In sfarsit, banii ajung unde trebuie: se pompeaza masiv fonduri pentru a ne pregati, macar la viitoarele pandemii
investitii sanatatebani spitale regionaleprevenire pandemie
Nu mai este un secret ca, de multe ori, in Romania, banii li se scurg autoritatilor printre degete si, de putine ori, se face, se construieste ceva concret din banii contribuabililor si pentru contribuabili. Iata si o veste buna: banii vor merge catre un domeniu deficitar in tara noastra: ingrijirea medicala.
Astfel,
Ministerul Finantelor promoveaza proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finantare in valoare de 305 milioane de euro, semnat anul trecut intre Romania si Banca Europeana de Investitii.
Imprumutul reprezinta aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenta Cluj, diferenta de aproximativ 150,4 milioane de euro (33%) fiind asigurata de partea romana, din fonduri nerambursabile si de la bugetul de stat.
Data finala de disponibilizare a imprumutului este de pana la 72 de luni de la semnarea contractului de finantare. Acesta poate fi tras in 30 de transe, valoarea minima a unei transe fiind de 10 milioane de euro.
Implementarea proiectului va fi asigurata de Ministerul Sanatatii, in calitate de Promotor si agentie de implementare.
Investitia de aproximativ 454,4 millioane de euro consta in constructia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi.
Noul spital va inlocui si va prelua rolurile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca (cu exceptia a doua dintre cele trei departamente de ginecologie/obstetrica existente, care vor fi pastrate in locatia curenta).
Trei spitale regionale de urgenta din imprumuturi BEI
Obiectivul principal al proiectului este de a imbunatati calitatea si eficienta serviciilor medicale pentru pacientii care necesita interventii acute, de nivel secundar si tertiar, ce implica tehnologie si experienta de nivel inalt.
In contextul pandemiei, se preconizeaza ca proiectul va contribui la sporirea capacitatii de pregatire si reactie impotriva unor viitoare pandemii.
Spitalul Regional de Urgenta Cluj va fi un complex de cladiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi in sectia de ingrijire acuta cu spitalizare si 105 de paturi pentru terapie intensiva. Proiectul se va finaliza in 2026.
Acest imprumut este al doilea din seria de trei imprumuturi convenite de Ministerul Finantelor cu Banca Europeana de Investitii pentru finantarea celor spitale regionale de urgenta din Iasi, Cluj si Craiova.
Ministerul Finantelor a finalizat in decembrie 2021 pasii legali pentru intrarea in vigoare a imprumutului pentru Spitalul Regional de Urgenta Iasi si, in paralel cu procesul de aprobare a imprumutului pentru Spitalul Regional de Urgenta Cluj, efectueaza demersurile necesare pentru incheierea Contractului de Finantare pentru Spitalul Regional de Urgenta Craiova.
Citeste si:
Adevarul pe care nu-l spune nimeni: respiram, la propriu, plastic. Cat de grava e situatia