Impresionant: tara europeana care renunta la NEUTRALITATE si ia masuri dure impotriva Rusiei
elvetiarusiasanctiuni rusiarazboi ucraina
Se extinde cercul statelor care decid sa ia atitudine in fata agresiunilor Rusiei si sa impuna Moscovei sanctiuni, dupa ce Vladimir Putin a decis, pe 24 februarie, sa invadeze Ucraina si sa dea nastere unui conflict militar ce a generat numeroase pierderi de vieti, pana la acesta ora.
Elvetia tocmai a decis sa renunte la traditionala sa neturalitate si sa pedepseasca agresiunile desfasurate de Moscova in Ucraina.
''Avand in vedere interventia militara a Rusiei in desfasurare in Ucraina, Consiliul Federatiei (guvernul) a luat decizia pe 28 februarie de a adopta pachetele de sanctiuni impuse de UE pe 23 si 25 februarie.
Ce masuri adopta Elevetia impotriva Rusiei
Cetatenii rusi implicati in agresiunile din tara vecina se vor confrunta cu inghetarea activelor, transmit autoritatile elvetiene. Decizia nu este, totusi, prea surprinzatoare, in conditiile in care presedintele tarii transmisese, cu doar o zi in urma, ca sunt mari sanse ca Elevetia sa ia parte la sanctiunile aplicate de blocul comunitar impotriva Rusiei.
Intre timp, Vladimir Putin incepe sa resimta din plin efectele sanctiunilor asupra tarii sale.
Economia interna a Rusiei incepe sa se clatine, numeroase semnale venind luni sa confirme acest lucru. De exemplu,
rubla ruseasca se confrunta cu o puternica devalorizare, scazand luni cu 30%, iar
Banca Centrala a Rusiei adopta masuri dure pentru a incerca sa salveze pierderile si sa lupte impotriva inflatiei. Dobanda-cheie a fost majorata agresiv, de la 9,50% la 20%, iar autoritatile de la Moscova le-au spus companiilor exportatoare sa fie pregatite sa vanda valuta, pe fondul deprecierii puternice suferite de rubla ruseasca.
Totodata, Banca centrala a Rusiei a confirmat luni ca le-a interzis brokerilor sai sa execute ordine de vanzare de la straini, deoarece incearca sa limiteze efectele pietei financiare. In aceeasi ordine de iei, institutia a mai spus ca va elibera 733 de miliarde de ruble (8,78 miliarde de dolari) din rezervele bancilor locale pentru a creste lichiditatea.