In viitorul nu prea indepartat s-ar putea ca toate economiile din lume sa danseze dupa cum va canta China
Lumea este inca (si va mai fi, o vreme) preocupata de statisticile referitoare la evolutia pandemiei COVID-19. Cu siguranta, aceasta va modifica semnificativ felul in care se vor desfasura relatiile inter-umane, dar si regulile si cutumele dupa care functiona, pana la inceputul acestui an, economia globala. Cheia pentru o viitoare economie sanatoasa se arata a fi relatia (tuturor) statelor cu China.
Multa vreme, China a fost perceputa, in special de catre arogantele si puternicele economii occidentale, drept o piata ieftina, inepuizabila si extrem de disciplinata de forta de munca.
Drept pentru care, mai toate marile companii occidentale si-au externalizat o seama intreaga de operatiuni in China.
Treaba a mers ca unsa: chinezii s-au dovedit capabili sa produca ieftin, mult si la termen absolut orice, in urma specificatiilor primite.
Declansarea pandemiei COVID-19 a ridicat, insa, de pe ochii factorilor de decizie ai marilor companii valul auto-suficientei in momentul in care au descoperit cateva lucruri care erau evidente de mai multa vreme, dar pe care le-au tratat, pana acum, cu superioritate.
Economiile occidentale, reprezentate prin mega-companiile lor, au ajuns dependente de China. Nu exista, la ora actuala, niciun produs, de orice fel ar fi el, de la hi-tech la jucarii, medicamente sau imbracaminte care sa nu aiba cel putin cateva componente fabricate in China.
Pe de alta parte, dintr-o piata de forta de munca ieftina si disciplinata, China s-a transformat intr-un producator redutabil, chiar in domenii de varf - vezi cazul Huawei care a devenit, in vara acestui an, cel mai mare producator de smartphone din lume.
Ramanand la acest produs, la smartphone, merita consemnat faptul ca in vreme ce un telefon Huawei contine piese si subansambluri facbricate excusiv in China, toate celelalte telefoane inteligente fabricate in intreaga lume contin, intr-o mai mica sau mai mare masura, componente fabricate in China.
Mai mult, inca: Banca Mondiala a realizat, recent, un studiu din care rezulta ca, incepand din acest an, economia Chinei va fi cea mai puternica, pe plan mondial, devansand-o pe cea a Statelor Unite.
In perioada 1980-2020, economia chineza a avut o evolutie spectaculoasa, iar aceasta a fost insotita de cresterea ponderii tarilor asiatice in Top 10 al celor mai puternice economii din lume, de avansul semnificativ inregistrat de Rusia si de declinul celor mai puternice economii europene.
Dintr-un studiu recent realizat de International Trade Centre (ITC) pentru Organizatia Natiunilor Unite se vede foarte limpede care este gradul de dependenta al economiilor occidentale fata de China.
Conform ITC, cel mai mare exportator din lume de piese si de subansambluri pentru industria IT este China. Sa admitem ca ne-am fi asteptat la acest lucru.
Surprinzator este, insa, faptul ca 4 din 10 piese care intra in componenta oricarui dispozitiv IT sunt fabricate in China.
Valoric, exportul anual al Chinei de subansambluri IT este de 148 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 40% din exporturile mondiale de astfel de componente.
Prin comparatie, exportul anual al acestei categorii de produse realizat de Statele Unite este de doar 26 de miliarde de dolari (7% din exporturile globale).
Daca marile companii si economii occidentale nu vor gasi o solutie care sa echilibreze aceasta situatie, s-ar putea ca, in viitorul nu prea indepartat, toate economiile din lume sa "danseze" dupa cum va "canta" China.
Sursa foto: maxpixel.net