Institutul National de Statistica a publicat la inceputul acestei saptamani ultimele date cu privire la castigul salarial mediu nominal brut, acesta crescand in luna iunie pana la un nivel de 5.369 de lei, in crestere cu 3.5% in raport cu luna precedenta. Concret, fata de luna mai, castigul salarial mediu nominal brut a crescut in prima luna a verii cu 181 de lei. Daca vorbim insa de castigul salarial mediu nominal net, trebuie sa spunem ca acesta a crescut numai cu 119 lei, pana la un nivel de 3.298 de lei.
In comparatie cu aceeasi luna iunie a anului anterior, castigul salarial mediu nominal net a crescut acum cu 5%. Conform datelor oficiale publicate de cei de la INS, indicele castigului salarial real a fost 102,4% pentru luna iunie 2020 in comparatie cu aceeasi luna a anului 2019. Totodata, indicele castigului salarial real a fost 103,6% pentru luna iunie 2020 in comparatie cu luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 221,8%, cu 7.8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna anterioara a anului curent.
Conform analizei publicate de Institutul National de Statistica, valorile cele mai ridicate ale castigului salarial mediu nominal net au fost raportate in luna iunie a acestui an in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv in activitatile de servicii informatice. In acest domeniu, castigul salarial mediu nominal net a ajuns la un nivel de nu mai putin de 7.540 de lei. La polul opus, cele mai mici valori ale castigului salarial mediu net au fost raportate in cazul celor care lucreaza in hoteluri si restaurante.
Cresteri ale castigului salarial mediu net in raport cu luna precedenta au fost inregistrate si in sectorul bugetar, in special ca urmare a acordarii tichetelor de vacanta. Spre exemplu, castigul salarial mediu net din administratia publica a crescut in luna iunie cu 2.9% in comparatie cu luna mai. In schimb, castigul salarial mediu net a scazut nesemnificativ, cu 1.1%, in raport cu luna precedenta in invatamant, sanatate si asistenta sociala.
Asa cum era de asteptat de altfel, reluarea activitatii anumitor agenti economici dupa relaxarea masurilor de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, nivelul castigurilor salariale medii nete a crescut in luna iunie. Scaderile castigurilor salariale medii nete fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai a drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, a sumelor din profitul net si a altor fonduri.
Conform datelor publicate de INS, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost inregistrate in luna iunie in urmatoarele domenii: hoteluri si restaurante (+27.2%), fabricarea de mobila, activitati de editare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de spectacole, fabricarea de masini si echipamente, fabricarea produselor textile (cresteri intre 12.5% si 18%). Mai departe, cresteri cuprinse intre 7% si 9.5% au fost raportate si in activitatile de fabricare a bauturilor, de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, de colectare si epurare a apelor uzate si de fabricare a produselor farmaceutice de baza.
La polul opus, cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net au fost raportate in activitatile de servicii anexe extractiei, declinul fiind de 11.3%. Scaderi de pana la 5% au mai fost inregistrate si in activitatile de fabricare a produselor din tutun, in activitatile de posta si de curier, in activitatile de servicii in tehnologia informatiei si in activitatile de extractie a minereurilor metalifere.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!