune ca pachetul de cheltuieli alocat pentru combaterea efectelor crizei se poate ridica pana la nu mai putin de 3% din PIB. In aceste conditii, am putea vorbi despre un deficit care ar ajunge la nu mai putin de 7% din Produsul Intern Brut.
In acest context, Florin Citu nu uita nici sa precizeze ca veniturile la buget sunt extrem de importante la acest moment. Prin urmare, ministrul liberal face un apel la “cei care pot plati impozite”, indemandu-i sa le plateasca acum, doar asa putandu-se face ca lucrurile sa mearga in continuare, presiunea de finantare din piata urmand sa fie mai mica.
Ministrul Florin Citu face un anunt extrem de important si pentru cei care se temeau deja de introducerea unor noi taxe in aceasta perioada, liberalul sustinand ca nu se poate pune in discutie un asemenea subiect in perioada de criza. Seful finantelor sustine ca introducerea unor noi taxe in aceasta perioada ar distorsiona sistemul si ar produce probleme care nu ar putea fi gestionate. Mai mult decat atat, Florin Citu ne aduce aminte si de criza economica din urma cu mai bine de zece ani, spunand ca aceasta lectia a fost invatata inca de la acea vreme.
Desi recunoaste ca statul roman analizeaza la aceasta ora toate posibilitatile de finantare fara conditii, Florin Citu sustine in continuare ca nu se pune problema unui acord cu FMI la acest moment. Ministrul liberal sustine ca statul va face tot ce poate pentru a rezolva aceasta problema a umplerii deficitului in perioada urmatoare, oamenii neavand de ce sa se teama “daca ajung sau nu banii la ei”. Totodata, Citu a precizat ca institutia pe care o conduce trebuie sa se asigure ca banii ajung la timp atat pentru salariati si pensionari, cat si pentru liniile de credit.
Ultimele NOUTATI
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti