In ciuda perioadei destul de delicate prin care trece Romania la aceasta ora din punct de vedere economic, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, isi pastreaza optimismul cu privire la evolutia pe care o va avea tara noastra in perioada urmatoare. In plus, ministrul liberal sustine acum ca Romania a trecut cu brio peste perioada grea din timpul starii de urgenta, atunci cand masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus au blocat partial mai multe sectoare ale economiei.
Facand referire la acea perioada, Florin Citu este de parere ca romanii nu au simtit inchiderea economiei, somajul tehnic si salariile bugetarilor venind la timp. In plus, Florin Citu exclude vehement posibilitatea ca Romania sa se confrunte cu o noua stare de urgenta si cu o reinchidere completa a economiei in perioada urmatoare, spunand ca autoritatile sunt pregatite din toate punctele de vedere.
Ministrul Florin Citu a vorbit recent si despre situatia impurmuturilor destul de dese pe care le face tara noastra in ultima perioada, sustinand ca aceasta practica nu este deloc una iesita din comun, ba chiar din contra. Mai mult decat atat, Citu transmite ca la aceasta ora, Romania este tara europeana care se imprumuta cel mai putin. Incercand sa ofere explicatii cu privire la aceasta strategie, Citu spune ca imprumuturile sunt facute in contextul in care deficitul trebuie acoperit, mare parte din el fiind legat de cheltuielile aferente combaterii crizei sanitare COVID-19.
Ramanand la acest capitol, ministrul liberal nu a ezitat sa arunce noi sageti in directia fostei guvernari social-democrate, intrebandu-se retoric de ce in anii trecuti deficitul crestea in plina crestere economica. Florin Citu explica in acest sens ca in timp ce jumatate dintre tarile membre UE aveau excedent, Romania inregistra deficit, echilibrele macroeconomice ale tarii noastre avand de suferit. Mai exact, Citu remarca ca in trei ani de zile cu crestere economica, Romania a avut cel mai mare deficit din UE, cea mai mare inflatie din UE si cele mai mari dobanzi.
Florin Citu continua intr-o maniera extrem de optimista si vorbeste despre faptul ca Romania va termina anul 2020 cu cel mai mic deficit din Uniunea Europeana, in ciuda faptului ca a inceput anul cu cel mai mare deficit de la nivelul blocului comunitar. Totodata, Citu mai transmite cu aceasta ocazie ca Romania nu se va folosi de faptul ca in acest an tarile membre au primit de la Comisia Europeana permisia de a creste deficitul. Ministrul liberal mai aduce in discutie si o tinta extrem de ambitioasa de 8.6% din PIB pentru acest an, sustinand totusi ca isi doreste chiar un rezultat si mai bun.
Ministrul Florin Citu a fost intrebat si de posibilitatea maririi unor impozite, mai ales in contextul in care in mai multe tari europene se vorbeste deja despre astfel de practici. Seful Finantelor a exclus insa aceasta posibilitate, spunand ca Romania a transmis deja la Bruxelles ca nu este de acord cu ideea stabilirii unor noi impozite prin decizia unei majoritati calificate. In aceste conditii, pentru stabilirea unor noi impozite va fi nevoie de un vot absolut din partea tuturor statelor membre UE.
Totodata, Florin Citu a mai transmis ca strategia impunerii unor noi impozite a mai fost utilizata si in precedenta criza, aceasta dovedindu-se o miscare neinspirata in cele din urma. Tot legat de acest subiect, ministrul liberal a mai sustinut ca este adeptul unor impozite mici in defavoarea celor mai mari, pe care sa si le poata permite toata lumea.
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Cum sa iti creezi o plasa financiara de siguranta: metoda folosita de miliardari
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac