Conform statisticilor prezentate de INS, in ultimul trimestru al anului trecut, o persoana a obtinut venituri totale, in termeni nominali, in valoare de 1.772 de lei. In acelasi timp, cheltuielile totale medii ale unei persoane, in termeni nominali, au ajuns la un nivel de 1.531 de lei. In aceste conditii, cheltuielile unei persoane au reprezentat nu mai putin de 86.4% din nivelul veniturilor totale, ceea ce inseamna ca puterea de a economisi in tara noastra ramane in continuare la un nivel destul de scazut.
Salariile si celelalte venituri asociate lor au reprezentat si in aceasta perioada cea mai importanta sursa de venituri pentru romani, si anume 68.2% dintre veniturile totale ale gospodariilor. Astfel, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.243 de lei pe luna pe gospodarie, ceea ce inseamna ca vorbim despre o medie de 1.632 de lei pe persoana. De asemenea, veniturile in natura au fost de 365 de lei pe gospodarie, ceea ce inseamna ca avem un nivel de doar 140 de lei pe persoana.
Totodata, la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit mai multe tipuri de venituri: venituri din prestatii sociale (17.9%), venituri in natura (7.9%), venituri din activitati neagricole independente (2.1%), venituri din agricultura (1.6%) si venituri din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1.2%).
La fel ca in perioadele analizate in trecut, nivelul veniturilor difera destul de mult de la mediul urban la cel rulal. Spre exemplu, in acest ultim trimestru al anului precedent, persoanele din mediul urban au obtinut venituri totale in valoare de 2.124 de lei pe luna, in timp ce cei din mediul rural au inregistrat venituri lunare de doar 1.361 de lei pe persoana.
Asa cum era probabil de asteptat, o mare parte dintre banii romanilor se duc pe cumpararea unor bunuri de consum. Mai exact, aproape 61% dintre cheltuielile romanilor se incadreaza in aceasta categorie. Apoi, 32.4% dintre cheltuieli sunt destinate platii impozitelor si taxelor. De asemenea, 2.6% dintre cheltuieli sunt facute in vederea productiei, in timp ce doar 0.3% dintre acestea sunt destinate unor investitii.
Intr-o repartizare si mai clara realizata de cei de la INS, observam ca 32.1% dintre banii cheltuiti se duc pe produse agroalimentare si bauturi nealcoolice. Apoi, 16.5% dintre cheltuieli au legatura cu locuinta (intretinere, apa, electicitate, gaze). De asemenea, 8.7% dintre cheltuieli sunt realizate in vederea cumparaturilor ce tin de imbracaminte si incaltaminte. In continuare, 7.9% din cheltuieli sunt facute pe tutun si bauturi alcoolice. Alte 7.4 procente din cheltuieli sunt legate de asigurarea transportului.
In continuare, 5.7% dintre cheltuieli au legatura cu intretinerea locuintei (mobilier, etc). In cele din urma, doar 5 procente din cheltuielile totale sunt destinate serviciilor de sanatate.
Citeste si: PSD risca excluderea din PSE din cauza situatiei statului de drept, la o zi dupa ce ALDE a primit aceeasi veste
Ultimele NOUTATI
SAF-T salveaza firmele mici si cinstite in 2025. Expert: ANAF nu va mai putea sa vina peste tine
Crestere alarmanta a insolventelor in Romania: aproape 6.000 de firme si PFA au intrat in colaps in 2024
Experti: Adoptarea inteligentei artificiale (AI) devine o prioritate pentru firmele romanesti
Partenerii nostri
CNPP: Numarul beneficiarilor de indemnizatie sociala pentru pensionari, in SCADERE
Fondurile de pensii facultative, Pilonul III, in crestere cu 25% in 2024
Criterii de evaluare si obiective de performanta - EXEMPLE oferite de specialisti
Evaluarea sefilor de departamente: exemple de Criterii de evaluare si Obiective de performanta
Certificat RAR Auto-Pass: ce informatii cuprinde si cand este necesar
Te-ar putea interesa si