Investitii in metale pretioase, in 2023: e o idee buna sau intri in faliment?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Investitii in metale pretioase, in 2023: e o idee buna sau intri in faliment?
Investitii in metale pretioase, in 2023: e o idee buna sau intri in faliment?
de Magda Florea la 30 Dec. 2022
Urmareste-ne pe Google News
investitii in metale pretioasemetale pretioase 2023

Multi romani se gandesc sa isi inmulteasca banii in noul an, investind in metale pretioase. Este o idee inspirata sau una ce ar trebui data uitarii? Ne ajuta sa ajungem la o concluzie cea mai recenta analiza realizata de Radu Puiu, Financial Analyst XTB Romania. 
 


 
"Desi a evoluat mai bine decat aurul, argintul a fost neglijat de investitori, motiv pentru care are mult potential la nivelurile actuale de pret. O performanta superioara a argintului in raport cu aurul este modelul care tinde sa se manifeste in timpul pietelor de crestere pentru metalele pretioase", constata Radu Puiu, Financial Analyst in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania.
 

Cererea de metale pretioase a ramas solida in randul investitorilor romani in 2022

 
Anul 2022 poate fi caracterizat in multe moduri, dar nu poate fi considerat lipsit de evenimente.
 
Desi pietele de capital au inregistrat in mare parte scaderi pe parcursul anului, iar investitorii s-au confruntat cu numeroase obstacole, obiceiurile de investitii s-au modificat si ajustat in functie de contextul actual. 
 
Chiar daca ne-am aflat intr-un mediu puternic inflationist, dinamica metalelor pretioase nu a fost cea mai optimista, cererea pentru aceste active fiind afectata de majorarile de dobanda pe plan global si de dolarul american puternic.
 
In Romania, cererea de metale pretioase a ramas solida, investitorii probabil dorind sa profite de preturile avantajoase sau pentru diversificarea portofoliilor intr-un mediu de scaderi.
 
In acest sens, vom analiza care a fost topul metalelor pretioase in functie de numarul de conturi care au tranzactionat acest tip de active in primele trei trimestre ale anului 2022, in cadrul XTB.
 

Aurul si-a mentinut pozitia „regala"

 
Astfel, pe primul loc s-a clasat aurul, fiind de departe cel mai popular metal pretios si fiind tranzactionat de mai mult de doua ori decat argintul, care este ocupantul locului secund.
 
Pe locurile trei si patru, la o distanta foarte mica, s-au aflat paladiul si platina.
 
Aurul a inregistrat o crestere puternica de 16% intre sfarsitul lunii ianuarie 2022 si 8 martie 2022, incercand sa atinga maximul istoric anterior de 2.075 USD per uncie din august 2020, deoarece razboiul din Ucraina a condus la o crestere a tensiunilor geopolitice si a accentuat aversiunea la risc.
 
Pe masura ce Rezerva Federala din SUA (Fed) a anuntat prima majorare a dobanzii din acest an la jumatatea lunii martie 2022, aurul a inceput sa piarda teren.
 
Cand presedintele Fed, Jerome Powell, a inceput sa accelereze ritmul cresterilor, tendinta negativa a preturilor aurului s-a intensificat in timpul verii si a continuat pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru.
 
Aurul a scazut cu 22% de la varfurile din martie pana la minimele din septembrie, la 1.615 USD per uncie, pe fondul aprecierii dolarului american si a randamentelor in crestere ale titlurilor de stat din SUA.
 
In comparatie cu performanta altor metale majore in 2022, aurul a avut un an in general mixt. Metalul galben a depasit performantele cuprului si paladiului, dar a subperformat in raport cu argintul si platina.
 
De la inceputul ciclului de crestere al Fed, legatura negativa dintre aur si dolarul american a devenit mai puternica. Consolidarea monedei americane a afectat semnificativ preturile aurului in T2 si T3, dar cand USD a pierdut teren in T4, metalul a castigat teren.
 
Aceasta relatie dintre dolar si aur poate ramane puternica in 2023. Daca dolarul se slabeste, pe masura ce anticiparea unui pivot al Fed creste, aurul se poate aprecia mai mult.
 
Pe de alta parte, daca Rezerva Federala isi mentine pozitia agresiva pentru o perioada lunga de timp, acest lucru va sustine dolarul si va pune presiune asupra aurului.
 
Perspectivele pentru PIB-ul SUA si inflatia sunt principalii factori care trebuie luati in considerare atunci cand este analizata dinamica corelatiei dintre aur si dolar.
 
O incetinire economica si o inflatie mai scazuta ar exercita mai putina presiune asupra Fed pentru a inaspri conditiile de politica monetara, scenariu de care ar beneficia aurul.
 
In schimb, daca economia SUA evita o recesiune si piata muncii ramane exceptional de restransa, banca centrala a SUA poate ramane concentrata exclusiv pe readucerea inflatiei la obiectivul de 2%.
 
Cel mai bun scenariu pentru aur in 2023 presupune o incetinire a activitatii economice globale si o schimbare a bancilor centrale catre conditii financiare mai relaxate, pe fondul reducerii temerilor legate de inflatie.
 
Daca economia SUA intra intr-o recesiune, iar inflatia continua sa incetineasca, o rata in crestere a somajului ar pune Rezerva Federala intr-o pozitie dificila pentru a pastra o pozitie agresiva. O schimbare de atitudine a consiliului de administratie al Fed ar afecta dolarul si, astfel, ar putea alimenta preturile aurului.
 
O redeschidere cu succes in China poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra cererii fizice de aur pentru bijuterii.
 
Daca stagflatia s-ar intensifica, cu o recesiune la nivel mondial si o inflatie persistenta, dar bancile centrale isi vor tempera inasprirea conditiilor monetare, pretul aurului ar putea creste pe masura ce investitorii se reorienteaza dinspre obligatiuni, actiuni si valute.
 
Un scenariu similar extrem de optimist a avut loc in anii 70, atunci aurul a fost privit drept „cel mai atractiv activ al momentului".
 

Paladiul – un 2023 posibil volatil

 
Pe langa aur, paladiul s-ar putea confrunta cu presiuni semnificative, fiind posibil ca piata sa se confrunte cu un excedent anul viitor.
 
Cererea de automobile – care reprezinta mai mult de 80% din utilizare – este putin probabil sa se schimbe, recuperarea cererii pentru vehiculele cu motor cu combustie usoara fiind compensata de vehiculele electrice.
 
Estimarile indica un posibil surplus si pentru platina in 2023, productia primara fiind asteptata sa fie cu 10% mai mare, desi recuperarea de la convertoarele catalitice este probabil sa ramana mai scazuta, pe fondul cererii mai ridicate a masinilor second hand.
 
Cererea de platina din China pe parcursul anului 2022 a depasit oferta, influentand metalul pretios si creand conditii de piata restranse si rate de inchiriere mai mari. Analistii de la World Platinum Investment Council (WPIC) au spus ca aceasta tendinta ar putea continua in viitorul apropiat, deoarece cererea industriala de platina continua sa creasca.
 
WPIC a remarcat ca, in conformitate cu datele comerciale, peste 1,2 milioane de uncii de platina au intrat in China in acest an si mai mult de 2,4 milioane de uncii au intrat in China din 2021.
 
Desi China pare sa construiasca un stoc masiv de platina, acest lucru nu pare o amenintare semnificativa, deoarece preturile vor trebui sa fie semnificativ mai mari pentru ca statul sa vanda in masa.
 
O situatie similara a avut loc in anii 2010 cu paladiul, iar stocurile din China au fost vandute doar dupa o crestere semnificativa a pretului paladiului (mai mult decat dubla).
 

Scenarii posibile in 2023

 
In comparatie cu metalele de baza, perspectivele pentru metalele pretioase sunt mai pozitive, cu exceptia paladiului, acestea fiind asteptate sa incheie anul 2023 in crestere.
 
In contextul unei pauze a Fed in procesul de inasprire a conditiilor monetare, scaderea randamentelor reale din SUA va conduce perspectivele optimiste pentru preturile aurului si argintului in a doua jumatate a anului 2023.
 
Potrivit unui sondaj al Reuters, analistii si traderii si-au redus previziunile pentru preturile platinei si paladiului anul viitor, deoarece incetinirea economiei globale este prognozata sa reduca cererea.
 
Incetinirea cresterii economice genereaza o presiune suplimentara asupra industriei auto. Aceasta se mai confrunta si acum cu criza semiconductorilor, care a inceput in 2020 si a fortat companiile sa reduca productia de vehicule, aspect ce afecteaza cererea de platina si paladiu.
 
In plus, oferta disponibila pentru produse de investitii din argint este destul de redusa. Stocurile de argint ce pot fi folosite pentru producerea de lingouri si produse de investitii, au devenit din ce in ce mai restranse.
 
In acelasi timp, preturile argintului ar putea fi sustinute de cererea mai mare din partea industriei de smartphone-uri precum si de utilizarea crescuta a energiei fotovoltaice, se arata in analiza casei de brokeraj XTB Romania.
 
Te-ar putea interesa si: Romanii ies din 2022 mai sifonati decat au intrat: unii au facut foamea anul acesta si si-au pierdut speranta pentru un 2023 mai bun

Foto: pixabay.com

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x