Inflatia noastra cea de toate zilele: viata romanilor de rand devine din ce in ce mai grea si mai scumpa
inflatiepreturi mariscumpiripreviziuni economice
A devenit o reala provocare sa te descurci cu banii din salariu, de la o luna la alta. Romanii resimt pe propria piele, cat de agresiva e inflatia, de fiecare data cand trec pragul magazinelor, pentru a se aproviziona cu cele necesare traiului de zi cu zi.
Rata inflatiei din tara noastra atinge cote alarmante. Ne indreptam vertiginos spre o inflatie de 16% si cu siguranta ai observat cum, de la o luna la alta, totul se scumpeste in jurul tau.
In luna septembrie, tara noastra a inregistrat o rata anuala a inflatiei peste asteptari, de 15,9%!
Europa, de asemenea, "fierbe" sub o inflatie agresiva record pentru ultimele decenii!
Europenii au ajuns sa aiba mari probleme in a-si gestiona bugetele de la o luna la alta. Afectati sunt, in primul rand, cei cu venituri foarte mici, care erau deja vulnerabili din punct de vedere socio-economic, dar si clasa de mijloc, care in general are de dus numeroase rate la banci pentru case sau masini.
Cel mai grav lucru este ca mancarea s-a scumpit foarte mult. Daca de pe lista cumparaturilor putem taia achizitii care nu ne sunt de stricta necesitate, cand vine vorba de mancare, cu totii trebuie sa o cumparam, indiferent de pret!
Te-ar putea interesa si: Zeci de mii de romani NU isi mai pot plati RATELE la BANCI: care sunt solutiile pe care le iau debitorii ajunsi la fundul sacului, ce fac bancile pentru ei
Painea s-a scumpit foarte mult
Insusi Adrian Vasilescu, consultant de strategie la
Banca Nationala a Romaniei, se declara uimit de cat de agresive au devenit scumpirile la alimentele de baza, cum ar fi painea!
"Practic, la paine avem o crestere mare. 26 % crestere la paine. N-a mai fost niciodata atat de mare si vine si cu o influenta a lunii septembrie, o influenta de peste 2%. 2% este media optima pe un an si iata ca painea o atinge intr-o singura luna (...)
In linii mari, inflatia actuala se alimenteaza din propriul trecut. Pentru ca la produsele cele mai inflationiste, incepand cu combustibilul, cu tigarile, energia electrica, gazele si energia termica, practic, datele mari care incarca cresterea preturilor, vin din urma. Combustibilul, de pilda, in luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au ramas la 0, energia electrica, termica la 0…comparand cu luna anterioara", a spus oficialul BNR.
"Numai alimentele s-au scumpit in septembrie si e o noutate asta. Daca luam toate cele 21 de luni de inflatie, o sa vedem ca practic alimentele au fost intotdeauna sub marfurile nealimentare, pentru ca marfurile nealimentare au in componenta si energia electrica, si gazele, si energia termica, au in componenta combustibili si astea au dat inflatia in lunile din urma", a mai completat acesta.
Foto: freepik.com