Injectia de deficit: bugetul Romaniei a strans venituri de 308 miliarde de lei si a avut cheltuieli de 356 miliarde

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Injectia de deficit: bugetul Romaniei a strans venituri de 308 miliarde de lei si a avut cheltuieli de 356 miliarde
Injectia de deficit: bugetul Romaniei a strans venituri de 308 miliarde de lei si a avut cheltuieli de 356 miliarde
de Vlad Strunescu la 25 Nov. 2021
Urmareste-ne pe Google News
deficit bugetare 10 lunicheltuieli pandemiecheltuieli vaccinuri covid

Statul roman cheltuieste din ce in ce mai multi bani, inclusiv pentru a cumpara vaccinurile si medicamentele necesare combaterii pandemiei. Astfel, executia bugetului general consolidat in primele zece luni din 2021 s-a incheiat cu un deficit de 47,98 miliarde de lei (4,03% din PIB).


Este vorba despre o scadere fata de cele 74,04 miliarde de (7,01% din PIB) inregistrate in aceeasi perioada din 2020, insa, raportate la primele noua luni ale anului 2021, incheiate cu un deficitul bugetar de 44,29 miliarde de lei (3,77% din PIB), la zece luni, datele nu arata asa de bine.

Citeste si: PSD si PNL - acord comun: cresc pensiile, alocatiile si salariile. Bonus, se vor acorda 1.200 de lei pentru pensionarii cu venituri mici

 
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 308,61 miliarde de lei, in primele zece luni din anului 2021, cu 17,1% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia s-a datorat atat incasarilor reduse din perioada comparabila a anului trecut, ca efect al unor masuri de sprijinire a contribuabililor, cat si de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea partiala a unor categorii de venituri. 
 
Totodata, cele mai insemnate cresteri nominale se remarca la TVA si la contributiile de asigurari. Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 23,34 miliarde de lei, in primele 10 luni din 2021, in crestere cu 15,7% (an/an), sustinuta de sporul incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+47,7%), impozitul pe dividende (+31,3%), respectiv Declaratia unica (+20,6%). 
 
Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au sporit cu 10,7%, dinamica superioara celei inregistrate de fondul de salarii din economie de 7,8%.
 

64,40 miliarde de lei din TVA

Contributiile de asigurari au inregistrat 105 miliarde de lei, in primele zece luni din acest an, mai mari cu 12,9% (an/an). Evolutia este superioara dinamicii fondului de salarii si a fost influentata atat de incasarile reduse din perioada comparabila a anului trecut, cat si de recuperarea partiala a contributiilor amanate la plata in 2020.
 
De asemenea, incasarile din impozitul pe profit au insumat 18,57 miliarde de lei, in primele 10 luni, in crestere cu 27,8% (an/an). Avansul a fost determinat de principala componenta - incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici, cu o dinamica pozitiva de 30,8% (an/an).
 
Totodata, incasarile nete din TVA au insumat 64,40 miliarde de lei in primele zece luni ale anului curent, in crestere cu 35,2% (an/an), iar restituirile de TVA 20,19 miliarde de lei, cu 10,0% peste nivelul din lunile ianuarie-octombrie 2020. Evolutia incasarilor din TVA a fost influentata de baza redusa aferenta anului trecut, cand au fost implementate masurile de amanare a termenului de plata a TVA, recuperarea partiala a TVA amanata la plata in 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante.
 
Veniturile din accize au insumat 28,62 miliarde de lei in primele 10 luni din 2021, in crestere cu 14,6% (an/an). Se remarca o dinamica de 15,6% in cazul incasarilor din accizele pentru produsele energetice, determinata in principal de normalizarea consumului de carburanti fata de perioada de referinta, respectiv un avans de 11,9% al incasarilor din accizele pentru produse din tutun, sustinut si de majorarea accizei la tigarete.
 
Veniturile nefiscale au insumat 23,44 miliarde de lei, in crestere cu 2,1% (an/an), sustinuta si de dinamica veniturilor din dividende (+5,1% an/an).

Citeste si: PRIMELE SEMNE care arata ca ne asteapta si ALTE SCUMPIRI
 
In acelasi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 24,64 miliarde de lei, in crestere cu 9,6%.
 
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 356,58 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 5,6%. Cheltuielile de investitii au fost cu 2,71 miliarde de lei mai mari, iar platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au insumat 11,36 miliarde de lei.
 
Cheltuielile de personal au crescut cu 1,5%, la 91,84 miliarde de lei, reprezentand 7,7% din PIB, cu 0,9% mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID-19 au fost de 70,35 milioane de lei, precum si alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical si auxiliar implicati in activitatile cu pacientii diagnosticati cu COVID-19 de aproximativ 2,033 miliarde de lei.
 

Vaccinurile si medicamentele anticovid au costat 5,6 miliarde de lei

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 47,72 miliarde de lei, in crestere cu 6,8%. O crestere se reflecta la bugetul de stat, respectiv 15,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 8,9%, in principal, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 5,6 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid-19.
 
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 124,12 miliarde de lei, in crestere cu 6,7%. Statul continua platile pe masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID-19. 
 
Astfel, pana la sfarsitul lunii octombrie, s-au platit pe masuri active 1,742 miliarde de lei, respectiv 607 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 190,55 milioane pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 419,89 milioane lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca, 67,09 milioane lei sume acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a unor categorii de persoane, precum si 457,96 milioane lei indemnizatii acordate pe perioada reducerii temporare a activitatii pentru profesionisti precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr.1/2005.
 
De asemenea, se continua decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca la sfarsitul lunii octombrie platile au fost de 3,539 miliarde de lei.
 
Cheltuielile cu subventiile au fost de 5,76 miliarde de lei, o mare parte dintre acestea fiind alocate catre transporturi, respectiv subventii pentru transportul calatorilor, precum si pentru sprijinirea producatorilor agricoli.
 
Alte cheltuieli au fost de 6,04 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.
 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 26,97 miliarde de lei, cu 15,4% mai mari comparativ cu 2020.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 38,19 miliarde de lei, in crestere cu 7,7%. S-a observat o crestere mai accentuata a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 53,09% din totalul cheltuielilor pentru investitii pe primele zece luni ale anului 2021, cu 5,89 miliarde de lei mai mari.

Citeste si: Investitorii se uita cu tot mai mare ingrijorare catre Europa Centrala si de Est: ce ii sperie
 
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 199,67 milioane de lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2.

 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x