Presedintele Klaus Iohannis a reactionat la randul sau in cursul zilei de astazi pe tema deciziei din Parlament care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% incepand cu data de 1 septembrie, transmitand ca deja au fost primite mai multe avertismente din partea oficialilor europeni cu referire la noua rectificare bugetara adoptata ieri. Declaratia presedintelui Klaus Iohannis vine la scurt timp dupa ce ministrul Florin Citu a criticat in termeni duri hotararea din Parlament care ar putea arunca Romania in haos din punct de vedere economic. Tot ieri, Consiliul Investitorilor Straini din Romania si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si-au exprimat ingrijorarea pe acest subiect.
Seful de la Palatul Cotroceni a transmis astazi prin intermediul unei conferinte de presa ca mai multi oficiali inalti din cadrul Comisiei Europene au avertizat ca Romaniei i se vor taia nu mai putin de 3 miliarde de euo din fondurile europene in cazul in care aceasta rectificare intra in vigoare, rectificarea bugetara decisa ieri in Parlament incalcand tratatele europene. Intrebat daca exista riscul unor credite mai mari pentru populatie dupa intrarea in vigoare a acestei decizii, presedintele Klaus Iohannis nu a ezitat sa recunoasca ca acest scenariu este posibil. Mai mult decat atat, agentiile de rating vor retrograda instant Romania la categoria “junk”, nerecomandata investitorilor.
Lasand toate aceste aspecte la o parte, presedintele Klaus Iohannis a adus in discutie un alt subiect extrem de important cu privire la aceasta decizie, si anume faptul ca nu exista bani la aceasta ora pentru majorarea pensiilor cu 40 de procente. Seful statului sustine astfel ca oricat de mult ne-am dori cu totii aceste majorari, “ele vor putea fi facute doar dupa ce Romania iese din aceasta criza economica” provocata de criza sanitara actuala. Apoi, dupa ce finantele tarii vor fi stabilizate se va putea vorbi si despre majorarea pensiilor si nu numai.
Intrebat despre posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar International in perioada imediat urmatoare, presedintele Klaus Iohannis a transmis ca exact acest lucru se doreste a fi evitat. Seful statului spune astfel ca Guvernul isi doreste sa evite cresterea taxelor si a impozitelor, principalul scop de la aceasta ora fiind legat de repornirea economiei. Dupa ce va exista o crestere economica sustenabila, se va putea vorbi, bineinteles, despre noi cresteri ale pensiilor si salariilor. In final, liderul de la Palatul Cotroceni a tinut sa mai evidentieze inca o data faptul ca pana la aceasta ora nu s-a vehiculat nimic despre o colaborare cu FMI.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a reactionat la randul ei pe aceasta tema, sustinand in cursul zilei de astazi ca economia tarii noastre nu poate sustine majorarea punctului de pensie cu 40 de procente in conditiile actuale ale evolutiei negative a economiei la nivel global si national. Totodata, reprezentantii CDR transmit ca mediul de afaceri este profund ingrijorat de modificarile structurale care vor fi generate in bugetul de stat dupa decizia de ieri din Parlament. In continuare, CDR avertizeaza ca dupa o asemenea decizie nu vor mai exista resurse tocmai pentru investitii, in conditiile in care acestea ar trebui sa reprezinte motorul relansarii economice.
Oamenii de afaceri atrag atentia ca Romania se va confrunta in perioada urmatoare cu un cost suplimentar atunci cand se va imprumuta de pe pietele internationale pentru a finanta cresterea pensiilor, acest cost urmand sa adanceasca deficitul bugetar, ceea ce ar putea duce in cele din urma la o criza economica semnificativa.
Ultimele NOUTATI
Pretul mediu pentru o garsoniera de doar 40mp in Bucuresti Se apropie de 75.000 de euro. Suntem in bula imobiliara?
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pune romanii pe jar. E bataie pe finantarea de 30.000 lei, de frica facturilor mari in 2025
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!