Gigantul farmaceutic american Pfizer a anuntat la inceputul acestei saptamani gasirea unei formule pentru vaccinul care ar putea pune capat pandemiei de coronavirus cu care se confrunta la aceasta ora intreaga planeta, stirea facand ca optimismul cu privire la o revenire economica rapida sa revina in discursul specialistilor in domeniu. Lasand la o parte cresterile inregistrate pe marile burse ale lumii din prima zi a saptamanii, astazi au fost facute noi estimari cu privire la evolutia economica din perioada imediat urmatoare.
Referitor la Europa emergenta, FMI prevede o revenire economica sub forma literei “V”, urmand ca in 2021 sa se inregistreze o crestere economica de 3.9%. Din regiunea Europei Emergente fac parte nu mai putin de 16 tari: Romania, Albania, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina si Ungaria.
Dupa o scadere de 4.6% in 2020, Produsul Intern Brut al regiunii Europei Emergente ar putea creste cu 3.1% in 2021, conform ultimelor previziuni publicate de Fondul Monetar International in raportul macroeconomic de toamna. Trebuie precizat insa ca nicio estimare nu este sigura la acest moment, criza sanitara din Europa fiind inca extrem de accentuata. Mai mult decat atat, multe tari europene se confrunta cu un al doilea val extrem de puternic de infectari cu noul coronavirus, o buna parte a continentului european aflandu-se in carantina partiala la aceasta ora.
Daca in ultima perioada a fost adusa in discutie din ce in ce mai des o revenire economica sub forma literei “W”, expertii Fondului Monetar International se declara acum optimisti si vorbesc din nou despre o revenire economica in “V”. Mai exact, specialistii din cadrul FMI estimeaza o crestere cu dinamica anuala de 3.4% in 2022, respectiv de 3% in 2023.
Potrivit unei analize semnate de Andrei Radulescu, directorul de analiza macroeconomica din cadrul Bancii Transilvania, FMI nu se asteapta la o ajustare severa a investitiilor, avand in vedere nivelul redus al costurilor reale de finantare si potentialul de dezvoltare economica din regiune. In aceste conditii, ponderea investitiilor totale in PIB ar urma sa se consolideze in jurul nivelului de 22.6% in 2021 si 2021, urmand sa creasca in jurul nivelul de 23.2% in anul 2022. In acelasi timp insa, in rapoartele FMI este luata in calcul si perspectiva majorarii PIB pe locuitor, de la 26.000 de dolari in 2020 pana la peste 30.000 de dolari in 2023.
Analiza Bancii Transilvania a mai ajuns si la concluzia conform careia pandemia de coronavirus va scadea preturile de consum. Mai exact, dinamica medie anuala a preturilor de consum se va deprecia de la 6.6% in 2019 pana la 5.2% in 2020 si 2021, urmand ca in cele din urma sa ajunga la 5% in 2022. Apoi va urma o noua crestere, aceasta urmand sa urce la 5.2% in 2023.
Vestile nu sunt in totalitate bune insa, criza actuala provocata de pandemia de coronavirus determinand si o crestere semnificativa a ponderii datoriei publice in Produsul Intern Brut. Mai exact, ponderea datoriei publice ar urma sa urce de la 29.9% din PIB in 2019 la 39% in 2020. Lucrurile nu isi vor reveni nici in anii urmatori, aceasta urmand sa urce in 2021 la 40%, in 2022 la 40.2%, respectiv in 2023 la 40.4%.
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Suprapunerea certificatelor medicale - Care va fi modul de plata? Cum se va trece Declaratia 112?
Blocul National Sindical cere autoritatilor sa REDUCA impozitarea pe munca
Norme SSM: Nereguli gasite la angajatorii care folosesc zilieri si salariati temporari
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate