In 2020, firmele de posta si curierat ar putea ajunge la afaceri de aproape 6 miliarde de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In 2020, firmele de posta si curierat ar putea ajunge la afaceri de aproape 6 miliarde de lei
In 2020, firmele de posta si curierat ar putea ajunge la afaceri de aproape 6 miliarde de lei
de Vlad Strunescu la 19 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
companii curieratafaceri curieratposta romanafan courierproductivitate munca

Cifra de afaceri a pietei serviciilor de posta si curierat din Romania a avansat cu 16% fata de 2017 si a depasit cu aproape 90% nivelul din 2009, ajungand la aproape 4,8 miliarde de lei, in 2018, potrivit celei mai recente analize KeysFin.

KeysFin estimeaza apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei, in 2019, pentru ca, in 2020, ritmul de crestere sa se dubleze cel putin, iar cifra de afaceri a companiilor de servicii de posta si curierat sa atinga 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de coronavirus.  

Citeste si: Piata muncii din Romania, la terapie intensiva: Peste 360.000 de romani si-au pierdut definitiv locurile de munca
 
"Odata cu modernizarea serviciilor si aparitia de jucatori noi, piata locala de posta si curierat a evoluat, iar rezultatele de business au fost pe masura. Maximul istoric al pietei din acest an vine ca o incununare a unui parcurs pozitiv, iar noi mizam pe faptul ca vor exista cresteri in continuare, desi poate nu atat de spectaculoase. 
 
Pandemia de coronavirus i-a fortat pe multi consumatori locali sa treaca peste bariera psihologica a efectuarii de comenzi online. Odata convinsi de beneficiile e-commerce-ului, consumatorii vor continua sa aleaga aceasta alternativa si, indirect, serviciile de curierat. 
 
Totusi, vorbim despre un business concentrat: desi exista peste 2.000 firme, primele 10 dintre acestea, in functie de cifra de afaceri, cumuleaza 76% din piata", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
 
Piata serviciilor de posta si curierat este una dintre putinele domenii in care numarul de companii a avansat considerabil, cu 9% in comparatie cu anul 2017 si cu aproximativ 250% fata de 2009, la putin peste 2.100 de firme in 2018. 
 
Daca, pentru 2019, specialistii KeysFin estimeaza o crestere de aproximativ 9%, in 2020, firmele mici, fara putere logistica si mai ales financiara, vor fi cele mai afectate de pandemie, astfel ca business-ul acestei piete se va concentra intr-un ritm moderat in urmatoarele luni, insa acesta va fi unul dintre segmentele cel mai putin afectate de pandemie alaturi de domeniul farmaceutic, retail-ul alimentar, sanatate si asistenta sociala, it&c, agricultura (dependenta insa de conditiile meteo), distribuitorii de energie si gaze si cei de apa si salubritate.
 
Rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii de posta si curierat a crescut cu 77%, in comparatie cu 2017, si a fost cu aproape 317 milioane de lei peste pierderea din 2009, ajungand la aproape 233 milioane de lei in 2018. Dintre cele 2.103 de companii analizate, 1.267 au inregistrat profit (60%), 633 au raportat pierderi (30%), restul avand un rezultat nul in 2018.
 
Profitul net al industriei a inregistrat o crestere de 54% comparativ cu anul 2017 si  aproximativ 220% fata de 2009, insumand aproape 304 milioane de lei, in 2018. Potrivit specialistilor KeysFin, profitul companiilor a crescut si in 2019, cu aproximativ 13%,  depasind 340 de milioane de lei.
 

Posta Romana ramane lider

Posta Romana este in continuare principalul jucator din piata de posta si curierat din tara noastra, in ciuda problemelor intampinate. Compania, detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor (93,5%) si de Fondul Proprietatea (6,5%), a raportat, in 2018, o cifra de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total). 
 
In 2017, cifra de afaceri a Postei Romane a fost de 1,1 miliarde de lei, deci procentual cresterea de la an la an a fost minora.
 
Situatia sta total diferit in cazul Fan Courier Express SRL, liderul segmentului de curierat, care castiga teren de la un an la altul. In 2018, compania cu capital privat 100% romanesc a facut afaceri de 686 de milioane de lei, respectiv 14,4% din total. Cresterea acesteia este substantiala in comparatie cu 2017 cand inregistra o cifra de afaceri de 586 milioane de lei.
 
Podiumul este completat de Urgent Cargus SRL (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT Romania SRL (357 milioane lei, 7,5% din total, companie care a depasit DHL in 2018) si DHL International Romania SRL (289 de milioane de lei, 6,7%).
 
O prezenta interesanta in top este cea a Delivery Solutions SRL (locul 10 dupa cifra de afaceri, companie care administreaza Sameday) al carui actionar majoritar (88%) este Dante International SA (controlat in proportie de 80% de investitori olandezi si care gestioneaza la nivel local brandul eMAG). 
 
Cumulat, cele mai mari 10 companii au generat 76% din cifra de afaceri totala.

Citeste si: FMI: Redresarea economica la nivel global nu va fi atat de rapida dupa criza COVID-19
 
Analiza nu ia in considerare performanta unor companii precum Bringo Magazin SRL (controlata indirect de Carrefour Nederland BV) sau Glovoappro SRL (detinuta de spaniolii de la Glovoapp23 SL), acestea declarand ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului IT&C. 
 
Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finantelor, cele doua companii au raportat o cifra de afaceri de aproape 10 milioane de lei, in primul semestru din 2019.
 

Curierii sunt printre cei mai productivi angajati

In 2018, aproximativ 40.700 de angajati lucrau pentru companiile locale de posta si curierat, cu 5% mai multi decat in 2017.  Pentru 2020, analistii KeysFin preconizeaza un avans la peste 42.500 angajati, ca urmare a cresterii accentuate pentru serviciile de curierat.
 
In ce priveste productivitatea muncii, piata a inregistrat un avans consistent, de 10%, in 2018, reusind sa obtina o medie de aproape 117.000 de lei per angajat, datorita investitiilor majore in logistica si in optimizarea activitatii. Rezultatul este cu atat mai relevant cu cat costul mediu per angajat a inregistrat o crestere de doar 6%, comparativ cu anul 2017, insemnand peste 37.000 de lei per angajat.
 
Astfel, piata serviciilor de posta si curierat este una dintre putinele sectoare de activitate, in care productivitatea muncii a avansat intr-un ritm mai accelerat decat costul mediu al fortei de munca intre 2009 si 2018: 101% fata de 45%.
 
 

De pe banda intai, in linia intai

Pandemia a cauzat inchiderea temporara a majoritatii magazinelor, care nu fac parte din categoria retail alimentar si mai ales a acelor unitati aflate in mall-uri.  
 
Multe dintre acestea s-au adaptat din mers si au deschis variante online ale magazinelor fizice, realizand livrari prin intermediul marilor firme de curierat. Si retailerii au luat masuri pentru evitarea aglomerarilor din cadrul magazinelor, inclusiv prin redirectionarea clientilor catre comerciantii care au magazine virtuale sau catre aplicatii specializate.
 
Principalii jucatori din piata locala de curierat au facut fata avalansei de comenzi, timpul de livrare nemodificandu-se semnificativ. 
 
Mai mult, acestia au sustinut imediat, inca de la finalul lunii martie, efortul autoritatilor de limitare a raspandirii virusului: de la manageri zonali care monitorizeaza permanent activitatea din teren pentru triaj, dezinfectant atat pentru personal cat si pentru vehicule, manusi si masti pentru curierii din zonele de carantina, la solutii noi de livrare care limiteaza contactul direct dintre destinatar si curier, in fata usii sau in receptii, fara a mai fi inmanate direct, reducand sursele cu potential de raspandire a noului coronavirus.
 
De asemenea, odata cu declararea starii de urgenta, care prevedea inchiderea restaurantelor, a crescut considerabil numarul livrarilor prin aplicatii de food delivery precum Glovo, Takeaway.com sau Foodpanda.
 
Cu toate acestea, nu toate platformele locale inregistreaza  rezultate conform asteptarilor: Uber Eats, divizia de food delivery a Uber, si-a anuntat retragerea din Romania, incepand din 3 iunie, dupa 2 ani de activitate, reprezentantii companiei motivandu-si decizia prin faptul ca nu au reusit sa devina lideri de piata. 

Citeste si: Litoral 2020. Plajele ar putea fi redeschise din 15 iunie
 
O parte din divizia Uber Eats a fost salvata de la intreruperea activitatii, fiind preluata de Tazz by eMAG, cu scopul de a dezvolta reteaua de restaurante locale partenere si piata din Bucuresti.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x